Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 13 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Interssant – 11x indrukwekkende feitjes over de vagina die iedere vrouw moet weten

We hebben al heel ons leven een vagina, maar wat weten we er nu eigenlijk over? De vagina is een fascinerend lichaamsdeel: het biedt ons plezier, het ziet er bijzonder uit en het verandert zo nu en dan. Grote kans dat je veel van de volgende dingen niet weet over je vagina en daarom zetten wij deze indrukwekkende feitjes op een rijtje.

Eigenlijk zou iedere vrouw moeten weten hoe haar flamoes in elkaar steekt. You’re welcome. 

11 feitjes over de vagina die iedere vrouw moet weten

1. De vulva is niet hetzelfde als de vagina

De ‘vagina’ verwijst naar het elastische kanaal waarin de geslachtsgemeeschap plaatsvindt. Wanneer je verwijst naar alles dat je ziet – dus ook de clitoris, schaamlippen en urethra – heb je het over je ‘vulva’.

2. Schaamlippen komen in alle maten

Veel vrouwen zijn onzeker over hun schaamlippen. Omdat we nu eenmaal niet veel real life schaamlippen van anderen zien, zetten pornofilms de standaard. Vergeet niet dat dit een geïdealiseerd en onrealistisch  beeld is. Onzekerheid over schaamlippen is niet nodig, ze komen namelijk in alle soorten en maten.

3. Je clitoris is groter dan je denkt

Het clitoriscomplex is veel meer dan de hotspot ter grote van een doperwt. Wist je dat wat wij kennen als ‘de clitoris’ – het zichtbare deel – slechts één vijfde is? Vier vijfde van het clitoriscomplex zit in het lichaam en omcirkelt de vagina.

Cara Delevigne Vaginas GIF - Find & Share on GIPHY

4. De clitoris lijkt in veel manieren op de penis

De clitoris heeft namelijk ook een voorhuid, een eikel en een frenulum, net als de penis. Hoewel de clitoris kleiner is dan de penis, heeft het in feite twee keer zoveel zenuwuiteinden. De clitoris heeft 8000 zenuwuiteinden, terwijl de hele penis er maar 4000 heeft.

5. Je maagdenvlies is geen teken van maagdelijkheid

Dat een ondoorbroken maagdenvlies een teken is van reinheid is complete bullshit. Het maagdenvlies kan namelijk ook breken tijdens het fietsen, sporten of welke activiteit dan ook. En ja, ook tijdens seks, maar dat is niet de enige manier.

Vagina Panta GIF by Janelle Monáe - Find & Share on GIPHY

6. Je vagina verandert van grote en vorm wanneer je opgewonden bent

Je vagina is gemiddeld drie tot tien centimeter lang, maar wanneer je opgewonden bent wordt je vagina breder. Ook trekt de baarmoeder wat omhoog, waardoor je vagina langer wordt.

7. Alle vagina’s ruiken anders

Iedere vrouw ruikt anders down under. Dit heeft te maken met je eetgewoonten, de stof die je draagt, je klierafscheiding, je hygiëne en je persoonlijke mix van interne bacteriën.

8. Veel vrouwen komen niet klaar van vaginale penetratie alleen

Voor velen van ons is er meer nodig dan vaginale penetratie om het hoogtepunt te bereiken. Een belangrijk onderzoek uit 2017 over het vrouwelijk orgasme wees uit dat slechts 18% van de vrouwen meldt dat geslachtsgemeenschap alleen voldoende is om een climax te bereiken.

Pynk Yonic GIF by Janelle Monáe - Find & Share on GIPHY

9. Schaamhaar komt ook in alle soorten en maten

Schaamhaar is volkomen normaal: of het nu alleen op je vulva groeit, op je binnenkant van de dijen of zelfs op de onderbuik. Het kan grof of dun zijn, gekruld of recht.

10. Je vagina staat in een hoek van 130 graden

Heb jij ook altijd het gevoel alsof je tegen een muur aanstoot als je een tampon indoet? Dat komt door het feit dat je vagina niet recht, maar in een hoek van 130 graden staat.

11. Vagina betekent ‘omhulsel’

Het woord ‘vagina’ stamt uit de 17e eeuw en betekent in het Latijn ‘omhulsel’. Makes sense. 

Glamour US

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.