Love & Life

Trends voor Dummies: kerst en oud én nieuw

Ik ben de laatste die zal beweren dat ik spontaan ben. Ik ben wel spontaan, maar graag binnen duidelijk afgebakende kaders op momenten dat het mij uitkomt. Zegt iemand: ‘Laten we gauw even koffie doen!’ dan voel ik mijn agenda al in mijn zak branden. Wat is ‘gauw’? En wordt het dan een ochtendkoffie of een namiddagkoffie? Of staat koffie in feite voor ‘lunch’. Dat wil ik even kortsluiten.

Maar goed, mensen vinden je al snel een creepy nerd als je meteen met je agenda staat te wapperen, dus glimlach ik vriendelijk en probeer ik dat neurotische stemmetje in mijn hoofd te negeren. (“Wanneer mag ik überhaupt deze persoon appen om terug te komen op onze mondelinge afspraak? Straks, morgen, niet?”)

Plannen is helemaal toppie. Zo maak ik vier weken voor mijn verjaardag alvast een Facebookevent aan, probeer ik mijn werk zo te regelen dat ik genoeg tijd overhoud om niks te doen en weet ik nu al wanneer ik volgende week ga sporten – en de week daarna. Dat geeft enige vorm van houvast in roerige tijden al de onze.

tumblr_static_tumblr_static_5p7lyks2n08wgow484kckw8ok_640

Wat me echter veel te ver gaat is De Feestdagen Planning. Half oktober werd mij al gevraagd wat ik ging doen met kerst. En oud en nieuw.
Half oktober! Toen waren we nog volop aan het zaniken dat de pepernoten (of kruidnoten, whatever) al in de supermarkt lagen. En dan vragen wat ik doe met de feestdagen? Eind september was er nog sprake van een hittegolf. Dan denk ik écht nog niet aan waar ik te veel oliebollen ga eten en om 12 uur emotioneel sta te wezen, omdat het altijd zo’n reflectiemomentje is. Half oktober de feestdagen plannen gaat zelfs mijn petje te boven.

Mijn zus haat het. Al haat zij het al als ik op donderdag vraag of ze zaterdag biertjes wil drinken.
Maar we vonden elkaar in de afkeer jegens de ontiegelijk vroege feestdagenplanningsdrang, waar we – nu kerst en NYE daadwerkelijk voor de deur staan – weer aan herinnerd werden.
“Mensen vragen dat echt steeds eerder”, zegt zij. “Maar nu mag het pas.”
“Nu Sinterklaas weg is?”
“Ja, precies. Daarvoor is het achterlijk.”

nrm_1421772641-cossie

Waarom doen zo veel mensen dan achterlijk? Is het dat zoeken naar houvast in deze roerige tijden? De wereld staat in de fik, maar ik weet in september al wat ik doe met kerst? Kan…
Inmiddels weet ik waar ik ben met kerst. In een vliegtuig.

Mijn naam is Anouk Kemper, 30 jaar, en dit kan ik goed: series kijken, de was ophangen en slap ouwehoeren. Maar er zijn nog altijd dingen die ik niet kan én niet begrijp. Dingen als make-uppen en (veganistisch) koken, bijvoorbeeld. Lees hier hoe ik me verbaas over al wat met trends te maken heeft.

Volg Anouk ook op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp)