Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 19 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Ha, 10.000 stappen zetten per dag? Dat blijkt helemaal niet nodig te zijn

Grote kans dat als we je zouden vragen wat het aantal stappen is, wat je per dag ‘moet’ halen, je antwoord 10.000 is. Houd jij je stappen nauwkeurig bij om te checken of je aan de 10.000 stappen komt per dag? Dat hoeft helemaal niet.

Het blijkt helemaal niet zo belangrijk zijn om de 10.000 aan te tikken. Komt dat ff goed uit.

10.000 stappen per dag

Iedereen die naar dit aantal stappen streeft, weet ook hoe moeilijk het is om dat aantal daadwerkelijk te halen. Het nieuws dat het helemaal niet nodig is om zoveel stappen te zetten, is dus zo erg nog niet.

Onderzoekers ontdekten namelijk dat die 10.000 stappen niet zaligmakend zijn. Maar waar komt het eigenlijk vandaan, dat aantal?

Heel wat jaren oud

Well. Het idee of advies om iedere dag zo’n 10.000 stappen te zetten, bestaat al sinds 1964. Het is meer dan vijftig jaar geleden bedacht voor een Japanse marketingcampagne in aanloop naar de Olympische Spelen en het is al die tijd blijven hangen. Gekkigheid, toch?

Onderzoek

Tijd om eens uit te zoeken of dat advies nog steeds een goeie is, dacht medisch journalist Michael Mosley. Samen met de Sheffield Hallam University hebben ze onderzoek gedaan. In het kader van het onderzoek moest de ene helft van de onderzoeksgroep de welbekende 10.000 stappen per dag zetten, en de andere groep hield zich aan de Active 10, een alternatief bedacht door de onderzoekers.

De Active 10 houdt in dat het verstandig is om drie keer per dag tien minuten stevig door te wandelen. Wat bleek nou? De laatste groep zette op een hele dag drieduizend stappen en bewogen minder in het geheel. Maar nu de klapper: de Active 10 bleek alsnog efficiënter. Want hoewel ze minder lang achter elkaar bewogen, waren de bewegingen intenser.

Van 10.000 naar 10 minuten

En zeg nou eens zelf, het is toch ook makkelijker om iedere dag drie momenten te vinden waarin je tien minuutjes kunt bewegen dan 10.000 stappen halen. Onze tip: wandel ‘s ochtends, tijdens de lunch én ‘s avonds een stukkie en je bent superfit.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ha, 10.000 stappen zetten per dag? Dat blijkt helemaal niet nodig te zijn
Sluiten