Wanneer leren we eens dat ‘we verwachten een baby’ geen 1 aprilgrap is?

Gisteren was het 1 april. De dag van onschuldige grappen als ‘je veter zit los haha lol grapje 1 april’, maar ook de dag waarop veel mensen het nodig vinden aan te kondigen dat ze een kindje verwachten. Om vervolgens te onthullen dat dit helemaal niet zo is. 1 april! Grapje! Wat een humor, leuk he? Nee. En dit is waarom.

“We verwachten een kindje!”

Justin Bieber en Hailey Baldwin plaatsten gisteren een foto op Instagram van een echo en Hailey in een ziekenhuisbed. Hailey zou een baby verwachten. Joepie, Hollywoods heetste koppel ging een gezinnetje starten. De zon scheen, vogeltjes floten en alles was wel in Los Angeles. Totdat Biebs onthulde dat het een 1 aprilgrap was. Ha, we waren er allemaal ingetrapt. Niet leuk. Zwangerschap is namelijk niet iets om te lachen. Prachtig, zeker. Grappig? Nah.

Instagram post by Justin Bieber * Apr 1, 2019 at 8:02pm UTC

970.7k Likes, 51.2k Comments – Justin Bieber (@justinbieber) on Instagram

If U thought it was April fools

381.8k Likes, 26k Comments – Justin Bieber (@justinbieber) on Instagram: “If U thought it was April fools”

Wait omg is that a,,, APRIL FOOLS

560.4k Likes, 37.5k Comments – Justin Bieber (@justinbieber) on Instagram: “Wait omg is that a,,, APRIL FOOLS”

 

Waarom is dit niet grappig?

Natuurlijk zijn er bepaalde aspecten aan een zwangerschap waarover je grapjes mag maken, laten we dat vooropstellen. Het is echter altijd aan de (toekomstige) ouder zélf om te bepalen of diens zwangerschap iets is om lollig over te zijn. Misschien fiets je wel door je zwangerschap heen, of misschien is het zo zwaar dat humor de enige manier is om ermee om te gaan. Sommige zwangerschappen zijn namelijk allesbehalve leuk.

Zwangerschap is geen gegeven. Hoewel het soms misschien lijkt alsof het wel zo is, is het lang niet met zekerheid te zeggen dat je als vrouw zwanger kunt raken. Ongeveer 25 procent van de vrouwen heeft een vruchtbaarheidsstoornis. Dat houdt gelukkig niet in dat zij nooit zwanger kunnen raken, maar wel dat het voor hen een stuk lastiger is dan voor andere vrouwen. Zo’n 3 procent van de vrouwen zal het nooit lukken om zwanger te raken.

En als je wel zwanger raakt?

Heb je wél het geluk zwanger te kunnen raken, bestaat er altijd nog de kans dat er iets misgaat. Zo’n 10 tot 15 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dat zijn een hoop vrouwen, de kans is dus groot dat ook jij wel een vrouw kent die ooit een miskraam heeft gehad. We hoeven hopelijk niet te vertellen wat voor emotionele impact dit kan hebben. Kortom: zwanger worden en blijven is niet vanzelfsprekend en als je een vrouw bent die lastig of niet zwanger kan worden, ooit een miskraam heeft gekregen of op een andere manier een kindje is verloren, zijn 1 aprilgrappen over zogenaamde zwangerschappen allesbehalve leuk. Ze zijn pijnlijk en confronterend.

Toch zien we ze elk jaar weer voorbijkomen, de misplaatste ‘oh my god, we krijgen een kindje’-grappen. Ze zijn onschuldig bedoeld, maar kunnen voor een hele grote groep mensen toch hard aankomen. Probeer erbij stil te staan wat voor impact jouw grap op anderen kan hebben, en laten we afspreken dat we het volgend jaar gewoon bij flauwe grappen als onderstaande houden.

1 aprilgrap zwanger

DokterdokterDe Gynaecoloog

Reageer op artikel:
Wanneer leren we eens dat ‘we verwachten een baby’ geen 1 aprilgrap is?
Sluiten