Redactie
Redactie Art 25 mrt 2018

12 Handige tips voor avond- en nachtfotografie

Een foto maken met de camera van je mobieltje is zo moeilijk nog niet (je kunt er immers ook weinig aan veranderen), maar een perfect belichte foto maken met een spiegelreflexcamera is een ander verhaal. Daarom, hieronder 12 handige tips voor avond- en nachtfotografie met een korte en lange sluitertijd. Onthoud: het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde zijn de belangrijkste handmatige instellingen van je camera.

Zes tips voor nachtfotografie met korte sluitertijd

1. Maak foto’s in RAW-bestanden. RAW is een methode om afbeeldingen, gemaakt met een digitale camera, op te slaan – waar JPG vaak de standaardinstelling is. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Door op deze manier foto’s te maken heb je de flexibiliteit om de belichting goed na te bewerken met een (hoogstaand) programma.

2. Kies een lens met een groot diafragma. Het diafragma bepaalt hoeveel licht de sensor bereikt. Onder welke hoek het licht op de sensor valt, bepaalt de scherptediepte. De diafragma moet tenminste een brandpuntsafstand (f) hebben van 1.4 – 2.8, maar 1.2 is nog beter (weliswaar vaak ook duurder). Test dit altijd van te voren en pas eventueel de brandpuntsafstand aan.

3. Kies een korte sluitertijd. Het doel is om een super snelle foto te nemen, zodat je een foto neemt alsof de het beeld bevroren is. (Je ziet geen beweging op de foto.) Als je voor een lange sluitertijd kiest, wordt de foto mogelijk te wazig en heeft nabewerking ook weinig zin. Begin met een sluitertijd van 1/40 – 1/200, afhankelijk van de belichting op dat moment, en maak dit eventueel groter mocht je stabiel genoeg zijn.

4. Stel de ISO naar een hogere waarde ter compensatie van de sluitertijd. Overdag gebruik je meestal een lage waarde (100-200), maar ‘s avonds kun je deze beter hoger zetten. Afhankelijk van de f-stop (sluitertijd) en de hoeveelheid licht die er beschikbaar is, kan de waarde nogal variëren. Stel het echter ook niet té hoog in: hoe hoger de waarde, hoe meer kans je hebt op ruis. Maak een aantal foto’s om de juiste ISO waarde in te stellen.

5. Speel met de instellingen. Op elke plaats en elk uur van de nacht zal de verlichting anders zijn. Je moet de instellingen continu aanpassen. Op een gegeven moment zal dit automatisch gaan en hoef je er niet lang meer over na te denken wat je moet aanpassen om een kwalitatief goede foto te maken. Oefening baart kunst.

6. Het gebruik van een statief is optioneel, geen vereiste. Het neemt tenslotte heel veel ruimte in beslag. Als de instellingen goed zijn, heb je in de meest gevallen geen statief nodig. Wil je toch zeker zijn van een strakke foto? Schaf dan een licht en compact statief aan dat handig is om mee te nemen op reis.

Zes tips voor nachtfotografie met lange sluitertijd

1. Maak foto’s in de RAW-stand of optioneel: zet de camera op de bulb stand. Ook voor foto’s met een lange sluitertijd kun je beste fotograferen in RAW-stand. Bulb is een speciale instelling voor lange sluitertijden. Draai je verder aan het instelwieltje om de sluitertijd te veranderen, dan verschijnt de instelling ‘Bulb’. De Bulb-stand zet de sluiter open zolang de ontspanknop ingedrukt blijft.

2. Gebruik een groot diafragma, uitgedrukt in een kleine f/ waarde. (Héél verwarrend.) Een vol open diafragma is bijvoorbeeld f/1.4 of f/2.8, en geschikt voor foto’s die in de avond worden gemaakt met een lange sluitertijd. Als het beeld te licht wordt, verhoog de f/ waarde dan om de lichtinval te verkleinen.

3. Kies een langzame sluitertijd. Probeer eerst een sluitertijd van enkele seconden, afhankelijk van het onderwerp. Hoe sneller het onderwerp (bijvoorbeeld vuurwerk), hoe korter de sluitertijd. Wanneer je een brandende kaars fotografeert kan de sluitertijd weer hoger.

4. Gebruik een lage ISO waarde, omdat je een lange sluitertijd hebt en er veel licht wordt verzameld. Probeer eerst een ISO waarde van zo’n 200.

5. Vaak nodig bij een lange sluitertijd: een statief of een voorwerp waar je camera stabiel op kan rusten. Wanneer je dit niet gebruikt, kan het zeker mooi worden, maar met (iets te) grote kans ook niet.

6. Gebruik een afstandsbediening. Zelfs het klikken op de sluiterknop kan de foto ‘verpesten’. Dit kan je voorkomen met een eenvoudige afstandsbediening.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
12 Handige tips voor avond- en nachtfotografie
Sluiten