5 manieren om je likeability verhogen bij je (nieuwe) vrienden
Je likeability verhogen bij je vrienden: het klínkt misschien raar, maar toch willen de meeste mensen uiteindelijk aardig gevonden worden. Een mens is immers een groepsdier en is niet graag alleen. Hoewel je vrienden natuurlijk je vrienden zijn met een reden en je hoogstwaarschijnlijk al aardig vinden (waarom zijn ze anders je vrienden?) zijn er volgens de psychologie een paar manieren om je likeability nog meer te verhogen. Toch best handig als je bijvoorbeeld probeert om nieuwe vrienden te maken.
Als je eenmaal weet hoe je brein en de psychologie werkt, kan je het soms bést in je voordeel gebruiken. Dale Carnegie is een Amerikaanse schrijver en geeft onder andere trainingen in zelfgroei. Voor zijn boek How to Win Friends and Influence People deed hij heel wat onderzoek naar hoe je nóg beter voor de dag komt bij je (nieuwe) vrienden.
Je likeability verhogen bij je vrienden
Naar het fenomeen ‘leuk gevonden worden’ werd in 1959 al onderzoek gedaan. Er werd toen een persoonlijksquiz gedaan waarbij de deelnemers wisten dat bepaalde mensen in de groep hen leuk vonden.
Toen er tweetallen gemaakt moesten worden, kozen ze ze sneller voor mensen waarvan ze dachten dat zij hen ook leuk vonden. Typisch… Maar meer recent is er ook nog zo’n zelfde onderzoek gedaan, maar dan met vreemden. Mensen vonden vreemdelingen sneller leuk als ze dachten dat de ander hen ook leuk vond.
https://www.nsmbl.nl/netwerken-verlegen/
Hoe anderen ons zien, vinden we dus wel degelijk belangrijk. Als we de psychologie induiken, zijn er een paar manieren om invloed te hebben op hoe een ander je ziet en een sympathieke(re) vriend(in) te zijn.
Je hoeft je natuurlijk niet anders voor te doen dan je bent (beter van niet zelfs), maar het van pas komen als je nieuwe vrienden maakt bijvoorbeeld.
Dit zijn ze 5 manieren om leuk(er) gevonden te worden door vrienden:
1. Vertel de andere dat je zin hebt hem/haar te zien
Spreek je met een vriend(in) af, zeg dan niet alleen wanneer je kan, maar laat de ander ook weten dat je zin hebt in de afspraak. Als je in een nieuwe stad woont of nieuwe vrienden maakt, zul je je kwetsbaar moeten opstellen.
Als iemand anders vraagt of je wilt afspreken, is het daarom een goed (en aardig) idee om dat gebaar te belonen met jouw kwetsbaarheid door te zeggen dat je blij werd van het bericht of zin hebt in de afspraak! Door zelf dus ook kwetsbaar te zijn.
2. Geef complimenten
Volgens Carnegie is het al-tijd een goed idee om complimenten te geven aan je vrienden. Heeft de ander iets bereikt? Ziet hij/zij er goed uit of heeft degene je geholpen? Laat de ander weten hoe je over hem of haar denkt. Wordt altijd gewaardeerd namelijk!
3. Wees er voor de ander
Wil je een goede vriend(in) zijn? Weet dan dat een goede vriend(in) er altijd is voor een ander; in goede en in minder goede tijden. Als de ander door een break-up of rouwperiode gaat, laat de ander dan weten dat je er voor hem/haar bent en dat de ander niet alleen is.
4. Vier het leven!
Het vieren van goed nieuws is ontzettend belangrijk is het opbouwen van een vriendschap, wees dit onderzoek uit. Het zorgt zelfs voor meer bonding dan er voor elkaar zijn in slechte tijden, zo bleek. Bizar!
Heeft de ander iets te vieren, laat het dan niet ongemerkt voorbij gaan!
5. Draai de rollen om
De mens is van nature veel bezig met zichzelf: waarom appt iemand mij niet terug? Hoezo ben ik niet uitgenodigd? Hoe kom ik over? Maar draai de rollen eens om: hoe laat jij een ander zich gewaardeerd voelen? Laat jij een ander ook welkom voelen? Hoe goed luister jij naar een ander?
Je kan je gedrag nog zo beïnvloeden en sturen, uiteindelijk zijn er meer dingen die mee spelen hoe een ander over je denkt. Blijf bij jezelf, lief voor anderen én lief voor jezelf. Dan trek je vanzelf de juiste mensen aan. En een goede reminder: je hoeft gelukkig niet vrienden te zijn met iedereen. Maar weten hoe je psychologie werkt, is soms best handig!