Fabienne Meijer
Fabienne Meijer Love & Life 1 sep 2018

30 Leugens die tienerfilms ons over school hebben geleerd

Tienerfilms hebben je een heel ander beeld van de werkelijkheid gegeven. Zo gaat het er namelijk héél anders aan toe op school:

Leugen #1: een populaire ouderejaars en een nerderige eerstejaars kunnen een relatie krijgen
Zelfs al is er misschien hier en daar een relatie die in jaarlagen overlapt, dan nog is de kans klein dat een populaire zestienjarige ook maar een blik werpt op een klein bruggertje met een te grote rugzak. Er zijn gewoon bepaalde groepen die niet mixen, niet praten met elkaar, niet naar dezelfde feestjes gaan en al helemaal niet zoenen.

Leugen #2: space cake zal je verborgen danstalenten omhoog halen
Als je ooit de film Never Been Kissed hebt gezien, dan weet je waar we het over hebben. No way dat de schrijvers van die film ooit zelfs maar in de buurt van wiet zijn geweest.

Leugen #3: een onverwachte prom queen deelt haar kroon met de andere deelnemers
Nu bestaat er in Nederland niet zoiets als een prom waar we queen van kunnen worden – was het maar zo – maar we durven met zekerheid te zeggen dat de meeste meisjes die worden gekozen als belle van het bal het niet eens overwegen om stukjes van hun kroon uit te delen alsof het de Berlijnse Muur is.

Leugen #4: nerds passen in kluisjes
Natuurlijk hebben de meeste Nederlandse middelbare scholen niet zulke enorme kluisjes als Amerikaanse tieners – maar dan nog. Mensen passen met de beste wil van de wereld niet in zulke kluisjes.

Leugen #5: Bill Murray zal je beste vriend worden
In tienerfilms is een nieuw schooljaar als een pas aangelegde snelweg: vol onontdekte mogelijkheden en nieuwe kansen. Zelfs Bill Murray zou opeens je beste vriend kunnen worden, zoals in Rushmore. Reken er in het echte leven maar niet op dat je favoriete opeens zin heeft een rondje met je over het plein te wandelen.

Leugen #6: alles wat je mee wil nemen naar je studentenkamer past in één doos
Geloof ons, dat doet het niet. Echt niet. De kans is groter dat je ouders een klein busje zullen moeten huren om alle troep die je de afgelopen jaren hebt verzameld, veilig en wel op je nieuwe bestemming te krijgen.

Leugen #7: populaire meisjes delen make-overs uit
Het is een verhaal dat praktisch zo oud is als de bijbel. Populair groepje meisjes neemt een lelijk eendje onder hun hoede, net zolang tot het meisje op hen begint te lijken. Dat zorgt weer voor spanningen en drama, waardoor iedereen uiteindelijk een belangrijke levensles leert en de middelbare school en beter plek wordt. Toch?

Leugen #8: op de parkeerplaats is het goed zoenen
Mocht je het object van je affectie uit het oog verloren zijn, zou je echt eens op de parkeerplaats moeten kijken. Dikke kans dat hij zich daar al die tijd heeft verschanst in de hoop je te kunnen zoenen op die o-zo-romantische plek.

Leugen #9: de sociale standen van de middelbare school verdwijnen volledig als iedereen moet nablijven op zaterdagmiddag
Iedereen die The Breakfast Club heeft gezien, kent het hartverwarmende verhaal van de grote combinatie van leugens nummer 1, 7 en 8: een beetje dansen, een heleboel praten, een paar make-overs hier en daar en we zijn klaar voor de parkeerplaatskus.

Leugen #10: je gaat je maagdelijkheid verliezen op prom night
Of, in het Nederlandse equivalent: tijdens het kerstgala. Gala’s zijn avonden waarop iedereen uiteindelijk in dezelfde kamer belandt, na een avond heel stevig drinken. Wat jij met die informatie doet, moet je verder helemaal zelf weten.

Leugen #11: als je naar school gaat in de grote stad, ben je arm
Dans jezelf maar een weg uit de problemen, dude.

Leugen #12: als je een keer spijbelt, zal de rector je persoonlijk achterna komen zitten
Voor zover wij weten heeft de rector nog nooit interesse getoond in het opsporen van spijbelklanten, zoals in Ferris Bueller’s Day Off gebeurt.

Leugen #13: je kan een korset prima naar school aan
Zelfs die shout-out naar Hester Prynne gaat de meest tolerante dresscode op school niet omzeilen. Korsetten zijn gewoon een no go, punt uit.

Leugen #14: middelbare-schoolmeisjes zijn heel lui in het verbergen van een moord
Gelukkig doet Pretty Little Liars dit al een stuk beter, maar de film Jawbreaker is gewoon een belediging voor tienermeisjes. We zouden best een paar verstandige beslissingen kunnen maken als het gaat om het verbergen van de dood van onze beste vriendin.

Leugen #15: het enige wat je tegenhoudt om populair te zijn, is je bril
Want het is zo’n mooie eigenschap dat je alles maar voor de helft scherp ziet. Bovendien zijn de nerd glasses weer helemaal in tegenwoordig. Het enige wat je tegenhoudt om populair te zijn, is het niet hebben aan een bril. Dus.

Leugen #16: je gaat een lieve, nerderige jongen tegenkomen die je schattige vriendje zal worden
En hij zal Michael Cera heten. Als je een tiener was tussen 2007 en 2012, geloof je misschien nog steeds dat hij op een dag zal opduiken in je leven, zoals hij doet in verschillende films als dit personage.

Leugen #17: niemand heeft een tas nodig
Ik bedoel, als de jonge Patrick Dempsey er geen bij zich heeft in Can’t Buy Me Love, waarom zou jij er dan een moeten hebben? Boeken en pennen zijn zo overrated.

Leugen #18: je hebt altijd genoeg geld voor benzine
De lucky ones onder ons die af en toe in de auto van hun ouders mogen rijden, weten hoe duur tanken is. In Amerikaanse films lijken ze daar echter nooit enig probleem mee te hebben: of hun ouders betalen de benzine, of ze hebben een andere ingenieuze manier om aan hun fuel te komen.

Leugen #19: er zijn altijd schalen met punch tijdens schoolfeesten
Als er überhaupt al alcohol te vinden is op een schoolfeest, wordt het alleen geschonken aan meerderjarigen en docenten – en krijgen ze waarschijnlijk een speciaal polsbandje om.

Leugen #20: je hoeft maar naar één soort les te gaan, en dat is waarschijnlijk Engels
Die lessen zullen je leven veranderen, waarna je geweldige docent zal worden ontslagen. Ze doen namelijk niet aan levens veranderen op de middelbare school.

Leugen #21: je kan je vriend onder het nablijven uit krijgen door je docent te flashen
Gewoon niet.

Leugen #22: een groot vat bier is simpel aan te komen
In het dagelijks leven kom je makkelijker aan een sixpack dan een enorm vat bier.

Leugen #23: huiswerk bestaat niet
Want als dat er zo zijn, waar blijft dan de tijd om te zingen en te dansen?

Leugen #24: de outgoing nerd bestaat wel
Misschien later, tijdens het hoger onderwijs, maar niet op de middelbare school.

Leugen #25: je klasgenoten zijn de 30 al gepasseerd
Valt het ooit op hoe middelbare scholieren in films altijd worden gespeeld door mensen die de 20 vaak al ruimschoots gepasseerd zijn? Er komt echter een moment dat we dit een halt toe moeten roepen – en dit grens trekken we bij 30.

Leugen #26: er is een heleboel tijd over tussen je lessen
Misschien kun je in die vijf minuten die je hebt om van de ene kant van het gebouw naar de andere kant te komen snel bijpraten over de laatste roddels, maar daar blijft het zo ongeveer bij.

Leugen #27: ouderejaars zullen eerstejaars intimideren
Voordat zoiets gebeurt, moeten ouderejaars eerst het bestaan van eerstejaars erkennen. En dat doen ze niet.

Leugen #28: je crush blijkt opeens de broer van je nieuwe vriendin te zijn
Dit conflicteert met de natuurkundige wetten van de bovenbouw, te weten: alles wat je in de weg kan staan, zal je ook in de weg staan.

Leugen #29: als je date je laat zitten, wil de persoon die je echt leuk vindt opeens met je dansen
Het is niet dat dit niet kán gebeuren, maar het gebeurt gewoon niet.

Leugen #30: populaire sporters gaan in de leerlingenraad
Heeft iemand dit ooit zien gebeuren? Serieuze vraag.

Heb jij nog meer leugens die tienerfilms ons vertellen over de middelbare school? Laat het ons weten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
30 Leugens die tienerfilms ons over school hebben geleerd
Sluiten