10 dingen die je misschien nog niet wist over tepels

We hebben allemaal tepels, maar weten eigenlijk vrij weinig over dit bijzondere lichaamsdeel. Vandaar dat je hieronder tien feitjes vindt over tepels die je misschien nog niet allemaal wist.

Zo kun jij je tepel-kennis wat op krikken. Je weet maar nooit wanneer dit van pas kan komen.

1. Blijkbaar zijn kleinere tepels gevoeliger // Een onderzoek heeft aangetoond dat kleine borsten gevoeliger zijn dan grote borsten, omdat de zenuwen in de kleinere variant geconcentreerder zijn. Hetzelfde principle geldt voor tepels: hoe kleiner de tepel, hoe dichter de zenuwen bij elkaar zitten en hoe gevoeliger deze is.

2. De reden dat mannen tepels hebben is best bijzonder // Aangezien de tepels van mannen geen biologische functie hebben – de lucky bastards hoeven immers geen borstvoeding te geven – zul je je misschien afvragen waarom mannen eigenlijk tepels hebben. De reden? Elke foetus begint als vrouw. Pas nadat de tepels zijn gevormd, begint de mannelijke Y-chromosoom ervoor te zorgen dat de foetus zich verder ontwikkelt als man.

3. Tepelpiercings zijn niet slecht voor je // Zolang je piercing met een steriele naald op hygiënische wijze is gezet, zijn ze vanuit een medisch perspectief niet slecht voor je gezondheid. Wanneer deze goed geheeld is, zouden vrouwen namelijk nog steeds in staat moeten zijn om borstvoeding te geven. Wel belangrijk dus om wat research te doen voordat je een piercer bezoekt!

4. Je tepels worden stijf door temperatuur, emotie of aanraking // Er zitten super gevoelige zenuwen in je tepel, die ervoor zorgen dat je tepel stijf wordt wanneer het koud is of wanneer deze worden aangeraakt. Het kan echter ook komen door heftige emoties, zoals angst. Hoewel dit niet echt een openbaring is, wist je misschien nog niet dat de tepel stijf wordt doordat de spieren rond het borstweefsel zich samentrekken.

5. Iedere tepel is anders // Er is geen ‘normale’ kleur, vorm of grootte voor je tepels; iedereen heeft een uniek paar. Tijdens de zwangerschap kunnen ze wel veranderen van kleur, en worden dan vaak donkerder.

6. Je kunt geboren worden met meer dan twee tepels // Ja, echt waar. Het schijnt dat Lily Allen er drie heeft, en Harry Styles zich de trotse eigenaar mag noemen van wel vier tepels. Het hoogst gemeten aantal op aarde? Acht.

7. Je kunt met ingetrokken tepels geboren worden // Net zoals bij navels, bestaan er naar buiten staande en ingetrokken tepels. Hoewel dit geen implicaties heeft voor iemands gezondheid, kiezen sommige mensen met ingetrokken tepels er toch voor om de tepels naar buiten te laten trekken omdat ze dit mooier vinden.

8. Het is normaal om haar rond je tepel te hebben // Aangezien er rond de tepel haarzakjes zitten, is het heel gewoon dat er daar haartjes groeien. Als je ze toch liever weghaalt, kun je dit het beste met een pincet doen. Als je met ontharingscrème in de weer gaat, kan dit een branderig gevoel opleveren. Niet echt de ideale oplossing.

9. Je tepels kunnen ontsteken // Wanneer een vrouw borstvoeding geeft, kunnen de melkkanalen verstopt raken als hier teveel melk ophoopt. Met een moeilijke naam heet dit infectieuze mastitis, waarvan de symptomen lekkende tepels, pijn bij de borstvoeding en een brandende pijn in de borst zijn. Deze symptomen kunnen ook optreden wanneer een piercing niet goed herstelt.

10. Ja, iedereen heeft die kleine bultjes op hun tepels // Deze bultjes zijn de uiteinden van je melkklieren, die soortgelijk zijn aan andere klieren zoals die in je gezicht. Hun functie is om een olie te produceren, die de huid beschermt. In het geval van je tepels, is het doel om deze zacht en soepel te houden. Een mooie reden om toch van die bultjes te gaan houden.

22 feitjes over borsten die je nog niet wist

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
10 dingen die je misschien nog niet wist over tepels
Sluiten