Alex Ebbers
Alex Ebbers Fashion 24 jun 2019

5 manieren waarop je ál je kleding mooi houdt – zelfs goedkopere items

Je kent het wel: je hebt een nieuw kledingstuk gekocht, maar na een paar keer wassen ziet deze er al vaal en versleten uit. Je legt het item in de kast om hem een halfjaar later toch maar – na maar een paar keer dragen – weg te doen. Zonde en onnodig. Hier lees je wat je kunt doen om zo lang mogelijk van een kledingstuk te genieten.

1. Sorteer kleding in de wasmachine niet alleen op kleur, maar ook op materiaal

Je weet natuurlijk dat je donkergekleurde kleding nooit met lichte kleding wast. We kennen allemaal het ‘roze sok in de witte was’-verhaal wel. Daarnaast is het belangrijk niet alleen op kleur te sorteren, maar ook op het materiaal van de kleding. De ene stof is namelijk de andere niet, waardoor verschillende items gewassen dienen te worden op verschillende programma’s en temperaturen.

2. Gebruik niet te veel of te weinig wasmiddel

Het is makkelijk om te denken ‘hoe meer wasmiddel, hoe beter’, maar dit is niet waar. Als je zwaar bevuilde was hebt, kun je deze beter wassen op het daarvoor bestemde programma met de aangegeven hoeveelheid wasmiddel om deze op de optimale manier schoon te krijgen. Door extra wasmiddel te gebruiken, wordt je kleding niet schoner. Sterker nog: het is heel slecht voor je kleding én wasmachine om te veel wasmiddel te gebruiken.

Het is soms lastig om het juiste wasprogramma te selecteren voor je was. Wat kan nou wel en niet bij elkaar, hoe heet was je het en hoeveel wasmiddel gaat er in vredesnaam bij? We snappen de struggle. Met de AutoDose wasmachine van AEG maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. De wasmachine is is speciaal gemaakt voor mensen zoals wij die geen held zijn in het wassen van kleding. Je giet een fles wasmiddel leeg in de daarvoor bestemde compartimenten en de AutoDose kiest automatisch hoeveel er gebruikt moet worden voor je was. Nog fijner: hij komt met een speciale app die adviseert over het juiste wasprogramma. Hoor jij wat wij horen? Het geluid van een stressvrij leven omdat je je geen zorgen hoeft te maken om of die wollen trui in maatje 38, of een kindermaat uit de wasmachine komt. Hoe fijn is dat? Zo houd je je kleding mooi, je bent lekker makkelijk bezig omdat je nooit meer hoeft te klooien met wasdosering én je bent beter bezig voor het milieu.

3. Bewaar kleding op een koele, droge plaats

Mooi hoor, zo’n kledingrek met je mooiste items, maar beter kun je kleding op een koele, droge plaats bewaren. Vermijd in ieder geval direct zonlicht op je (gekleurde) kledingstukken. Daar komt bij dat je (wollen) truien beter kunt opvouwen en in je kast leggen. Dit voorkomt dat ze uitrekken wanneer ze aan een kledingrek hangen.

4. Was ondergoed niet te heet

Je hebt een mooi lingeriesetje gekocht dat je zo lang mogelijk mooi wilt houden. Maar voordat je het weet is de kleur vervaagd en het elastiek uitgerekt. Dit komt waarschijnlijk omdat je je ondergoed op standje lava wast, wat vaak niet per se nodig is. Wat je met je oubollige ondergoed doet moet je lekker zelf weten, maar een duur setje houd je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk mooi. Het is echt niet altijd nodig om je ondergoed mega heet te wassen om het schoon te krijgen.

5. Rouleer de kleding in je kast

Grote kans dat jouw kast haast niet meer dicht kan van de enorme hoeveelheid kleding erin. Hoeveel van deze kleding draag je daadwerkelijk? Je bent sneller geneigd om items die bovenaan de stapel liggen vaker aan te trekken. Probeer daarom eens in de zoveel tijd de kleding in je kast te rouleren. Zo draag  je kleding minder vaak, waardoor de kwaliteit beter blijft. Daarnaast maak je meer gebruik van de kleding die je hebt én zie je direct wat je wel en niet draagt.

Bovenstaande tips zorgen ervoor dat je het meeste uit je kleding haalt, of het nu gaat om een duur of goedkoper item. Je koopt kleding om het te dragen, dus wil je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Zorg er daarnaast natuurlijk altijd voor dat je voorzichtig met kleding omgaat en mocht een item niet meer jouw smaak zijn, gooi het dan niet weg, maar breng het naar een goed doel.

In samenwerking met AEG

Reageer op artikel:
5 manieren waarop je ál je kleding mooi houdt – zelfs goedkopere items
Sluiten