Renée
Renée Love & Life 13 december 2017

10 dingen die je echt moet doen in je laatste studiejaar

Als je momenteel bezig bent met je laatste studiejaar, staan je een heleboel veranderingen te wachten. Misschien ben je wel ontzettend blij om klaar te zijn met studeren, of misschien baal je dat je binnenkort aan de bak zult moeten gaan in de ‘echte wereld’. Hoe dan ook: het einde is in zicht.

Nu kan het natuurlijk makkelijk zijn om te denken dat je pas tegen het ‘echte’ einde van start gaat met de rest van je leven. Toch kun je er enorme voordelen uit halen als je nu al begint met de voorbereiding en zal alles te zijner tijd stukken makkelijker verlopen. Van concrete plannen maken met je vrienden tot gebruik maken van wat je hebt én het op tijd aanvragen van een gratis Dal Voordeel abonnement van NS (ja, echt, voor alle afgestudeerden die nu ook hun Studenten-OV moeten inleveren!): hierbij tien dingen om nu alvast aan te pakken.

1. Ten eerste: zorg dat je doet wat je moet doen.

Het is verleidelijk om op je lauweren te rusten, maar je bent er nog niet. Werk hard om de cijfers te halen die je nodig hebt, steek energie in die laatste opdrachten. Get your shit together.

2. Ga op ontdekkingstocht.

Je hebt nu wel al die jaren op je school of universiteit gespendeerd, maar ben je echt óveral geweest? Universiteits- en schoolgebouwen zijn vaak gigantisch en vol met onontdekte spots. Wie weet vind je wel een dakterras op de derde verdieping, je nieuwe favoriete koffiebar op twee straten afstand of de perfecte studieplek waar nooit iemand komt.

3. Maak gebruik van wat je hebt.

Waarschijnlijk heb je de bibliotheek tot nu toe alleen gebruikt voor studieboeken. Waarom zou je er niet eens wat tof leesvoer vandaan halen, nu je nog de kans hebt? Vergeet niet dat je ervoor betaald hebt om die faciliteiten te mogen gebruiken, dus doe er je voordeel mee. Of dat nou betekent dat je elke dag gaat sporten of zoveel mogelijk gratis pennen scoort.

4. Vraag op tijd een gratis Dal Voordeel-abonnement van NS aan (of €50 korting op een ander NS abonnement)

Als je afstudeert, en dus ook je studenten OV-abonnement moet inleveren, kan je als ex-student een gratis Dal Voordeel abonnement aanvragen bij de Nederlandse Spoorwegen óf €50 korting krijgen op een ander abonnement naar keuze. Het enige dat je echt niet mag vergeten? Dat je dit op tijd doet! Je hebt gelukkig nog tot drie maanden na het inleveren van je Studentenreisproduct de mogelijkheid om dit abonnement aan te vragen.

Omdat NS ook begrijpt dat dit er weleens bij in kan schieten (je hoofd zit in zo’n laatste jaar natuurlijk vol met andere zaken), heeft NS de ‘herinner mij-service’ ingevoerd. Als je hieronder je e-mailadres achterlaat en je datum van afstuderen, zorgt NS ervoor dat je tijdig een herinnering krijgt en je dus een jaar lang gratis van het Dal Voordeel-abonnement gebruik kunt maken.

5. Spendeer zoveel mogelijk tijd met je vrienden.

Dikke kans dat jullie elkaar straks niet meer zo veel gaan zien, ook al probeer je dit nog zo goed te voorkomen. Er verhuist altijd wel iemand naar het buitenland, en een ander gaat terug naar het ouderlijk huis of heeft een baan gevonden aan de andere kant van het land. Als iedereen eenmaal aan het werk is, kan het lastig zijn om tijd voor elkaar vrij te maken, dus probeer er nu het maximale uit te halen.

Maak ook echt concrete plannen, niet alleen gevalletjes van “laten we volgende week afspreken.” Plan alvast een weekend weg met je vrienden, kort nadat jullie zijn afgestudeerd, of eventueel zelfs al een datum voor een mini-reünie na een jaar tijd. Alles is mogelijk, zo lang je het concreet maakt!

6. Praat echter óók met nieuwe mensen.

Dit kan gek klinken, want was je eerste studiejaar daar niet voor bedoeld? Toch lopen er zeker weten mensen rond op je opleiding met wie je nog nooit een woord gewisseld hebt. Als je altijd al hebt gedacht dat ze leuk waren, spreek dan met jezelf af dat dit het jaar wordt dat je ze ook echt gaat aanspreken. Wie weet maak je zo op de valreep nog vrienden voor het leven.

7. Werk aan je after college plan.

Het hoeft geen uitgestippeld vijf-jaren-plan te zijn met alle details op een rijtje, maar zeker nu je niet al te lang meer hebt, is het tijd om vooruit te kijken. Wat ben je na je afstuderen van plan? Zelfs als je niet weet welke carrièrekant je precies op wil, is het goed om te bedenken wat je met je dagen gaat doen als je niet meer hoeft te studeren. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan stages, zonder dat je school daar om vraagt. Ja, vakanties plannen is ook oké.

8. Probeer nieuwe dingen uit.

De meeste mensen hebben een heleboel plannen als ze beginnen met studeren, maar voeren ze nooit uit. Het is nooit te laat om iets nieuws te doen, dus zet je over je angst heen en ga bij die tennisvereniging, theaterclub of redactie van je studentenblad. Je gaat er sowieso geen spijt van krijgen – mogelijk wél als je het niet doet.

9. Zet wat geld opzij.

Veel studenten vergeten te sparen tijdens hun collegejaren, terwijl je het geld later hard nodig kan hebben. Je hoeft jezelf natuurlijk niet alles te ontzeggen omdat je moet sparen, maar jezelf niet dagelijks trakteren op Starbucks of niet elke maand nieuwe kleren kopen, kan je best wat opleveren. Zorg dat je wat hebt om je eerste maanden mee door te komen, mocht je niet direct aan werk kunnen komen.

10. En bovenal: koester elk moment dat je hebt.

Wees blij met alles wat je nog leert dit jaar, ga nog eens bij inspirerende docenten op bezoek. Je zal het gaan missen om vrij te hebben op donderdagochtend en je gaat het misschien zelfs missen om essays te schrijven. Probeer elk moment dat je nog student bent, te waarderen. Zo sluit je je jaar ook met een stukken fijner gevoel af.

In samenwerking met NS

Reageer op artikel:
10 dingen die je echt moet doen in je laatste studiejaar
Sluiten