Bente De Bruin
Bente De Bruin Love & Life 28 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

10 manieren om gemotiveerd te blijven bij het zoeken naar een baan

1. Begin je dag goed!
We weten hoe verleidelijk het is als je niet per se vroeg je bed uit hoeft om even rustig aan te doen. Slapen tot elf uur, ontbijten om een uur. Probeer jezelf dit ritme niet aan te leren, maar sta gewoon op tijd op en zorg voor wat actie ergens op de dag. Een blokje om of een intense work-out sessie voldoen beide!

2. Zorg voor een prettige omgeving
Het voordeel van thuis zitten is dat je eens echt kunt nagaan of je tevreden bent met je interieur. Zorg voor voldoende licht, zeker in de ruimte waar jouw computer staat. Dit is beter voor je ogen en je humeur. Daarnaast staat een opgeruimde omgeving gegarandeerd voor een opgeruimd hoofd.

3. Leg je doelen vast
Pak een vel papier en een pen en ga er eens goed voor zitten: het opschrijven van je doelen. Je mag zelf kiezen of je gaat voor doelen op de korte termijn of dat je er een soort jarenplan van maakt. Het opschrijven van je doelen zorgt ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt welke richting je op wilt. Mocht je twijfelen aan het nut hiervan: uit een onderzoek gedaan in 1979 is gebleken dat afgestudeerden die hun doelen opschreven gemiddeld tien (!) keer zoveel verdienden als hun klasgenoten die dat niet deden na tien jaar.

4. Gebruik social media
Normaal heb je er misschien niet zo’n zin in, maar een periode zonder werk kun je goed gebruiken om je social media accounts up to date te maken. We hebben het niet over actief posten over je ontbijt, lunch en avondeten, maar wel over je werkervaring op LinkedIn en het verwijderen van die foto’s van je feestvakantie in 2008. Zet ook vooral deze kanalen in om je netwerk uit te breiden en om aan te geven dat je op zoek bent naar een baan. Daarnaast kun je tijd steken in het samenstellen van een CV die niet alleen qua inhoud, maar ook qua design indruk maakt.

5. Treat yourself!
Tijd voor een wandeling naar jouw favoriete koffiezaakje. Natuurlijk om jezelf te belonen voor je gemotiveerde houding, maar ook omdat de cafeine in koffie ervoor zorgt dat je mentaal beter presteert en je je beter kunt concentreren en focussen – en dat is mooi meegenomen!

6. Zorg voor geluid
Muziek kan enorm afleiden als je gefocust aan het werk bent, maar ook stilte is niet alles. Heb je er wel eens aan gedacht om een instrumentale playlist op te zetten? Daarnaast zijn er online ook geluidsfragmenten te luisteren met geluiden van de zee, een weiland of een koffiezaakje. Wie weet doet het wonderen voor je!

7. Cliché is niet erg
Kunnen inspirerende, motiverende quotes jou enthousiasmeren om aan de slag te gaan? Verzamel dan vooral fijne quotes die dit voor jou doen. Maak een Pinterest board of print de plaatjes uit en hang ze op een soort visionboard zodat je er regelmatig naar kunt kijken.

8. Gebruik een ‘Rainy Day’ bestand
Zie je het echt even niet meer zitten? Zorg dat je een Rainy Day bestandje hebt. Dit is een document waarin je lieve, motiverende berichtjes van familie, vrienden en collega’s opslaat. Pak dit erbij als je even al je vertrouwen kwijt bent. Pas daarna ga je weer aan de slag met sollicitatiebrieven en mailtjes versturen.

9. Maak jezelf aan het lachen
De hele dag zoeken naar vacatures, mailtjes sturen en motivatiebrieven schrijven is niet echt leuk. Zorg ervoor dat je een beetje blijft lachen tussendoor. Zet een aflevering van je favoriete serie, lees een leuk artikel of kijk eens een leuk Youtube-filmpje tussendoor. Wees niet té streng voor jezelf – er moet ook gelachen worden.

10. Vraag om hulp
We lijken het soms te vergeten, maar vragen om hulp kan echt geen kwaad. Een extra paar ogen en de creativiteit van iemand anders kunnen soms wonderen doen. Wees niet bang om daar om te vragen, je hoeft echt niet alles alleen te doen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 manieren om gemotiveerd te blijven bij het zoeken naar een baan
Sluiten