Vivian
Vivian Love & Life 23 jun 2016

25 dingen die school ons eigenlijk had moeten leren

Het antwoord is niets. Helemaal niets. Tenzij je biologie of wiskunde studeert, heb je in het dagelijks leven vrijwel niets aan kennis van exponentiële functies of het weetje dat luiaards slechts eens per week hun behoefte hoeven te doen. Daarentegen hebben we nog steeds geen idee hoe we onze belastingen moeten doen of hoe we een wc moeten ontstoppen. Daarom lijkt het ons een goed idee dat middelbare scholen in de volgende vijfentwintig dingen gaan lesgeven.

1. Hoe je een goed rooster maakt. Hoe geweldig was het dat je op de middelbare school een kant-en-klaar rooster kreeg? Oké, hij was wellicht niet helemaal perfect, maar je hoefde er in ieder geval niet zelf één te maken. Nu je studeert, werkt en ook nog een sociaal leven hebt, kan je week nogal eens in een chaos veranderen zonder een georganiseerde agenda.

2. Hoe je een kamer of appartement kunt vinden. In films ziet het er altijd zo makkelijk uit, maar een eigen woonruimte zoeken is flink lastig. Waarom had niemand je verteld dat je eerst minstens vijftig keer zou moeten hospiteren of de makelaar elke dag stalken om aan een kamer te komen?

3. Hoe je meubels in elkaar moet zetten – en zo nodig aan de muur moet bevestigen. Zelfs een handleiding van IKEA kan nog vrij moeilijk om te volgen zijn, laat staan als je ineens een boormachine nodig hebt…

4. Hoe je belastingaangifte doet. Alleen bij de gedachte aan de belastingaangifte gaan de cijfertjes al voor jouw ogen dansen. Inkomstenbelasting, volksverzekeringen, heffingskorting, tja daar heb je weleens van gehoord bij economie, maar hoe je zo’n belastingaangifte precies moet aanpakken? Jij hebt geen idee.

5. Hoe je verstandig met je geld om moet gaan, zodat je niet elke maand weer ál je geld uitgeeft aan eten. Waarom heb je bij wiskunde nooit geleerd hoe je de meeste korting op producten kunt krijgen?

6. Hoe je moet koken. Luister, we zijn niet allemaal geboren keukenprinsesjes. Voor sommigen van ons is het nog altijd lastig om spaghetti precies goed te krijgen en niet alles aan te branden. Daar mag je best school de schuld van geven, want koken is gewoon een basic skill die ze iedereen op school zouden moeten leren.

7. Hoe je een goede wijn kunt kiezen die niet te duur is. Hoewel middelbare scholieren nog geen alcohol mogen, is het altijd goed om voorbereid te zijn op de toekomst, toch? Want een klein prijsje en een mooi label zijn helaas niet altijd de succesformule tot een goede wijn.

8. Hoe je lekkere koffie moet maken. Het is nog altijd moeilijk om koffie te maken die niet naar te waterig is, te sterk is of die naar schoonmaakmiddel smaakt.

9. Hoe je een wc moet ontstoppen. Dat zou je heel wat belletjes naar de loodgieter of je vader besparen.

10. Wat al die knopjes op je wasmachine betekenen. Zoveel temperaturen, zoveel instellingen, wat is nou de juiste? Je doet iedere keer maar wat, hopen dat het ‘t juiste is.

11. Hoe je het beste vlekken uit stof kunt halen. Wedden dat jij weleens hebt gegooglet hoe je nagellak uit kleding, tapijt en van meubels verwijdert?

12. Hoe je überhaupt moet schoonmaken. Moet je eerst dweilen of eerst stofzuigen? En met welke producten? En wat werkt nou wél echt goed?

13. Hoe je een knoop aannaait. Wanneer je oma het doet, ziet het er zo makkelijk uit.

14. Hoe je planten moet verzorgen. Wie had ooit gedacht dat het zo moeilijk zou zijn om een plant in leven te houden? Zelfs cacti zijn niet de oplossing.

15. Hadden ze je op school maar voorbereid op de vele belletjes die je nu moet plegen naar instanties en belangrijke personen. Misschien was je dan nu niet elke keer zo enorm zenuwachtig en bang als je iemand moet bellen.

16. Hoe een auto werkt. Gewoon een paar rondjes over de parkeerplaats had moeten kunnen, toch? Of een simulatie? Scheelt weer heel wat dure (en angstige) rijlessen.

17. Hoe je van A naar B komt zonder je telefoon te gebruiken. Een kaart? Hoe werkt dat?

18. Hoe je op hakken loopt. Had prima tijdens gym gekund, toch? Onder het mom van balans vinden? Het is nogal wat om er normaal uit te zien terwijl je voeten zich tien centimeter boven de grond bevinden.

19. Hoe we de beste keuzes maken voor onze toekomst. Een jaar ertussenuit? Naar het buitenland? Of gewoon een vervolgstudie? Maar hoe weet je wat écht bij je past?

20. Hoe en waar je een baan kunt vinden. Je hebt je diploma. En nu? Het helpt ook niet echt mee dat iedereen om je heen zegt dat het tegenwoordig zo moeilijk is voor net-afgestudeerden om aan een baan te komen.

21. Hoe je om moet gaan met collega’s en leidinggevenden. Of überhaupt, mensen. Die groepsprojecten op school hebben je lang niet voldoende voorbereid op het echte leven.

22. Hoe je van een kater afkomt. Waarschijnlijk zouden ze je op school leren om niét of met mate te drinken, maar het zou toch ook fijn zijn als ze met realistische oplossingen op de proppen zouden komen.

23. Over seks. Waar de één in de eerste klas bij biologie een condoom om een banaan moest doen, kreeg de ander helemaal niets te horen over de bloemetjes en de bijtjes.

24. Hoe je voor een kind moet zorgen. Hoewel je op school nog niet eens hebt geleerd hoe je fatsoenlijk voor jezelf moet zorgen, zou het toch wel fijn zijn als je een les of twee had gekregen in het verzorgen van een kind. Dat zou je veel meer oppasklusjes hebben bezorgd.

25. Hoe je iemands leven kunt redden. Stel je voor dat iemand naast je zich verslikt, dan zou het toch fijn zijn als jij wist hoe je de heimlichgreep kunt toepassen.

Nostalgie! Deze 27 dingen waren super cool op de middelbare school van ’00s-pubers:

Reageer op artikel:
25 dingen die school ons eigenlijk had moeten leren
Sluiten