Love & Life

5 Goede redenen waarom je meer seks moet hebben

Het is niet zo dat we nou naar een excuus opzoek zijn, maar als er dan ook nog eens bewezen wordt dat deze plezierige activiteit goed is voor je gezondheid, dan valt daar natuurlijk weinig tegenin te brengen. Seks maakt je gelukkiger en gezonder, toont onderzoek aan. Daarom verzamelden we maar even vijf mooie redenen die ook jij vanaf vandaag als argument mag gebruiken.

Seks leidt tot een betere nachtrust
Slaap is essentieel voor het behouden van een stress-vrije en energieke leefstijl, en er zijn diverse mogelijkheden waarop seks ons kan helpen meer te relaxen. Een orgasme zorgt bij mannen en vrouwen voor de vrijgave van oxytocine; één van de stress-reducerende stoffen in het brein. Om een orgasme te bereiken, moeten we tevens voldoende relaxt zijn om het brein dit te laten doen. Ofwel, we moeten relaxen om in the mood te komen. Tevens zorgt (actieve) seks voor meer beweging en verbrandt daarom energie die opgeslagen is in je spieren. Wanneer je lichaam deze energie kwijtraakt en rustgevende hormonen omarmt, worden we vanzelf rustig genoeg om in een goede slaap terecht te komen.
 
Seks geeft onze gedachten rust
Veel mensen leiden onder een angststoornis; iets dat seks niet kan oplossen, maar wel gedeeltelijk kan verhelpen omdat het je brein in een meer kalme staat brengt. De makkelijkste manier om dit te bereiken is door jezelf te plezieren, omdat je op die manier één met je lichaam bent. Je lichaam maakt vervolgens dopamine en serotonine aan, waardoor je je beter gaat voelen. Dit zijn dezelfde stoffen die te vinden zijn in medicamenten voor vrouwen met een depressie of angststoornis.
 
Seks werkt je PMS tegen
Het is al jaren bekend dat de stoffen die vrijgegeven worden tijdens seks, je pijngrens omhoog brengen, waardoor je lichaam dus meer pijn aankan. Dit geldt ook voor premenstruele krampen. Het interessante hieraan is dat pijn en genot in hetzelfde deel van je hersenen worden geregistreerd. Tijdens een orgasme kan je bijvoorbeeld twee keer zoveel pijn aan dan in een normale situatie.
 

Seks laat je kalmeren
Seks en stress zijn sterk aan elkaar gelinkt, vooral bij vrouwen. Teveel stress kan een negatief effect hebben op het libido van de vrouw, terwijl positieve seksuele ervaringen deze stress juist kunnen verlichten. Seks kan de bloeddruk en cortisol verlagen door de aanmaak van kalmerende stoffen. ‘Solo gaan’ is verder een goede oefening voor het hart, diepe ademhaling is goed voor de longen en de bloedstromen kunnen ook zeker geen kwaad. Plus, stukken goedkoper dan therapie.
 
Seks zorgt voor meer medeleven
Iedereen is wel bekend met het gezegde “Make love, not war”, toch? Dit is dan ook diepzinniger dan je mogelijk zou denken. Het liefdeshormoon oxytocine zorgt er namelijk voor dat onze emotiele banden met anderen ook sterker worden. Een studie uit 2012 bewees zelfs dat mannen in monogame relaties, onder invloed van oxytocine, minder met andere, aantrekkelijke vrouwen flirtten.
 

Seks is de meest krachtige activiteit die je kunt doen om oxytocine vrij te geven, bleek uit onderzoek. Wanneer deze stof vrijgegeven wordt zijn mensen meer vertrouwend, vrijgevig en medelijdend tot ongeveer een uur na deze inspanning. Oxytocine laat ons beter voelen wat anderen voelen; niet alleen met betrekking tot onze partners, maar ook wanneer het op onbekenden aankomt. Ofwel, succes!