Art

Vragenvuur: Jeltje Janmaat

De dinsdag betekent voor NSMBL weer een nieuwe wallpaper en een interview met de fotograaf die deze mag verzorgen. Deze week: Jeltje Janmaat.

In 2008 studeerde Jeltje af aan de Fotovakschool Amsterdam. Nu werkt ze als freelance interieurfotografe voor verschillende (woon) bladen. Op de Rietveld Academie kwam ze erachter dat ze haar ideeën het beste tot uiting kon laten komen op een foto: ‘Ik houd van gestylede plaatjes. Mooie composities in combinatie van bijpassend of versassend licht. Ik wil dat je naar mijn beelden kan blijven kijken om nieuwe dingen te ontdekken. Of om juist te genieten van de stille eenvoud van het beeld.’

Wat is de grootste passie in je leven?
Ik houd van Zuid-Frankrijk en kom er al mijn hele leven erg graag. Toch is nog steeds mijn Franse beheersing van de taal nog niet zoals het zou moeten. Maar met mijn camera in de hand durf ik alles aan. Ik ben erg gecharmeerd van het leven op het Franse platteland en dorpen. Graag wil ik dan even snuffelen in schuurtjes of binnenkijken in huizen om te kijken hoe de mensen die er wonen het hebben ingericht. Dat heb ik al vanaf kleins af aan gehad, maar als interieur fotografe heb ik nu een goede reden om echt erop af te stappen. De Fransen zijn gastvrij en binnen krijg ik de gelegenheid om mooie foto’s te maken. Dat resulteert tot mooi beeld en daar krijg ik enorm veel energie van!
 
Wanneer ben je het meest gelukkig?
Als ik vrijheid heb. En niet binnen de lijntjes moet werken of leven. En dat ik mijn eigen pad kan volgen.
 
Wat is de grootste teleurstelling in je leven geweest?
Kan ik mij niet herinneren. Ik zie een teleurstelling niet als een teleurstelling. Meestal komt er altijd weer iets beters uit voort en daar kun je van leren.
 
Wat is de grootste levensles die je hebt geleerd?
Die moet ik nog tegenkomen….