Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 21 feb 2018

Nieuwe baan? Met deze 17 tips overleef je moeiteloos de eerste week

De eerste periode bij een nieuwe baan kan nogal zenuwslopend zijn. Er komen een hele hoop nieuwe werkzaamheden op je af, nieuwe namen, nieuwe gezichten en nieuwe indrukken. Je wilt het liefst een zo goed mogelijke start maken.

Zo overleef je de eerste week bij je nieuwe baan

Om die eerste periode zo chill mogelijk door te komen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, die het allemaal een stuk makkelijker zullen maken. Oftewel: hoe overleef je de eerste weken bij je nieuwe baan?

1. Wees niet bang om om hulp te vragen

Je bent nieuw. Het is heel logisch dat je niet meteen weet hoe alles werkt of waar alles ligt. Durf het te zeggen als je ergens hulp bij nodig hebt. Daar komt bij dat je het beste zo snel mogelijk om hulp kunt vragen. Als je na een half jaar nog een keer aan je collega moet vragen waar de wc’s eigenlijk zijn, kunnen dingen nog wel eens ongemakkelijk worden.

2. Praat niet te veel (onzin)…

Sommige mensen hebben de neiging heel veel te gaan praten als ze nerveus zijn. Probeer dit niet te doen. Het is helemaal niet erg om bij je nieuwe baan de kat uit de boom te kijken. Je collega’s zullen dat waarschijnlijk eerder waarderen, dan wanneer je vanaf dag 1 je hele levensverhaal op tafel gooit. Natuurlijk moet je het lekker zeggen als je wat te zeggen hebt of van nature gewoon graag kletst, maar ga niet praten om het praten.

3. …Maar zeg ook niet niks

Ja, we snappen het. Dit is een moeilijke. Wanneer zeg je te veel en wanneer zeg je te weinig? Probeer een middenweg te vinden. Het is helemaal niet gek om in je eerste week niet zo veel te zeggen. Zolang je vriendelijk bent, kan er echt niet zo veel fout gaan. Probeer in ieder geval zelf ook wat te vragen wanneer iemand iets aan jou vraagt. Met andere woorden: toon interesse, maar blijf wel jezelf.

4. Wees op tijd

Hoe logisch dit ook klinkt, in de praktijk wil het nog wel eens anders gaan. Zorg er gewoon voor dat je op tijd bent. Het liefst nog eerder. Heb je om 09:00 uur afgesproken? Zorg dan dat je er voor die tijd bent. Dat hoeft niet te betekenen dat je er een uur te vroeg moet zijn, maar tien minuutjes wordt zeker gewaardeerd. Lukt het door omstandigheden nou niet om op tijd te komen, bel dan in ieder geval dat je wat later bent en laat weten hoe laat je er verwacht te zijn.

5. Weet waar je heen gaat

Zorg dat je de belangrijkste details weet voordat je binnenkomt. Wat is het voor bedrijf, wie is je baas en met wie kom je voornamelijk te werken? Je kunt maar beter te veel details weten, dan dat je bij je nieuwe baan aankomt zonder dat je weet wat je nou eigenlijk gaat doen.

6. Neem een notitieboekje mee

Dit kan een persoonlijk dingetje zijn, maar het ziet er naar ons idee toch iets professioneler uit als je notities maakt met pen en papier, dan als je alles in je telefoon opschrijft. Doe lekker wat je wilt en wat voor jou handig is natuurlijk, maar mocht je een notitieboekje overwegen, zouden we dat zeker aanraden.

7. Ken je grenzen en weet wat je kan

Natuurlijk wil je je van je beste kant laten zien bij je nieuwe baan. Toch is het belangrijk ook je grenzen aan te geven. Als je te veel hooi op je vork neemt kan het gebeuren dat je uiteindelijk half werk levert. Jij gestresst en je collega’s geïrriteerd. Daar wordt niemand blij van.

8. Blijf dichtbij jezelf

Ook al vinden je collega’s het fantastisch om na werk naakt een rondje om het gebouw heen te rennen, als jij je daar niet comfortabel bij voelt, lekker niet doen. Wees jezelf en blijf daarbij. Je hoeft je voor niemand anders voor te doen. Dat geldt dus met alles. Niet per se alleen bij naakt rondrennen.nieuwe baan

9. Het is niet erg om nog een keer iemands naam te vragen

Je bent geen genie. Het is logisch dat je niet meteen iedereens naam kunt onthouden. Het zou bijzonder knap zijn als je na één week al van iedereen precies weet wie hij is. Wees dus niet bang om nog een keer om iemands naam te moeten vragen. En ook wat dat betreft kun je er maar beter zo snel mogelijk bij zijn. Hoe langer je wacht, hoe ongemakkelijker het wordt.

10. Probeer erachter te komen wat iedereen doet

Zorg dat je van de mensen met wie je nauw samenwerkt het liefst van tevoren al weet wat ze doen. Met de overige mensen binnen het bedrijf kun je daar in de loop der tijd achterkomen. Wees ook niet bang om te vragen wat hun werkzaamheden precies inhouden. Je bent geen wandelende encyclopedie.

11. Wees niet bang om iemand te corrigeren

Als iemand je naam verkeerd uitspreekt of spelt, corrigeer diegene dan. Kan gebeuren en dan kan je het maar beter meteen zeggen, voordat je er zo diep in zit dat je niet meer terug kan.

12. Maak even een rondje door het gebouw

Vraag één van je collega’s een rondje door het gebouw met je te doen, als dit nog niet is gedaan. Zo kom je er meteen achter welke afdeling waar zit en wie daar werkt.

13. Hang een foto aan je mailadres

Geen absolute noodzaak, maar wel collegiaal. Jij weet niet meteen wie al je collega’s zijn en hetzelfde geldt voor hen. Help ze een handje door een foto aan je mailadres toe te voegen.

14. Houd je in over je vorige baan

Het kan zijn dat je op een nare manier bij je vorige baan weg bent gegaan. Dat is vervelend, maar probeer er zo neutraal mogelijk over te blijven tegenover je nieuwe collega’s. Het komt onprofessioneel over als je je vorige collega’s of werksfeer te kakken zet. Je wil je nieuwe collega’s niet het idee geven dat je hetzelfde over hun gaat zeggen.

15. Huid je buiten work-gossip

Zeker in de eerste periode, maar eigenlijk gewoon in het algemeen. Er is een groot verschil tussen op een professionele manier het werk van een collega bespreken en ‘die collega zelf’ bespreken. Ken dat verschil. Roddelen is niet netjes en kan je op de werkvloer duur komen te staan.

16. Neem iets te eten mee

Het is altijd verstandig om voor de zekerheid wat te eten mee te nemen. Als je niet weet of er een verzorgde lunch is, neem dan in ieder geval wat te lunchen mee, zodat je aan het eind van de dag niet verrekt van de honger.

17. Neem je belangrijke documenten mee

Zorg dat je in ieder geval je legitimatie en je pinpas mee hebt, de eerste dag. Dit zijn vaak dingen die nodig zijn als je een contract gaat tekenen. Maar goed, eigenlijk moet je die sowieso altijd bij je hebben.

Ben je nog niet zo ver dat je een nieuwe baan hebt, maar heb je wel binnenkort een sollicitatiegesprek? Misschien heb je dan iets aan deze tips.

bustle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nieuwe baan? Met deze 17 tips overleef je moeiteloos de eerste week
Sluiten