Alex Ebbers
Alex Ebbers Entertainment 17 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

Deze 17 feitjes over 13 Reasons Why geven een heel nieuw inzicht in de show

Ergens dit jaar komt het nieuwe seizoen van 13 Reasons Why uit. Als je net zoals wij bent, heb je het eerste seizoen van de show flink gebinged. We weten dat er een veel diepere gedachte achter de serie schuilde, maar met deze 17 feitjes over 13 Reasons Why krijg je een nóg dieper inzicht in de hitserie.

1. Er is een hoop veranderd aan de verhaallijn van het boek

De show is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. Wel is er flink gesleuteld aan de verhaallijn. Clay luistert in het boek bijvoorbeeld alle tapes in één avond. Ook zijn zijn ouders amper betrokken en wordt er niet zo veel achtergrondinformatie gegeven over de andere studenten. En de cliffhanger met Alex? Die is er ook bij verzonnen.

2. Katherine Langford werd gecast via Skype en deed ook auditie voor een andere rol

Katherine Langford, de actrice die Hannah vertolkt in de serie, werd gecast via Skype: “I didn’t get to see anyone or be super involved in the casting process, but I think Selena and everyone who chose to cast us was so elate,” aldus de actrice. “Particularly for me, I had never done anything before. I got a call saying they wanted me, but we only had 10 days to get an O-1 visa.” Naast de rol van Hannah deed Katherine ook auditie voor de rol van Jessica. Die rol werd uiteindelijk gegeven aan Alisha Boe.

3. De crew bracht puppy’s naar de set voor bij emotionele scènes

De honden dienden als een soort therapie bij een lastige scène. Naar het schijnt hebben de puppy’s echt geholpen.

4. Dylan Minette hielp bij het uitkiezen van de soundtrack

Dylan Minette, de acteur die Clay vertolkt, had vanaf het begin al contact met de regisseur over de soundtrack van de show. Zo mocht bij de kamer van Clay inrichten met posters van een aantal van zijn favoriete bands. Hij zegt hierover: “There are other artists that I would love to have in there, but they aren’t artists that I feel Clay would listen to. You’ll see there are a couple Arcade Fire posters, Bon Iver, The Cure, The Shins, and some other cool things. I wanted to make sure it all felt very real, and I wanted the vibe to be appropriate.” Nog een fun fact: Hannah en Clay hebben dezelfde poster van Arcade Fire op hun kamer hangen.

5. In het boek pleegt Hannah op een andere manier zelfmoord

In het oorspronkelijke verhaal pleegt ze zelfmoord door een overdosis aan pillen te nemen. Toch kozen de regisseurs van de serie er bewust voor om Hannah haar polsen door te laten snijden. Ze wilden namelijk dat Hannah’s dood pijnlijk was om naar te kijken, om te laten zien dat zelfmoord geen mooie dood is.

6. Hannah zou in het boek overleven

Omdat ze in het boek een overdosis aan pillen neemt, wilde de auteur er eigenlijk voor zorgen dat ze het zou overleven. Haar ouders zouden haar vinden en haar naar het ziekenhuis brengen, waar haar maag leeggepompt zou worden. Uiteindelijk koos hij er toch voor om haar te laten sterven, om de boodschap van het verhaal sterker te maken.

7. Selena Gomez zou eigenlijk Hannah spelen

Selena Gomez, de executive producer van de show, zou eigenlijk de rol van Hannah Baker vertolken. Omdat ze wist dat het boek zo’n grote achterban had, wilde ze dat mensen zich konden identificeren met Hannah. Om die reden wees ze uiteindelijk de rol af.

8. Het liedje waar Hannah en Clay op dansen heet ‘The Night We Met’

En het is een liedje van Lord Huron, van het album Strange Trails. Mocht je het je afvragen.

9. Chris Navarro moest leren autorijden voor zijn rol

De acteur die Tony speelt, Christian Navarro, kon geen autorijden toen hij de rol van Tony toegewezen kreeg. Om in de Ford Mustang te kunnen rijden, haalde hij voor de show zijn rijbewijs.

10. Er is een groot visueel verschil in scènes waar Hannah leeft en waar ze dood is

In de scènes waar Hannah leeft worden warme, kleurrijke en heldere kleuren gebruikt. In de scènes na haar dood zien we meer koele, donkere kleuren. Het is een veelgebruikte manier om een bepaalde sfeer neer te zetten. Daarbij is het voor de kijker (bewust of onbewust) een eenvoudige manier om de twee tijdsframes uit elkaar te houden.

11. Het grootste gedeelte van de cast is ouder dan twintig

Oké, eerlijk gezegd ziet de cast er ook niet echt uit als de typische middelbare scholier. In de serie speelt Ross Butler bijvoorbeeld de 19-jarige Zachery Dempsey, maar eigenlijk is hij 26. De enige acteur die onder de twintig was, is Devin Druid (Tyler), die 19 was toen de show werd opgenomen.

12. Het boek zou eigenlijk een andere naam krijgen

Oorspronkelijk zou het boek ‘Baker’s Dozen: The Autobiography of Hannah Baker’ heten. Een ‘Baker’s dozen’ zou dus meer zijn dan een normaal dozijn, namelijk dertien.

13. Katherine Langford is Australisch

Katherine, geboren in Perth, was heel blij toen ze hoorde dat ze de ‘American Dream’ ging leven, tijdens het filmen van de serie. Zelf zegt ze over deze periode: “This may just be me, but I feel like everyone’s dream is to live as an American high school student. There are so many teen films set in America that you live vicariously through them, anyway. But it was totally different. I got to experience Halloween, and prom, and cheerleaders… and the Fourth of July! It was crazy.”

14. Er wordt gespeculeerd dat Clay is vastgelegd op Google Maps

Op een foto op Google Maps staat een foto van Clays huis, een echt bestaand huis in Californië. De persoon op de foto heeft verdacht veel weg van Dylan Minette.

15. De cast heeft matching tattoos genomen

Selena Gomez, Tommy Dorfman (Ryan) en Alisha Boe (Jessica) hebben matching tattoos genomen. Tommy schreef hierover in een Instagram-post: “The ; symbol stands for an end of one thought and a beginning of another. Instead of a period, authors use the semicolon to continue a sentence. For us, it means a beginning of another chapter in life, in lieu of ending your life. I struggled with addiction and depression issues through high school and early college. I reached out and asked for help. At the time, I thought my life was over, I thought I’d never live past the age of 21. Today I’m grateful to be alive, in this new chapter of life in recovery, standing with my colleagues and friends, making art that helps other people.”

16. Dylan Minette had het boek nog nooit gelezen voordat ze begonnen met de serie

En het schijnt dat hij het boek nog steeds niet heeft gelezen. Naar eigen zeggen wilde hij het personage in het boek niet verwarren met het personage in de film, dus las hij het boek niet.

17. De kunst in het koffietentje staat in verband met Dylans band

In de tweede aflevering wordt Alex gevraagd naar een nieuw kunstwerk in het koffietentje. Hij zegt dat hij het eruit vindt zien als een ‘bleeding man’. Dylan Minette (Clay) speelt in het echt in een band, waarvan één liedje ‘ Bleeding Man’ heet.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 17 feitjes over 13 Reasons Why geven een heel nieuw inzicht in de show
Sluiten