Entertainment

NSMBL Playlist: Depeche Mode vs. Joy Division

Het zijn zeker twee zéér verschillende bands, maar eerlijk gezegd vinden we ze wel erg mooi samen gaan. In de playlist van deze zondag vind je een aantal van onze favoriete tracks van Depeche Mode en Joy Division. Beiden opgericht in Groot Brittannië, echter kwam het einde van Joy Division al na vier jaar, toen leadzanger Ian Curtis in 1980 zelfmoord pleegde: het jaar waarin Depeche Mode werd opgericht. Indien je Control – de film over Joy Division – nog niet hebt gezien, is dat ook zeker een aanrader!

Personal Jesus
Eén van de belangrijkste tracks in de carrière van de band, over ‘een Jesus zijn’ voor iemand en diegene hoop en zorg te bieden. Meerdere malen gecovered, waaronder ook door uiteenlopende namen als Marilyn Manson en Johnny Cash.
 

Love Will Tear Us Apart
Het bekendste nummer van Joy Division, over de problemen in het huwelijk van Ian en zijn vrouw. De titel is een ironische referentie naar ‘Love will keep us together‘.
 

Dream On
Een iets recenter nummer uit 2001, inclusief akoestische gitaar, typerende rauwe vocals en minimale elektronische beat.
 

Atmosphere
Voor ons is het één van de beste video’s ooit gemaakt, en buiten dat natuurlijk ook een nummer met een fantastische opbouw. De originele video konden we helaas niet invoegen, maar kan je hier bekijken.
 

Dangerous (Sensual Mix)
Een elektronische track met lichte knipoog naar disco, te vinden op de B-zijde van Personal Jesus. Deze ‘Sensual Mix’ is onze favoriete versie!
 

Transmission
Uitgebracht in 1979 & 1980 en terug te zien in de film 24 Hour Party People.
 

Enjoy The Silence
Voor velen bekend als de signature song van Depeche Mode. De originele video is geregisseerd door fotograaf Anton Corbijn, echter is het nummer ook gebruikt voor het promotiefilmpje van het voormalige World Trade Center in 1990.
 

Isolation
Een redelijk korte track te vinden op het tweede album van Joy Division, gebaseerd op een industriële beat.
 

Halo
Geschreven door Martin Gore in 1990, met het idee van ondeugd en spijt in zijn achterhoofd.
 

Digital
Eén van de eerste nummers die door Joy Division zijn uitgebracht en tegelijkertijd ook de laatst gespeelde track door de band, op 2 mei 1980.