Vivian
Vivian Love & Life 8 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

10 dingen die je moet doen als je na je afstuderen geen baan kunt vinden

Als je denkt dat studeren moeilijk is – think again. Het echte volwassen leven begint pas wanneer je afgestudeerd bent. Of je er tijdens je opleiding wel of niet op bent voorbereid: het vinden van een baan kan flink lastig zijn.

Een paar maanden na je diplomering, tientallen sollicitaties en zo’n vier serieuze crises verder heb je geen idee wat je nu moet doen. Die huur en die rekeningen gaan zich natuurlijk niet zelf betalen. Maar maak je geen zorgen, we’ve all been there. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, kun je beter onderstaande tien dingen doen.

1. Ga solliciteren (duh). Het klinkt zo logisch, maar je moet blijven solliciteren. Ga niet direct op zoek naar je droombaan, maar geef ook tijdelijke en parttime banen een kans. Overweeg eventueel een baan waar je ondergekwalificeerd of misschien wel overgekwalificeerd voor bent. Het is belangrijk om bezig te blijven, want dit laat je toekomstige baas zien dat jij weet wat je wilt en dat je gemotiveerd bent. Plus: je leert door te doen.

2. Maak een (online) portfolio. In een cv of motivatiebrief kun je niet altijd laten zien wat je in huis hebt, daarom is het een goed idee om een portfolio bij te houden. Of je nou een baan zoekt in marketing, techniek, design of media – in je portfolio kun je je beste werk, je talent en je potentie laten zien. Hiermee heb je zeker een streepje voor op sollicitanten die enkel een cv bij zich hebben.

3. Doe wat aan je social media. Grote kans dat jouw Facebook en Instagram onder de loep worden genomen wanneer je ergens gaat solliciteren. En grote kans dat een manager niet zo onder de indruk zal zijn van jouw beer pong foto’s en statussen over je dronken avonden. Nu hoef je niet alleen serieuze politieke standpunten te delen en elk tripje naar een museum vast te leggen; je mag best laten zien dat je spontaan bent en ervan houdt om leuke dingen te doen – zolang dit maar geen foto van jou boven een toilet is.

4. Ga parttime werken. Het is misschien niet ideaal, maar het is tenminste wat. Hiermee toon je dat je gemotiveerd bent om aan het werk te gaan plus het levert goede ervaring op. Als je geluk hebt, scoor je meerdere parttime baantjes, zodat je je weken kunt vullen. Zo niet, dan kun je die extra dagen gebruiken voor het eventueel zoeken naar een fulltime baan of andere opvulling.

5. Overweeg een stage of fellowship programma. Als je ervan kunt rondkomen, kun je overwegen om stage te lopen of een fellowship programma te volgen. Of ga bijvoorbeeld aan de slag als vrijwilliger. Ook dit laat zien dat je gemotiveerd bent om aan het werk te gaan en dat je nieuwe dingen wilt leren.

6. Netwerken, netwerken, netwerken. Met alle social mediakanalen die er bestaan, is de kans vrij groot dat je via deze weg een baan kunt vinden. Er is altijd wel iemand die iemand kent, die jou wellicht kan helpen. Maar dan moet je natuurlijk wel om hulp vragen. Laat op LinkedIn, maar ook op bijvoorbeeld Facebook en Twitter, weten dat je afgestudeerd en op zoek naar een baan bent.

7. Stay in school. Dat wil zeggen, houd contact met oud-klasgenoten, docenten en stagebegeleiders. Wie weet kunnen zij je helpen met het vinden van een baan of weten zij een vacature die vrijkomt. Daarnaast hebben veel opleidingen speciale groepen voor alumni op bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook, waar interessante vacatures in worden geplaatst.

8. Benut je vrije tijd door te gaan reizen. Als je altijd al eens langere tijd naar Australië of Zuid-Afrika hebt willen gaan, is nu de tijd. Je hebt geen tentamens meer en hebt nog geen verplichtingen naar werk toe. Wanneer je een baan vindt, zul je niet zo snel de gelegenheid krijgen om langere tijd naar het buitenland te gaan. Dus pak deze kans zeker met beide handen aan! En wie weet, misschien weet je na die maand rust aan je hoofd veel beter wat je wél wilt.

9. Geniet van het leven. Als je niet kunt gaan reizen, zijn er nog genoeg andere leuke dingen die je kunt doen. Bezoek een stad waar je nog nooit bent geweest of ga op ontdekkingstocht in je eigen stad en begin een blog over je bevindingen. Breng vooral ook veel tijd door met vrienden en familie, want wanneer je een fulltime baan vindt, zul je een stuk minder vrije tijd hebben.

10. Geef jezelf niet de schuld. Last but not least: het is niet jouw schuld dat je niet direct een baan hebt. Er is nou eenmaal veel concurrentie, dus een baan vinden kan erg lastig zijn. Vooral wanneer bedrijven op zoek zijn naar iemand van maximaal 24 jaar met minstens een hbo-opleiding en vijf jaar ervaring in het werkveld. Uhh, hoe dan? Laat je hierdoor echter niet uit het veld slaan. Keep your head up, blijf positief en geef de moed zeker niet op.

7 vragen die je zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 dingen die je moet doen als je na je afstuderen geen baan kunt vinden
Sluiten