Sophie Witlox
Sophie Witlox Love & Life 11 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

11 Belangrijke dingen die je van je jongere zusje hebt geleerd

1. Hoe je je moet gedragen als een leider // Hoe kun je het goede voorbeeld geven als er niemand is om een voorbeeld voor te zijn? Precies. Als oudste ben je er al van jongs af aan van bewust dat je invloed kan uitoefenen op het gedrag van je zusje. Je leert op deze manier hoe je iets van haar gedaan krijgt of hoe je haar moet begeleiden.

2. Hoe je medeleven moet hebben voor anderen // Leren hoe je medeleven kunt tonen aan anderen is een van de belangrijkste dingen die we kunnen leren. Als je door je jongere zusje geconfronteerd wordt door verdriet en pijn, leer je ook naar anderen inlevend en meevoelend te zijn. Als je beste vriendin een gebroken hart heeft of iemand gezakt is voor zijn of haar examen weet jij diegene goed te troosten. En dat komt grotendeels door je kleine zus.

3. Hoe je moet beschermen // Je ontwikkelt van nature een beschermingsgen als oudste van het stel. Dat deden je ouders ook toen ze jou kregen. Door van kinds af aan te leren om voor iemand op te komen leer je niet alleen anderen te beschermen maar ook jezelf.

4. Hoe het is om trots te zijn // Als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen daden, heeft je zusje ook ontzag voor jou. Omdat jou een rolmodel is opgelegd wil je dat het beste uit jezelf haalt om trots te kunnen zijn.

5. Hoe je je eigen fouten moet toegeven // Als je wil dat jouw zusje naar jou luistert en zelf geen dingen doet die ‘slecht’ zijn, heb jij zo nu en dan hand in eigen boezem moeten steken. Want je weet: als jij niet toegeeft dat jij wel eens fout zit, neemt jouw zusje je niet meer serieus en kopieert zij dezelfde fouten heel makkelijk. En je bent er vast wel een keer achter gekomen hoe irritant het is als je zusje jou een spiegel voorhield.

6. Hoe je om iemand kunt geven // Als oudste leer je van kinds af aan om te delen. Dat betekent dat je weet dat je niet alleen voor jezelf moet zorgen maar ook dat je kleine zusje het naar haar zin moet hebben, om de harmonie binnen het gezin te bewaren.

7. Hoe het voelt om jouw moeder te zijn // Het komt vaak voor dat de oudste dochter op haar moeder lijkt. Dat is niet toevallig want jij hebt vaak de taak op je moeten nemen om te moederen over je zusje(s) als je mama of papa niet in de buurt was. Dat ging vast gepaard met veel gesputter en uitspraken als: ‘je bent mama niet’, maar hoe dan ook heb jij geleerd je verantwoordelijk op te stellen en je zusjes zullen je ongetwijfeld op latere leeftijd ook dankbaar zijn.

8. Je hebt geleerd om geduldig te zijn // Als oudere persoon kon jij eerder fietsen, schrijven, zwemmen, noem maar op. En als jij wilde dat jouw zusje ook mee kon doen met een spelletje moest jij dat als oudste natuurlijk altijd uitleggen voordat ‘de kleine’ het begreep. Dat was vast heel vermoeiend, maar je hebt hierdoor ook geleerd om geduld op te brengen voor andere mensen die jij nu iets moet uitleggen.

9. Hoe je knopen moet doorhakken // Omdat je jongere zusje nog niet in staat was om beslissingen te nemen binnen het gezin, moest jij dat automatisch doen. Dat betekent dat jij snel kan schakelen en vaak minder besluiteloos bent dan de jongste.

10. Hoe je jouw ouders op verschillende manieren moet benaderen // Je hebt de weg vrij moeten maken voor je jongere zussen als het aankwam op hoeveel kleedgeld je kreeg en hoe laat je thuis mocht komen na het uitgaan. Jouw ouders deden vaak ook moeilijker omdat zij op hun beurt een voorbeeld wilden stellen naar je jongere zusjes. Dat maakt jou een koningin in onderhandelen omdat het soms heel wat voeten in de aarde kostte om je ouders ‘zo ver’ te krijgen.

11. Je hebt geleerd om je minder aan te trekken van anderen // Omdat je jongere zus heeft kunnen afkijken hoe bepaalde dingen in zijn werk gaan – ruzie maken met je ouders, liefdesverdriet, falen, gebroken vriendschappen – kon zij hier makkelijker boven staan dan jij. Veel van deze issues zijn – wegens haar oudere zus – voor haar niks nieuws en ze kwam overal makkelijk(er) mee weg. Dat maakt jouw jongste zusje vaak een minder zwaar op de hand en een chiller persoon dan jij. Zij heeft jou de kunst geleerd van ‘not giving a f*ck‘. En dat is ook heel wat waard.

Ben jij de jongste thuis? Lees hier waarom jouw lieve oudere zus het beste cadeau van jouw ouders is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
11 Belangrijke dingen die je van je jongere zusje hebt geleerd
Sluiten