Josca
Josca Love & Life 1 feb 2017

5 oorzaken van menstruatiepijn en wat je er tegen kunt doen

Tenzij je zo’n lucky girl bent die bijna geen last heeft van haar ongesteldheid, zullen de volgende klachten je bekend in de oren klinken. We hebben alleen nooit begrepen hoe we plotseling aan bijvoorbeeld rugpijn kwamen tijdens of voor onze menstruatie. Bij deze de meest voorkomende klachten, hun oorzaken én wat je ertegen kunt doen.

1. Krampen in je onderbuik.
Let’s start with this one, want dit is wel de meest bekende en meest voorkomende klacht tijdens de ongesteldheid. Hoe vaak heb je wel niet ineengekrompen op de bank gelegen met je armen om je buik geslagen? Krampen in je onderbuik worden veroorzaakt door de natuurlijke samentrekking van de baarmoeder die het baarmoederslijmvlies afstoot. Dit heeft overigens niks te maken met de hoeveelheid bloed die je verliest. Menstruatiepijn is vergelijkbaar met de pijn die optreedt tijdens de weeën: dit is namelijk eenzelfde soort proces.

Wat doe je er tegen?
De alom bekende warme kruik op je buik of een warm bad kan al wonderen doen, zorg in ieder geval voor een beetje rust en ontspanning. En guess what? Orgasmes helpen ook tegen menstruatiepijn!

2. Rugpijn.
Au! Soms kan het zo erg zijn dat je er soms zelfs krom van gaat lopen. Dit komt allereerst wederom door de pijnlijke samentrekking van de baarmoeder, maar het kan ook dat de hormonen die vrij komen tijdens je ongesteldheid ervoor zorgen dat je banden in het heupgewricht iets verzwakken, waardoor je rug wat ‘in elkaar zakt’.

Wat doe je er tegen?
Laat je rug eens lekker masseren of neem een warm bad, dat zorgt er ook nog eens voor dat je je relaxter voelt.

3. Stemmingswisselingen.
Stemmingswisselingen tijdens de ongesteldheid krijg je simpelweg omdat de hormoonspiegel van slag is. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld heel humeurig of emotioneel wordt voordat je ongesteld moet worden of tijdens de menstruatie.

Wat doe je er tegen?
Goed slapen doet wonderen. Daarnaast helpt het om wat afleiding te zoeken in lichamelijke activiteiten zoals wandelen. Verder valt de oorzaak niet zo goed aan te pakken en is het misschien een slim plan om de mensen om je heen in te lichten van je stemmingswisselingen, zodat ze weten dat ze moeten opletten in de omgang.

4. Misselijkheid.
Ooit last gehad van misselijkheid tijdens je menstruatie? Dit kan een gevolg zijn van die duivelse buikkrampen, maar ook uit het niks komen door je hormonen.

Wat doe je er tegen?
Zorg er in ieder geval voor dat je goed slaapt, genoeg beweegt en niet teveel suiker en cafeïne binnenkrijgt. Eet voedsel dat niet zo lastig te verteren is voor je maag, zoals rijst, vis en banaan.

5. Gevoelige borsten.
Hormonen, hormonen, hormonen. Het kan zijn dat je borsten wat gevoelig voelen en wat groter zijn dan normaal. Ditzelfde proces vindt plaats tijdens de zwangerschap, omdat je lichaam zich klaarmaakt voor een baby, ook al krijg je deze niet.

Wat doe je er tegen?
Veel voorkomende methodes die hiertegen gebruikt worden, zijn het vermijden van cafeïne en het minderen met vet eten. Dit geldt overigens ook voor je andere menstruatieklachten. Desnoods koop je een nieuwe, fijne beha die je speciaal voor je ongesteldheid draagt en wat losser om je borsten zit dan normaal.

Hilarisch! Zo zou het eruit zien als mannen ook ongesteld werden:

Reageer op artikel:
5 oorzaken van menstruatiepijn en wat je er tegen kunt doen
Sluiten