14 dingen die je als twintiger over vriendschap leert

Als twintiger leer je een hele hoop dingen over het leven, en zo ook over vriendschap. Niet alleen kom je erachter wie je échte vrienden zijn, je realiseert je ook dat vriendschappen komen en gaan.

Mocht jij ook als twintiger door het leven gaan, dan zul je deze 14 dingen over vriendschap zeker leren – of al hebben geleerd.

1. Kwaliteit is beter dan kwantiteit // Waar het eerst belangrijk leek om zoveel mogelijk mensen te kennen, kwam je er op een gegeven moment achter dat je eigenlijk niet veel hebt aan al die vage connecties die je toch niet vaak ziet of spreekt. Eigenlijk kun je je echte vrienden op één hand tellen, en dat is helemaal prima.

2. Hoe fijn een vaste vriendengroep is // Hoewel je niet iedereen in je vaste vriendengroep elke dag of week spreekt, heb je altijd de beste tijd wanneer je met z’n allen op stap gaat.

3. Vriendschappen veranderen na een bruiloft en kinderen // Wanneer er bij je vrienden familie op de eerste plaats komt te staan, kan het zijn dat jullie Wijn op Woensdagavond af en toe een keertje wordt overgeslagen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jullie vriendschap minder belangrijk is, hij wordt alleen anders ingevuld.

4. Vrienden uit je kindertijd zijn belangrijker dan ooit // Zij hebben jou door de jaren heen als geen ander leren kennen, en daarom is jullie band heel speciaal. Zij weten precies wanneer jij niet lekker in je vel zit, en wat ze moeten doen om je weer op te vrolijken.

5. Niet elke vriendschap is voor het leven // Er zijn vriendschappen die komen, en er zijn vriendschappen die gaan. Hoewel jullie een periode heel close waren, zijn jullie op een gegeven moment je eigen weg gegaan. En dat is helemaal niet zo erg als er soms wordt gedacht. Als jij toe bent aan een nieuwe fase in je leven, horen daar misschien ook nieuwe vrienden bij.

6. Sommige vrienden veranderen echt // Tijdens je twintigerjaren kom je er beetje bij beetje achter wat je wilt en belangrijk vindt in het leven. Het kan dus zomaar zijn dat een goede vriend een heel ander levenspad kiest dan jij, en dat jullie daarom uit elkaar groeien.

7. Sommige vriendschappen kosten meer moeite dan anderen // Je hebt vriendschappen waar bij alles vanzelf lijkt te gaan en waarbij je na een 2 weken geen contact nog steeds praat met elkaar alsof je elkaar gisteren nog gesproken hebt. Echter zijn er ook vriendschappen waarbij het onderhoud wat meer moeite kost. Blijf bij jezelf wel na gaan of of die de moeite waard zijn.

8. Je beseft je dat het helemaal prima is om geen aandacht te besteden aan negatieve mensen // Waar je vroeger misschien je best deed om mensen te pleasen en door iedereen aardig gevonden wilde worden, realiseer je je als twintiger dat het oké is als je niet met iedereen overweg kunt. Zeker aan die ‘vrienden’ die alleen maar energie vreten, besteed je liever geen tijd meer.

9. Je weet dat het geen zin heeft om je aan vriendschappen vast te klampen // Natuurlijk kun je het jammer vinden dat jij en je former friend niet meer zo goed met elkaar overweg kunnen als eerst, maar je weet dat het geen zin heeft om jullie vriendschap te forceren.

10. Je hebt verschillende vrienden voor verschillende gelegenheden // Met de ene vriendin kun je beter shoppen, en met de andere vriendin ga je liever op stap: jij weet precies bij welke vriendin je waarvoor moet aankloppen.

11. Het is moeilijk om afspraken met al je vrienden te maken // Nu jullie waarschijnlijk bijna allemaal een een volle agenda hebben, gevuld met werk en andere verplichtingen, merk je dat het best een opgave kan zijn om een dag te vinden dat iedereen beschikbaar is.

12. Oude vrienden kunnen jaloers worden op nieuwe vrienden // Hoewel je zou denken dat twee goede vrienden van jou ook wel goed met elkaar overweg zouden kunnen, is dit helaas niet altijd het geval. Soms kunnen oude vrienden jaloers worden wanneer jij het ook leuk hebt met nieuwe vrienden, en dat is natuurlijk nergens voor nodig. Zolang het om een gezonde jaloezie gaat, kun je ze geruststellen dat jij hen nog net zo leuk vindt als ervoor. En wie weet: misschien worden je oude en je nieuwe bestie uiteindelijk ook wel goede vrienden van elkaar.

13. Je realiseert je wat jouw rol in de vriendengroep is // Of jij nou degene bent die altijd voor iedereen zorgt of juist degene bent die jullie vriendengroep van humor voorziet, jij weet wat jouw plekje is.

14. In the end is moeder je beste vriendin // Hoewel je haar toen je jong was weleens achter het behang hebt willen plakken, is je mama uiteindelijk toch de liefste, meest behulpzame en meest betrouwbare vriendin die je ooit zult hebben.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
14 dingen die je als twintiger over vriendschap leert
Sluiten