Suze van As
Suze van As Love & Life 31 mrt 2018

10 tips voor een vakantie zónder social media

Natuurlijk wil je graag direct met iedereen die perfecte Instagram-foto delen van het mooie strand of de prachtige architectuur, en waar dat af en toe prima moet kunnen, is het toch best verstandig om het eens niet te doen.

Oudere generaties mopperen weleens dat wij alleen maar via een beeldscherm leven, en helaas hebben ze wel een punt. Doordat we alleen maar bezig zijn met onze telefoons, missen we stiekem meer van onze omgeving dan we denken. Het kan daarom nooit kwaad om tijdens je vakantie even op offline te gaan! Met deze tien tips wordt dat een beetje makkelijker.

1. Zie je vakantie als een manier om af te kicken van je telefoon

Tijdens je vakantie hoef je helemaal niet constant bereikbaar te zijn, en je zult merken dat je je een stuk relaxter voelt als je niet constant je telefoon loopt te checken.

2. Zorg ervoor dat je de instellingen van je mail verandert, zodat je niet automatisch mailtjes (van je werk) binnen krijgt

Als je op vakantie bent, wil je (hopelijk) even niks meer met je werk te maken hebben. Maar als je je instellingen zo hebt staan dat je elke keer een melding krijgt wanneer je een nieuw mailtje hebt, krijg je toch onbewust veel mee van de werkvloer. Verander je instellingen zodat je hier niet mee geconfronteerd wordt. Ook mogelijk: de app simpelweg even verwijderen tijdens je welverdiende vakantie.

3. Deel van tevoren op social media dat je een korte pauze neemt.

Op deze manier weten je volgers en familie wat er aan de hand is en zullen ze minder teleurgesteld of bezorgd zijn wanneer ze niks van je horen.

4. Neem voor de verandering alleen een echte camera mee

Neem alleen je camera mee als je de omgeving gaat ontdekken, in plaats van je telefoon om (tevens) foto’s mee te maken. Dit moedigt je aan om je reis vooral voor jezelf vast te leggen, in plaats van (onbewust) na te denken over welke kiekjes mooi zijn voor op Instagram.

5. Geniet extra van je vrijheid door af en toe te mediteren, of probeer eens yoga

Voor de leek klinkt het misschien een tikje zweverig, maar door even goed stil te staan bij de dingen die gebeuren in je leven, zul je er meer van gaan genieten. Het is in ieder geval het proberen waard!

6. Als je aan je vrienden en familie thuis wilt laten weten dat alles goed gaat, bel ze dan.

Wat je ook doet, ga ze niet appen. Neem de tijd om alles goed te vertellen in plaats van afwezig te appen terwijl je andere dingen aan het doen bent. Multitasken is vaak goed, maar in dit geval is het misschien beter om je slechts te focussen op één ding per keer. Stukken persoonlijker!

7. Minder scrollen en meer genieten van je eigen leven

Thuis is het zo makkelijk om in bed nog eerst dertig minuten je hele timeline door te scrollen. Toch zorgt het felle licht van je telefoon ervoor dat je natuurlijke slaapritme verstoord wordt. Bovendien gaat er zoveel tijd zitten in het checken van de levens van andere mensen. Geef liever wat meer aandacht aan je eigen online leven! Deel eventueel wel je eigen foto’s, maar spreek met jezelf af enkel binnen je eigen profiel te blijven.

8. Geniet van je privacy

Social media is natuurlijk hartstikke handig voor het bijhouden van al je sociale contacten, maar dit zorgt er wel voor dat we bijna geen echte privacy hebben. Door tijdens je vakantie even offline te gaan, hoef je je geen zorgen meer te maken over het aantal likes en comments en dat is stiekem best wel lekker.

9. Als het te moeilijk is, gebruik dan de ‘vijftien minuten regel’

We snappen dat het soms moeilijk is om helemaal niet je appjes te checken, als je ziet dat veel mensen je proberen te bereiken. Als je liever een middenweg wilt, kun je jezelf voornemen om alleen ‘s ochtends en ‘s avonds vijftien minuten even alles te checken en mensen te beantwoorden. De overige 23,5 uur laat je die telefoon gewoon lekker links liggen.

10. Denk na over hoe je na je vakantie beter met social media om kunt gaan

Misschien bevalt het offline-bestaan je wel zo goed, dat je alles anders wilt gaan aanpakken zodra je weer thuis komt. In het ‘echte’ leven is het natuurlijk vrijwel onmogelijk om niet beschikbaar te zijn op social media, maar je kunt wel proberen om te gaan minderen zodat je meer tijd over houdt voor andere dingen. Stel regels voor jezelf op!

Deze filmmaker transformeerde zijn busje tot een mini-huis en reist daarmee rond

popsugar

Reageer op artikel:
10 tips voor een vakantie zónder social media
Sluiten