Fashion

PFW: Op bezoek bij Peet Dullaert

Zoals je hebt kunnen zien stond NSMBL vorige maand in het teken van internationale modeweken. Oktober mag dan alweer zijn aangebroken, we hebben nog steeds een aantal leuke artikelen voor je over Parijs Fashion Week! Samen met Glamorous Fashion vlogen we de wereld rond en de laatste beetjes hiervan kun je nog dagelijks terug vinden op NSMBL.

 

Tijdens ons verblijf in Parijs bezochten we de showroom van een van de grootste Nederlandse modetalenten van het moment: Peet Dullaert. Al eerder hadden we het genoegen Peet in Nederland te interviewen over zijn visie op mode, zijn nieuwste collecties en zijn toekomstdromen. Met zijn nieuwste collectie ‘Fabienne’ maakt Peet alle verwachtingen meer dan waar, en wij weten zeker dat als je iemand in de gaten moet houden, het deze jonge ontwerper is.

Daar waar mode vaak oppervlakkig lijkt en soms zelf pretentieus, is Peet het type ontwerper waardoor je weer energie krijgt, waardoor je weer gaat herinneren waarom je ooit ‘iets in de mode’ wilde doen. Achter ieder ontwerp zit een verhaal, achter ieder verhaal zit een leuke, grappige of ontroerende anekdote en achter ieder stukje stof een praktisch puntje zodat de vrouw die zijn kleding draagt ook oprecht kan genieten van het stuk. Zo dienden de sieraden van zijn grootmoeder en de film ‘La piscine’ (1969) als inspiratie voor zijn wintercollectie. Voor zijn nieuwste collectie ‘Fabienne’, die overigens in slechts zes weken in elkaar werd gezet, zocht Peet inspiratie bij oude Victoriaanse vormen. Grafische zwart-wit printjes worden hierbij afgewisseld met gouden en paarse accenten. Allemaal kleuren die verwijzen naar adel, naar rijkdom van vroeger en de kracht die vrouwen toen uitstraalden. Kleding die het verdient om gedragen en aanbeden te worden, en dat deden we toen we de stukken van dichtbij mochten voelen, aanraken en zelfs aantrekken.

Verborgen Luxe
“Aan mijn stukken probeer ik altijd iets extra’s toe te voegen, zonder dat het direct zichtbaar is,” aldus Peet. “Noem het een verborgen luxe, maar ik vind het mooi als ik een Swarovski steen juist aan de binnenkant van het jasje bevestig en hiermee subtiel een punt maak. Het zijn vaak details die je pas zult opmerken wanneer je het kledingstuk van dichtbij bekijkt. Tegelijkertijd hoop ik dat mijn kleding draagbaar is, ik wil functionaliteit en couture met elkaar herenigen.”
 
De nieuwe jetset
De nieuwe jetset, zoals Peet ‘zijn’ vrouwen omschrijft, klinkt wellicht een tikkeltje pretentieus, maar niets is minder waar. De stukken van Peet doen op geen enkele manier onder aan die van grote modehuizen als Céline, Lanvin of Balenciaga, alleen wordt het huis van ‘Peet Dullaert’ gewoon geregeerd door één persoon met een klein team die allen werken vanuit een intense passie. Slechts een korte twee maanden geleden studeerde hij cum laude af aan ArtEZ en sindsdien werkt hij met een specifieke visie naar zijn doel toe: “Ik probeer te ontwerpen met de visie van het oude luxe-ideaal. Vrouwen mogen opvallen, ze mogen een verschijning zijn en tegelijkertijd probeer ik in mijn kledingstukken een mate van volwassenheid te creëren, met een specifiek gevoel voor kleur en een opvallend lijnenspel.”
 

Geschikt voor alle vrouwen
In tegenstelling tot veel andere modehuizen, zijn de ontwerpen van Peet tot slot gemaakt voor alle vrouwen: “Het maakt voor mij niet uit welke maat iemand heeft, ik wil dat iedere vrouw mijn stukken kan dragen. Het streven is om uiteindelijk een collectie te creëren dat kan voldoen aan iedere behoefte. Van fijne knitwear tot aan een combinatie van donkere kleuren, veel zwart/wit en goede basics met een mooi detail: ik wil dat elke vrouw het gevoel kan hebben dat ze kwaliteit draagt. Ik wil spelen met proporties en verhoudingen, zodat alle stukken op hun eigen manier uniek zijn.”
 

De komende tijd ligt de focus van Peet en zijn team op internationaal succes, met onder andere Amerika en China als geïnteresseerden om zijn collecties te verkopen. Voor wie ook verliefd is geworden op de ontwerpen, alle stukken kunnen Made to Measure worden gemaakt, en ook met specifieke verzoeken kun je bij Peet terecht. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om te zien wat de toekomst te bieden heeft voor een van onze favoriete ontwerpers van het moment. Bekijk de collecties hieronder.

Spring/Summer 2013: FABIENNE

Autumn/Winter 2012/2013: LIQUORISH

Volg NSMBL’s Anna op Twitter en Instagram (username: AnnaNooshin) voor actuele informatie rondom alle mode-avonturen. Volg daarnaast Glamorous op Facebook en Twitter voor alle nieuwste ontwikkelingen! Je kunt vanaf nu ook de nieuwste collectie shoppen op Glamorous!

Fotografie: Anna Nooshin en AfterDRK.