Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Food 4 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Caffeïne addicts opgelet – 12 heerlijke feitjes over koffie om je dag mee te kickstarten

We drinken iedere dag koffie, maar weten er eigenlijk niets van. Of nouja, wij koffieverslaafden weten welke blend we het liefst drinken, maar daar houdt het op. Tijd om je koffiekennis wat bij te schaven met deze heerlijke feitjes over je favoriete drankje.

We schenken het iedere ochtend zonder na te denken in. Of sterker nog: we schenken het in zodat we daarna wél scherp nadenken.

Zonder koffie is de dag niet compleet. Capuccino, flat white, dalgona coffee, iced macchiato, Pumpkin Spice Latte of espresso martini: voor elke gelegenheid is er een koffietje.

12 verassende feitjes over koffie die je ochtend een boost geven

Wedden dat jij deze dingen nog niet wist?

1. Koffie is ontdekt door geiten

Ja echt. Niet de mensen, maar een geiten hebben dit briljante drankje ontdekt. De jonge geitenhouder Kaldi merkte in de 9e eeuw dat zijn geiten zich gek gedroegen wanneer ze koffiebonen aten, dus probeerde hij ze zelf en de rest is geschiedenis.

2. Lichte koffie bevat meer cafeïne dan donkere

Vaak wordt gedacht dat een donkere, bittere roast meer cafeïne bevat dan licht geroosterde koffiebonen. Niets is minder waar, want hoe langer je de boon roostert, hoe meer cafeïne er verdwijnt. Heb je een oppepper nodig? Kies dan voor een lichte koffie.

3. Koffie was ooit illegaal

Koffie is drie keer illegaal verklaard, heel lang geleden. De eerste keer was in Mekka in de 16e eeuw, de tweede keer verbood Charles II heel Europa (!) om koffie te drinken en tot slot verbande Frederik de Grote het drankje uit Duitsland. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons.

4. Er worden jaarlijks 500 miljard kopjes koffie gedronken

Jaarlijks worden er meer dan 500 miljard kopjes koffie gedronken en de helft daarvan wordt genuttigd tijdens het ontbijt.

5. Er zijn veel meer koffiesoorten dan Robusta en Arabica

Waarschijnlijk zijn Arabica en Robusta de twee soorten bonen die je kent. Boeren kweken vooral de Arabica-boon, omdat deze verreweg het populairst is. Naast Robusta en Arabica, zijn er veel meer soorten bonen, zoals Liberica en Excelsa.

6. In Brazilië wordt de meeste koffie geproduceerd

Veruit de meeste koffie komt uit Brazilië, dit rolde uit een onderzoek van The International Coffee Organization. Brazilië produceert twee keer zoveel als Vietnam, het land op de tweede plaats.

7. Espresso betekent ‘uitgeperst’ in het Italiaans

Dit Italiaanse woord refereert naar hoe de espresso gemaakt wordt. Bij een goede espresso moet het hete water z’n best doen om door de geperste koffie heen te komen, hierdoor heeft het drankje ook een sterkere smaak.

8. Je kan overdosen met cafeïne

Jep, dit is mogelijk. Als je 30 kopjes koffie in een hele korte tijd drinkt, dan kom je in de buurt van een dodelijke hoeveelheid cafeïne.

9. Koffiedrinkers hebben meer kans op een langer leven

In tegenstelling tot het feitje hierboven, hebben gematigde koffiedrinkers meer kans op een langer leven. Wie niet meer dan drie á vier kopjes koffie per dag drinkt heeft minder kans op Parkison, hart- en vaatziekten en diabetes.

10. Starbucks opent gemiddeld twee winkels per dag

Starbucks verdient grof geld aan onze drang naar koffie. De keten loopt zo goed dat ze gemiddeld twee nieuwe winkels per dag openen.

11. De oudste kat ooit ging hartstikke lekker op cafeïne

Creme puf, de oudste kat ooit is 38 jaar geworden. Het geheim? Het beestje dronk iedere ochtend koffie.

12. Finland consumeert de meeste koffie ter wereld

De gemiddelde volwassen Fin werkt jaarlijks zo’n 27,5 kilo aan koffiebonen weg, volgens the International Coffee Organization. Besef even dat Amerikanen een magere 11 kilo per jaar verbruiken.

Good HousekeepingViva Koffie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Caffeïne addicts opgelet – 12 heerlijke feitjes over koffie om je dag mee te kickstarten
Sluiten