Love & Life 19 nov 2018 Alex Ebbers

24 fouten die je mag maken op je 24ste want volwassen worden komt later wel

Het is een vreemde leeftijd, 24. Aan de ene kant ben je volwassen genoeg om aan die ‘grotemensenbaan’ te beginnen, en aan de andere kant zuip je je het liefst nog steeds iedere week klem in de kroeg.

Guess what, dit is het moment waarop het gewoon allebei kan. Op je 24ste sta je namelijk aan het begin van je volwassen leven, maar ben je je wilde haren nog lang niet kwijt. Dat dit niet altijd helemaal soepel samengaat, daar kom je vanzelf achter. Maar wees gerust, hier leer je ook weer van. De volgende 24 fouten mag je daarom gerust maken op je 24ste.

1. Neem een baan die totaal niet bij je past

Je hebt je studie afgerond en je bent klaar de grotemensenwereld te betreden. Je wilt zo snel mogelijk beginnen aan je eerste baan, en zegt ‘ja’ tegen de eerste functie die een beetje in jouw vakgebied valt. En wat blijkt? Je werkt veel te hard voor veel te weinig geld en je collega’s kun je wel schieten. Dat is vervelend, maar geen ramp. Je weet nu in ieder geval wat je niet wilt.

2. Ghost iemand waar je geen zin in hebt

Is dit gemeen? Ja. Ga je er spijt van krijgen en je schuldig voelen? Waarschijnlijk. Leer je ervan? Zeker. Je weet nu namelijk dat het veel netter is om iemand gewoon eerlijk te vertellen dat je het niet helemaal voelt. Kost jou én de ander een hoop kopzorgen.

3. Ga met een kater naar je werk

Want jij kunt er toch ook niets aan doen dat Koningsdag dit jaar op een doordeweekse dag valt? Kauwgompie erin en gaan met die banaan.

4. Ga nog een keer met een kater naar je werk

Want nee, je hebt van de vorige keer niets geleerd. Die wijntjes smaakten je iets te goed, gisteravond en daar moet je nu de gevolgen van inzien. Trek even een sprintje (als je koppijn dat toelaat) langs de drogist voor een familypack paracetamol, en doorrr.

5. Stuur dat appje

Kan jou het schelen. Over een jaar (of morgen) weet je toch niet meer wie hij of zij is.

6. Neem dat shotje

Ken je je limiet? Dan weet je dat dat ene shotje écht nog wel kan. Je hoeft morgen toch niet te werken. Of wel. Whatever. Ken je je limiet niet? Dan ken je ‘m na dit shotje wel. Altijd blijven leren.

7. Date iemand waarvan je weet dat je ‘t eigenlijk niet moet doen

Want ook jij moet op een bepaald punt in je leven het concept van hartenzeer leren kennen. Is dat leuk? Nee. Is het onvermijdelijk? Ja. Huil het uit, schreeuw in een kussen, schop een lantaarnpaal, zweer dat je nooit meer contact met hem of haar opneemt en stuur dan toch weer een appje. Want je weet dat je het gaat doen. Herhaal dit cirkeltje nog een keer of drie en kom dan tot het besef dat het misschien toch nooit gaat werken tussen jullie.

8. Wees gemeen tegen iemand die het eigenlijk niet verdient

En heb hier achteraf intens veel spijt van. Op je 24ste is de kans groot dat je af en toe geen reet meer snapt van ~het leven~. De kans is groot dat je dit uit op de mensen die het meest om jou geven. Dat is niet netjes, maar wel heel begrijpelijk. Bied je oprechte excuses aan en leer ervan.

10. Wees eens roekeloos

Heb je zin om het nieuwe seizoen van Narcos in een adem uit te kijken, terwijl je morgen moet werken of naar school moet? Lekker doen. Die uurtjes slaap haal je een ander keertje wel weer in.

11. Leef een week lang op Cup a Soup…

Momenteel is voor jou maar weinig zo angstaanjagend als het aanzicht van je eigen bankrekening. Hoeveel kwaad zou het kunnen om een week lang op tomaten- en groentesoep te leven? Noem het een experiment.

12. …zodat je die schoenen kunt kopen

Want ja, die zijn toch echt veel belangrijker dan een gezonde maaltijd? Althans, deze maand. Volgende maand staat écht in het teken van broccoli. Beloofd.

13. Negeer de regels

Want fuck it. Je bent jong, roekeloos (volgens punt tien) en hoe cliché het ook is, sommige regels zijn er echt om gebroken te worden. Misschien dat je hierdoor in de problemen raakt, maar hé, dan heb je ook weer een mooi verhaal om aan je kleinkinderen te vertellen. Wij zien alleen maar voordelen.

14. Neem ontslag

Heb je het niet naar je zin bij je huidige baan? Heb je niet het idee dat je groeit, heb je een hekel aan je collega’s of past het gewoon niet bij je? Kap er dan gewoon mee. Dit kan misschien even voelen als falen, maar maak je geen zorgen. Je vindt wel weer wat, en de kans is groot dat die nieuwe baan veel beter bij je past.

15. Kies de verkeerde studie

Want het feit dat je toen je zestien was accountant wilde worden, betekent niet dat dat nog steeds zo is. Kom je er halverwege je studie achter dat het toch niets voor je is? Ja, dat is zonde van je tijd, maar geen wereldramp. Sterker nog, je weet nu in ieder geval wat je niet leuk vindt.

16. Verhuis naar die stad…

…en kom erachter dat je je hier NIET op je plek voelt. Ook al is iedereen er lyrisch over, wil dat natuurlijk niet zeggen dat jij het er ook te gek moet vinden. Ben je ergens niet blij? Wees dan niet bang om de biezen te pakken. Je eigen geluk gaat altijd voor.

17. Word vrienden met die tegenpool

En kom er later achter dat je het eigenlijk een vreselijk mens vindt. Ach ja, jullie hadden in ieder geval dezelfde smaak in alcohol. Je hoeft niet met iedereen diepe gesprekken te kunnen voeren, toch?

18. Sla dat college over

Omdat je een kater hebt, moet werken (of allebei), of je het (mentaal) even niet aankan om uit bed te komen. Luister naar jezelf en je eigen prioriteiten. Soms gaat er gewoon echt even iets voor school. Dat mogen we natuurijk eigenlijk niet zeggen, maar het is wel de realiteit. Soms is dat werk, en soms is dat je eigen lichaam. Het is niet erg om hier een keertje naar te luisteren. Wees dan alleen wel slim en stuur die docent even een mailtje met de reden van je afwezigheid.

19. Wees boos op jezelf

Om wat voor reden dan ook. Omdat je die toets niet hebt gehaald, omdat je wéér bij die sukkel bent blijven slapen, omdat je je deadlines niet haalt, of omdat je geen geld hebt voor wc-papier omdat je gisteravond wodka belangrijker vond. Op je 24ste komt er een punt waarop je jezelf wel voor je kop kunt slaan omdat je weer eens iets doms hebt gedaan. Dat mag. Verklaar jezelf even voor gek en ga door met je leven.

20. Ga alleen op reis

Dit kan misschien even voelen als een fout, omdat je je geheid eenzaam gaat voelen. Niemand wordt namelijk gelukkig van middenin de nacht aan de andere kant van de wereld wakker schrikken van een dronkelap die de hostelkamer binnen komt zwalken. Toch is alleen reizen enorm waardevol. Je leert jezelf vermaken, onderhouden, en kennen op een compleet andere manier dan thuis in je eigen comfortabele omgeving.

21. Zet die tattoo

Ja, misschien heb je er over twintig jaar wel spijt van. Maar nu is het nog niet over tien jaar. Nu is het nu en nu wil jij die tattoo.

22. Wees een keer boos op je ouders

Je wordt een jaartje ouder en realiseert je dat je ouders niet alwetend zijn. Ze hoeven je niet altijd meer de les te lezen bij alles wat je doet. Natuurlijk, advies is fijn, maar als je hier niet om gevraagd hebt, kan het behoorlijk irritant zijn. Vertel dit ze. Dat kan misschien hard aankomen en misschien voel je je even een slechte dochter, maar eerlijkheid duurt het langst. Dat hebben ze je zelf verteld, toch?

23. Doe iets geks met je haar

Het groeit toch wel weer aan.

24. Beloof jezelf nog veel meer fouten te maken

Want niemand is perfect. We maken allemaal fouten, en hoe k*t het ook is en hoe kl*te we ons erna ook voelen, we leren er uiteindelijk alleen maar van.

24 wordt vallen en opstaan en er gaan fouten gemaakt worden waarvoor je jezelf wel voor je kop kunt slaan, maar het is het helemaal waard. Hoewel het een rollercoaster aan domme beslissingen en heftige emoties is, is 24 een topleeftijd. Geloof ons maar.

25 dingen om op je 25ste te vieren want het leven is een feestje

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Reageer op artikel:
24 fouten die je mag maken op je 24ste want volwassen worden komt later wel
Sluiten