Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 20 mei 2019

5 mythes over afvallen die nog steeds veel worden geloofd

Wie begint met afvallen, doet ongetwijfeld research. Wat is de snelste manier om vet te verliezen? Wat is de gezondste manier van afvallen? Voor het antwoord op deze vragen struin je waarschijnlijk het internet af en vraag je je omgeving om advies. Maar hoeveel van deze ongetwijfeld goedbedoelde adviezen en tips zijn eigenlijk juist? We behandelen vijf mythes over afvallen waar nog steeds veel onduidelijkheid over is.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Mythes over afvallen

Door te geloven in bepaalde afval-hypes en hardnekkige mythes, maak je het jezelf waarschijnlijk een stuk moeilijker en duurder dan eigenlijk hoeft. De volgende vijf mythes kun je daarom vergeten.

1. Cardio is absoluut noodzakelijk

Natuurlijk is sporten altijd goed, of je nou wilt afvallen of niet. Toch is cardio alleen niet dé oplossing in de strijd tegen de kilo’s. Voeding is namelijk nog belangrijker. Je kunt nog zo veel sporten, maar als je daarnaast te veel of ongezond eet, gaat het weinig uitmaken. Een combinatie van beiden is daarom ideaal: regelmatig sporten en gezond eten.

2. Light producten zijn beter

Omdat vet vaak als boosdoener wordt gezien, grijpt men tijdens het afvallen al snel naar de light producten. Minder vet betekent immers minder koolhydraten, toch? Het probleem hiermee is helaas dat light producten vaak veel suiker bevatten, wat je natuurlijk juist wil vermijden. Kies daarom liever voor verse en onbewerkte producten, in plaats van light producten.

3. Na 20:00 uur mag je niet meer eten

Je lichaam kent geen vetklok die aan gaat na 20:00 uur ‘s avonds. Je lichaam verbrandt de hele dag, of het nou ochtend of avond is. Dit betekent natuurlijk niet dat je ‘s avonds zonder gevolgen een zak chips leeg kunt eten, want wát je eet heeft wel invloed op je gewicht, hoe laat je het ook eet.

4. Afvallen met supplementen werkt goed

Hoewel de Kardashians anders laten geloven, bestaat er helaas geen pilletje (of lolly) die op magische wijze vet verbrandt. Veel mensen zien afslankmiddelen nog steeds als de oplossing voor het afvallen. Toch kleven er een hoop nadelen aan deze producten, waar je hier meer over leest. De beste keuze is toch écht gewoon een gezond eetpatroon. Scheeltje ook gelijk een smak geld.

5. Koolhydraten zijn de duivel

De laatste tijd is het nogal een trend om koolhydraten volledig af te weren. Waar het in veel gevallen geen kwaad kan om te minderen met koolhydraten, is het onnodig ze compleet te bannen. Het dieet zorgt voor een snel resultaat, wat het erop laat lijken dat koolhydraten inderdaad de duivel zijn. Toch komt er een moment dat je weer (een beetje) koolhydraten moet gaan eten, om het simpele feit dat je lichaam dit nodig heeft. Wat er dan gebeurt, kun je misschien wel raden: je zit zo weer op je oude gewicht. Minderen met koolhydraten is dus in veel gevallen helemaal geen slecht plan, maar om ze helemaal te bannen is niet verstandig.

Reageer op artikel:
5 mythes over afvallen die nog steeds veel worden geloofd
Sluiten