Josca
Josca Love & Life 21 mei 2019

10 redenen waarom je die tattoo beter nog even niet kunt nemen

Een tatoeage nemen is misschien één van de dingen waar je nog van droomt. Elke keer wanneer je foto’s voorbij ziet komen van de meest prachtige tattoo’s, wens je dat je jezelf ook ooit de trotse eigenaar van zo’n kunstwerk mag noemen. Het liefst nu al.

Voordat je overhaaste beslissingen neemt, moet je zeker weten dat je écht weet wat je wil. Bovendien is het wel handig als er een heuse betekenis achter schuilt, om spijt te voorkomen. Lees de volgende puntjes nog maar eens door, daarna kun je pas echt met zekerheid zeggen of je die tattoo gaat nemen.

1. Je hebt niet genoeg geld voor wat je écht wil.
Neem alsjeblieft geen genoegen met minder, want je loopt je hele leven met een tatoeage rond. Kies voor een goede shop, waarvan je weet dat de artiesten er goed werk leveren. Wees er zeker van dat de stijl waarin de tattoo gezet wordt helemaal bij je aansluit, ook al kost je dat wat meer geld. Liever wat langer sparen dan lang rondlopen met een tattoo die je maar ‘mwah’ vindt. Een paar honderd euro meer sparen, is echt niet zoveel op een mensenleven.

2. Je weet niet wie je voor je hebt.
Grondige research doen naar een tattoo-artist is zeker niet vreemd. Je moet er immers zeker van zijn dat je dadelijk rondloopt met een kunstwerk en geen mislukt tekeningetje dat voor eeuwig in je huid gebrand staat. Vraag rond of mensen goede ervaringen hebben, ontmoet de artiest van tevoren en bekijk zijn of haar portfolio. Ga niet willekeurig naar de dichtstbijzijnde shop.

3. Je neemt een tatoeage met je partner.
Misschien een beetje lullig gezegd, maar dit is behoorlijk vaak geen goed idee (geweest). Als het om je moeder gaat of je kind kan het prima, maar een relatie kan altijd kapot gaan, ook al verwacht je het niet. Als je dit toch wil, doe je er goed aan het er samen héél goed over te hebben. Misschien moet je er zelfs voor kiezen de tattoo niet zo groot te laten zetten, zodat er later altijd nog een cover-up overheen kan. Vermijdt de cliché naam en ga bij voorkeur voor iets subtiels of abstracts, zodat mensen er niet direct naar vragen.

4. Je weet niet zeker of de shop waar je naartoe gaat een hygiënische methode hanteert.
Dit is ook ontzettend belangrijk: je móet weten of het gereedschap van de tattoo artist steriel is. Huidinfecties en allergische reacties op tattoo-inkt kunnen altijd voorkomen, maar zodra een naald in contact is gekomen met ander bloed, kan dat ernstige gevolgen hebben. Een tattoo-artist moet koste wat het kost handschoenen dragen, nieuwe naalden en inkt uit gesloten verpakkingen halen en een machine gebruiken om zijn gereedschap voor de rest volledig steriel te krijgen. In kwalitatieve shops ben je hier vrij verzekerd van, maar let op met tatoeëerders die het ‘erbij’ doen.

5. Het is vakantietijd.
De zomers in Nederland tellen niet altijd mee, maar voordat je op vakantie gaat naar een tropisch oord, kun je beter geen tatoeage laten zetten. Een tattoo moet eerst helen: daarbij moet je deze uit direct zonlicht houden en mag je absoluut niet zwemmen. Geen azuurblauwe zee voor jou, in dat geval. Wellicht kun je beter wachten tot de herfst, tenzij je toch al niet van zwemmen en de zon houdt.

6. Je hebt er simpelweg nog niet helemaal goed over nagedacht.
Je kijkt wat rond hier en daar en vindt van alles mooi, maar je weet nog niet precies wat je wil. Neem geen tatoeage omdat ‘het je wel cool lijkt’ om er eentje te hebben, maar denk over alles héél goed na. Vraag desnoods om advies bij een tattooshop of raadpleeg vrienden die al eens een tattoo hebben laten zetten. Denk aan een ontwerp dat je voor je hele leven mooi gaat vinden en iets dat echt bij je past. Als je een tatoeage neemt van iets dat je enkel ‘mooi vindt’, is de kans stukken groter dat je er spijt van gaat krijgen, omdat er verder geen betekenis achter zit.

7. Je denkt: ‘Ik kan het altijd nog weg laten halen, toch?’
Houd er rekening mee dat je een tatoeage inderdaad weg kan laten halen, maar dit hoogstwaarschijnlijk nóg pijnlijker en duurder gaat zijn dan het zetten van de tattoo zelf. Bovendien toont dit aan dat je nog teveel twijfelt. Laat deze gedachte dus varen en weet zeker dat je deze tattoo écht wil.

8. Je hebt niet genoeg onderzoek gedaan naar de plaatsing van het ontwerp.
Het laten zetten van een tatoeage kan op het ene lichaamsdeel pijnlijker zijn dan op het andere, hoewel dat natuurlijk niet veel zou moeten uitmaken. Daarnaast is vooral het ook mogelijk dat de tattoo-artist het lastiger gaat hebben en je de grootte misschien moet aanpassen; dit is vaak het geval wanneer je ontwerp te veel details bevat voor het kleine formaat van de tattoo. Des te groter de tatoeage, des te meer ruimte voor detail.

9. Je hebt gezondheidsproblemen waardoor de tattoo misschien niet goed gaat helen.
Diabetes, hart- en vaatziekten en het slikken van bloedverdunners kunnen ervoor zorgen dat het helingsproces van een tatoeage niet goed verloopt. Er kunnen littekens ontstaan en het is zelfs zeer gevaarlijk. Als je één van deze gezondheidsproblemen hebt, kun je het best eerst een dokter raadplegen.

10. Je bent dronken.
Ha-ha. Maar serieus, er zijn jammer genoeg nogal wat mensen die de beslissing maken om een tattoo te laten zetten wanneer ze een glaasje te veel op hebben, vooral op vakantie. Don’t do it, darling. Ook kun je beter niet drinken de dag vóórdat je een tatoeage neemt omdat dit bloedverdunnend werkt en je lichaam eerder pijn zal doen.

Ideaal voor de twijfelaar: een tatoeage voor twee weken (en nee, geen plak-tattoo!):

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 redenen waarom je die tattoo beter nog even niet kunt nemen
Sluiten