Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 25 jul 2018

25 dingen om op je 25ste te vieren want het leven is een feestje

Je hoort zo vaak mensen zeuren over de ‘quarter life crisis’ dat je bijna zou vergeten dat het leven óók een feestje is. En omdat wij niet vies zijn van een partijtje of twee, zetten we vijfentwintig dingen op een rijtje die je moet vieren als je de vijfentwintig aantikt.

1. Hoe ver je bent gekomen

Ieder jaar dat je bij je leven mag optellen, is er weer een. Dit lijkt ons überhaupt al reden voor een feestje. Bedenk je even wat je allemaal al hebt meegemaakt en hoe ver je bent gekomen in de vijfentwintig jaar dat je op deze zwevende ruimterots rondloopt. Daar mag je best even trots op zijn.

2. Hoe volwassen je bent

Je bent vijfentwintig! Je bent nu écht een volwassene – ook al voelde het op je achttiende alsof je toen ook al écht volwassen was, weet je nu dat dat nog lang niet zo was. Je bent oud en wijs genoeg om je eigen, weloverwogen beslissingen te nemen, maar besef je ook…

3. …hoe NIET-volwassen je bent

Oké, het onderdeel ‘nadenken’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’ heb je nu wel redelijk onder de knie. Dat wil nog niet zeggen dat je het leven begrijpt, of dat je geen lol meer mag hebben. Je bent nog steeds harstikke jong, zit vol energie en je hebt waarschijnlijk nog steeds geen idee wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Geniet ervan. Je hebt de rest van je leven nog om uit te zoeken wat ‘het leven’ precies inhoudt.

4. Hoeveel je geleerd hebt

Of je nou gestudeerd hebt, na de middelbare school bent gaan werken, de wereld rond hebt gereisd, in honderd verschillende appartementen hebt gewoond, nog bij je ouders woont of dat allemaal hebt gedaan, je kunt met zekerheid zeggen dat je veel hebt geleerd. Nog lang niet alles, maar gelukkig heb je nog even.

5. Het feit dat het leven pas net begint

Je bent pas net écht begonnen met leven, hoe relaxed is dat idee? Het is niet het einde van je studententijd, je ‘fuck up’-periode of je uitgaansperiode. Nope, het is het begin van een heel nieuw hoofdstuk, waar je alles wat je voorheen hebt gedaan niet achter je laat, maar juist meeneemt op nieuw avontuur.

6. Hoe lang geleden die middelbare schooltijd is

Kun je je nog herinneren dat je als onzekere puber door de schoolgangen liep? No longer, woman. Dat meisje is veranderd in een zelfverzekerde vrouw die weet waar ze voor staat en wat ze kan.

7. Je zelfgroei

Zoals we hierboven al even zeiden: je begint écht een idee te krijgen van wie je bent en wat je wil. Natuurlijk heb je nog je twijfels en weet je dat je altijd moet blijven groeien. Maar kijk je terug op een jaartje of vijf geleden, sta je nu toch een stuk sterker in je schoenen?

8. Dat die ‘quarter life’ helemaal geen crisis hoeft te zijn

Natuurlijk heb je je moment waarop je je afvraagt wat je in godsnaam aan het doen bent. Maar tegelijkertijd weet je ook dat je kei- en keihard aan je toekomst aan het werken bent, en dat je er écht wel komt. Besef je daarnaast dat je ook nu nog dingen kunt verpesten. Je bent pas vijfentwintig.

9. Je kunt nu vrijwel overal een auto huren

Dit is misschien niet iets waar je snel over na zou denken, maar op veel plekken moet je een aantal jaar je rijbewijs hebben om een auto te kunnen huren. De kans is nu dus heel groot dat je zonder moeite een waggie meekrijgt. Roadtrip, anyone?

10. Hoeveel beter je smaak in wijn is geworden

Kun je je die Canei-tijd nog herinneren? De gedachte aan die zoete wijn doet je nu al kokhalzen. Of die periode erna, waarin je bijna in paniek raakte als de ober vroeg welke wijn je voorkeur had. Nope, those days are long gone. jij weet nu precies welke wijn je lekker vindt en welke je aan je voorbij laat gaan.

11. Hoeveel van de wereld je al hebt gezien…

…of hoeveel je nog wil zien. Heb je al veel gereisd? Lekker bezig. Je weet inmiddels dat de wereld uit meer bestaat dan de bakker op de hoek en de plaatselijke discotheek. Maar ook als je nog niet veel van de wereld hebt gezien, ben je je ervan bewust dat een trein- of vliegticket zo geboekt is. Gaan met die banaan, de wereld ligt letterlijk aan je voeten.

12. Dat je een vaste groep vrienden hebt opgebouwd

Naarmate je ouder wordt, bouw je een vaste vriendenkring op. Nu je vijfentwintig bent, heb je een groepje om jezelf heen verzameld waarvan je weet dat ze je niet zo snel meer zullen verlaten. Of het nou een vriendengroep is of allemaal losse vrienden, van ieder van hen weet je wat je aan ze hebt. Koester dit.

13. Dat het helemaal dikke prima is als je nog geen relatie hebt

Ook al zou je soms best tegen iemand aan willen kruipen, weet je dat je geen partner nodig hebt om je goed te voelen. Je neemt lekker de tijd voor jezelf en weet dat wanneer de tijd rijp is, je vanzelf wel iemand tegenkomt.

14. Het feit dat je eigenlijk best wel wijs bent

Ga even vijf jaar terug in de tijd en besef je hoeveel je in die tijd hebt geleerd op het gebied van liefde, carrière en vriendschap enneh… je alcoholtolerantie, niet te vergeten.

15. Dat je nog zo veel te leren hebt

Je bent je van het feit bewust dat je nog lang niet alles onder control hebt of alles weet, en weet dat dat oké is. Er valt nog een heleboel te leren, geniet daarvan.

16. Dat je het verleden achter je laat

Wat er in het verleden is gebeurd, blijft daar. Je weet dat je verleden je toekomst niet hoeft te bepalen.

17. De kleine dingen in het leven brengen de meeste vreugde

Een boswandeling, wijntjes op het terras, een goed gesprek met een vriendin of een enorme lachbui met een collega: hoe cliché het ook is, je beseft je nu dat het écht zo is dat de kleine dingen het meeste geluk brengen.

18. Hoe chill het is om jezelf te zijn

Jezelf anders voordoen dan je bent? Hell no. Die tijden zijn voorbij. Mensen nemen je maar voor wie je bent en kunnen ze dat niet aan? Dan is dat jammer, maar niet jouw probleem.

19. Hoe excited je nog steeds van je verjaardag kan worden

Zeuren over ouder worden? Welnee, als er één reden is voor een feestje, dan is het je verjaardag wel. Vieren die handel!

20. Het feit dat je voor jezelf leeft

Je bent je van het feit bewust dat je voor jezelf leeft en aan niemand anders verantwoording af hoeft te leggen. Je weet dat jijzelf altijd op de eerste plaats komt, een besef dat je een paar jaar terug waarschijnlijk nog niet had.

21. Welke richting je opgaat

Of je nou nog thuis bij je ouders woont of al jarenlang een plekje voor jezelf hebt, wees blij met en trots op iedere stap die je neemt. Je gaat je eigen weg en maakt je eigen keuzes.

22. Dat je je eigen stijl hebt ontwikkeld

Of het nou kledingstijl, levensstijl of haarstijl is, je bent er (na jaren zoeken, laten we eerlijk zijn) eindelijk min of meer achter wat jouw eigen stijl is en waar jij je comfortabel bij voelt.

23. Je beseft je dat dromen uit kunnen komen

Oké, de kans is heel klein dat je toch ineens prinses of de nieuwe Beyoncé wordt. Maar je weet nu wel dat een mooie designertas, goede baan of leuke vriend(in) waar je vroeger alleen maar van kon dromen, dichterbij zijn dan je van tevoren had gedacht.

24. Hoeveel kaarsjes je mag uitblazen op je verjaardag

Hoe. Blij. Word. Je. Hiervan?! Het feit dat je een hele vuurzee mag uitblazen is toch al een feestje op zich waard? Enneh… taart!

25. Het leven zelf

Het besef dat je de vijfentwintig hebt gehaald én dat je nog minstens vijfenzeventig jaar mag leven. Cheers, op jou.

Deze illustraties sommen de struggles van het volwassen leven nét iets te goed op

Elite Daily

Reageer op artikel:
25 dingen om op je 25ste te vieren want het leven is een feestje
Sluiten