2020 als modejaar: dit waren de grootste trends en ontwikkelingen

2020 was alles behalve een gewoon jaar, ook voor de mode. Maar juist mode draait om verandering en de industrie liet in 2020 zien veerkrachtig te zijn. Patronen werden doorbroken, uitdagingen werden aangegaan en vooruitgang werd geboekt door creativiteit, veerkracht en zelfexpressie.

Wij vatten 2020 samen en delen de grootste trends en ontwikkelingen op het gebied van mode.

Mode in 2020: ontwikkelingen

Volgens zoekmachine Lyst kende 2020 veel ontwikkelingen in de mode. Zo werden items gedragen als een vorm van activisme. Denk aan de beroemde ‘vote’-ketting van Michelle Obama en andere kleding die werd gebruikt om meningen te uiten over sociale en politieke kwesties als Black Lives Matter. Ook het dragen van mondkapjes werd verplicht en daardoor werd dit direct het populairste accessoire van 2020.

Ook de populariteit van tweedehands mode is gegroeid. Mensen winkelen bewusten en zijn daarom op zoek naar milieuvriendelijke opties om hun kledingkast te vullen. Modezoekopdrachten met trefwoorden gerelateerd aan tweedehands mode stegen met maar liefst 104%. Niet alleen tweedehands, ook comfortabele mode steeg in populariteit. Door de lockdown steef het aantal zoekopdrachten naar joggingbroeken enorm. En inmiddels is het gewoon geaccepteerd om in je joggingbroek naar buiten te gaan (zijn wij blij mee).

Mode in 2020: trends

Omdat er een overheersend gevoel van onzekerheid was, stortten veel mensen zich op astrologie en amuletten. Items en accessoires met een hogere betekenis werden daardoor populair, zeker nadat Meghan Markle werd gespot met een ketting van het boze oog. Ook werd meer naar een relaxte levensstijl gezocht, wat zich vertaalde in mode met ruimvallende jurken, pofmouwen, golvende blouses en vesten om in weg te kruipen.

Ook sportkleding werd langzaam geïntegreerd in onze garderobe. Afgelopen zomer waren sportieve fietsbroeken en tennisrokjes absolute musthaves. Vooral de Nike Court Victory-tennisrok met plooien was een hit. Ook in het najaar bleven comfortabele, sporty looks de norm. Joggingbroeken en leggings horen gewoon in je alledaagse kledingkast. Joggingpakken in alle kleuren van The Pangaia werden zowel op de bank als op straat gedragen.

Mode in 2021: vooruitkijken

Als reactie op een jaar waarin we in joggingbroeken leefden en geen feestjes hadden, gaan we in 2021 uitpakken op het moment dat het weer mag. Als we weer naar feestjes en gelegenheden mogen kiezen we voor een moderne roaring twenties-stijl: korte zomen, heldere kleuren en prints en veel versieringen. Daarnaast kiezen we ook voor mode dat publiekelijk een standpunt inneemt.

Louis Vuitton / EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

De tijd van slogans geïnspireerd op activisme is voorbij, we willen écht activisme. Merken die een standpunt nemen tegen sociale onrechtvaardigheid, zich inspannen voor duurzaamheid of bijdragen aan goede doelen worden hot. Ook genderneutrale kleding wordt steeds belangrijker, we zagen al een genderneutrale sectie ‘Gucci MX’ bij Gucci. Ook Converse lanceerde een genderneutrale lijn SHAPES en Beyoncé lanceerde met Ivy Park x Adidas genderneutrale stukken. Wat er ook gaat gebeuren, de mode zit in 2021 zeker niet stil.

Reageer op artikel:
2020 als modejaar: dit waren de grootste trends en ontwikkelingen
Sluiten