How to: Japanse bloesem

Elisah heeft na jaren zoeken eindelijk haar droomhuis gevonden. Die zoektocht ging niet zonder slag of stoot; ze is immers allergisch voor alles dat kan gelden als ‘standaard’ of ‘normaal’. Op NSMBL lees je wekelijks over haar interieurstyling avonturen. Deze week: Hoe je die fantastische boom van vorige week zelf kunt maken.

Japanse bloesem
Wegens groot succes: deel 2 van mijn Japanse bloesemboom blog. Zo’n boom kost namelijk wel wat. Maar in tijden van crisis kun je ‘m ook heel gemakkelijk zelf maken. Ik vertel je hoe.
 
1. Voorbereiding
Bedenk goed waar je de boom wilt hebben. Als eyecather in je woonkamer, om je hal op te fleuren, of buiten op het (dak)terras/balkon/tuin. Alles is mogelijk, en kan zo groot of klein als je wilt. Belangrijk is de lengte van vloer tot aan plafond. Je doet de ruimte groter lijken als de boom tot aan het plafond reikt (geldt ook voor gordijnen, boeken- en kledingkasten). Meet deze lengte.
 
2. Boswandeling
Zoek het dichtstbijzijnde bos (of park) bij jou in de buurt. Uiteraard zoek je naar stammen die al van de boom af zijn (dit is namelijk een ecologisch verantwoorde ‘how to’) dus laat die kettingzaag maar thuis. Houd je van meer robuust, zoek dan een dikke stam. Belangrijk is dat hier nog veel takken aanzitten. Deze is namelijk nodig om de bloesem er later in te rijgen.
 
3. De bloesem
De bekende tuincentra hebben een gevarieerde collectie zijden bloemen, maar bij de V&D spotte ik ze ook. Prijs verschilt tussen de €9,95 en de €49,95 (of ga naar de Xenos voor een prikkie) dus je kunt het zo duur of goedkoop maken als je wilt, maar hierbij geldt wel: hoe duurder hoe voller en mooier. Een volle boom als die van mij bevat negen takken.
 
4. De pot
Moet zeker niet onderschat worden. Bij voorkeur een grote pot, omdat hij de stam draagt. Daarnaast staat een enorme boom in een kleine pot een beetje lullig. Het geheel moet in proportie zijn. Ik vind het mooi als de stam voor een derde deel van het geheel in de pot zit.
 
5. Aan de slag
Zet de stam in de pot (let op: er hoeft geen aarde in). Laat hem dan een beetje ‘hellen’. Wil je hem toch recht in de pot, dan is aarde erin toch het beste, of plaats een kerstboomhouder in de pot om de stam recht te laten staan. Pak per keer een bloesemtak en zoek een tak waarin je hem wilt rijgen. Begin van onder naar boven, en maak hem vast met ijzerdraad aan de achterkant van de stam (zie foto). Bedek op het laatst de bovenkant van de pot met mos (let op: katten zijn hier gek op…).
 
6. Miniatuur
Bovenstaande stappen kun je ook toepassen op een mini-bloesemboom. Bijvoorbeeld voor op je eettafel, om je werkplek op te leuken je of als decoratie op een krukje. Nog meer crisis-verantwoord!
 

Mochten jullie – net zoals ik – een beetje ‘lui’ zijn en hem het liefst voor je laten maken. Mail me dan even, dan geef ik je het adres.