Vivian
Vivian Love & Life 26 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

15 manieren om snel van je kloppende hoofdpijn af te komen

Als we ergens een hekel aan hebben, is het wel hoofdpijn. Het besluipt je zonder dat je het doorhebt (behalve als je afgelopen avond een beetje te diep in het glaasje hebt gekeken natuurlijk) en – boem – je hoofd staat op knappen.

Al het geluid is te hard, al het licht is te fel en je kunt je nergens meer op concentreren behalve dan het kloppende gevoel in je hoofd. In plaats van direct naar paracetamol te grijpen, kun je ook eens onderstaande vijftien manieren proberen om snel je hoofdpijn te verlichten.

1. Drink veel water. Dit klinkt simpel en voor de hand liggend, maar één van de grootste oorzaken van hoofdpijn is een tekort aan water.

2. Geef jezelf een hoofdmassage. Onderzoek heeft aangetoond dat het masseren van de achterhoofdszenuw hoofdpijn kan verlichten.

3. Doe wat rek- en strekoefeningen, waarbij je je vooral richt op je nek. Probeer deze drie: houd je kin omhoog en draai je hoofd vervolgens eerst in de richting van de linkerschouder en vervolgens rustig naar de rechterschouder; draai je schouders eerst rustig zo’n twintig keer vooruit en vervolgens achteruit; plaats je handpalm tegen je voorhoofd en houdt dit even vast, vervolgens doe je dit voor elke zijde van je hoofd.

4. Eet watermeloen. Als uitdroging de oorzaak is van je hoofdpijn, is het naast genoeg water drinken ook belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan water, zoals watermeloen.

5. Masseer pepermuntolie op je slaap, je kaken en je voorhoofd. Pepermuntolie verbetert de bloedstroom, wat je hoofdpijn kan verlichten.

6. Adem diep in en uit. Wanneer je pijn voelt, raakt je lichaam gestrest. Een diepe ademhaling zorgt ervoor dat er iets van deze stress wordt weggenomen en je hoofdpijn verlicht wordt.

7. Neem een kop koffie. Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door het uitzetten van de aderen. De cafeïne in koffie brengt deze aderen weer naar hun normale formaat, wat de hoofdpijn verlicht. Pas echter wel op dat je niet te vaak en regelmatig koffie drinkt, dit kan namelijk zelf zorgen voor hoofdpijn.

8. Masseer de zere plek met je duim en wijsvinger. Doe dit ongeveer een minuutje en masseer dezelfde plek vervolgens met je andere hand.

9. Drink appelciderazijn. Verdun twee eetlepels appelciderazijn in een glas water en voeg wat honing of citroensap toe om het wat lekkerder te maken. Appels en appelciderazijn helpen het zuur-base-evenwicht in het lichaam te herstellen en kan zo hoofdpijn verlichten.

10. Houd een potlood tussen je tanden, maar kauw er niet op! Door het potlood lichtjes tussen je tanden te houden, lach je als het ware, wat ervoor zorgt dat je kaak relaxt. Vaak is onze kaak zonder dat we het doorhebben vrij gespannen, wat tot hoofdpijn kan leiden.

11. Drink gemberthee. Gember heeft anti-ontsteking eigenschappen, wat kan helpen tegen hoofdpijn.

12. Houd ijsblokjes tegen je slaap aan. De slagader die het bloed naar je hersenen toelaat, bevindt zich achter het dunne bot bij je slaap. Wanneer je hoofdpijn of migraine hebt, raakt dat deel ontstoken. Daarom kan het helpen om dat deel te verkoelen door er ijsblokjes tegenaan te houden.

13. Stap onder een hete douche. Laat het water vooral achter op je nek vallen, aangezien deze zenuwen en spieren in direct contact staan met je hoofd. De hitte kan de spieren doen ontspannen, wat hoofdpijn kan verlichten.

14. Eet iets pittigs. Verwerk wat cayennepeper in je eten. Cayennepeper bevat capsaïcine, wat ervoor zorgt dat endorfines vrijkomen in het lichaam. Dit werkt pijnstillend en zou dus je hoofdpijn kunnen verlichten.

15. Neem de tijd om te mediteren. Dit hangt nauw samen met de diepe ademhaling, maar hierbij sluit je even al je gedachten af en focus je je op iets anders dan de hoofdpijn.

Mocht je hoofdpijn niet verdwijnen en gedurende een langere periode aanhouden, dan raden we uiteraard aan hier professionele hulp voor te zoeken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.