Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 12 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

5 veelvoorkomende problemen van freelancers en hoe je ze oplost

Als je voor jezelf werkt, weet je hoeveel voldoening dat kan geven. Je doet het werk dat je leuk vindt, je ziet meteen het resultaat van je harde werk en kan zelf je tijd indelen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het altijd een feestje is om in je uppie te ondernemen.

Problemen van freelancers

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor de problemen die je misschien als zzp’er of freelancer hebt. Wij zetten vijf bekende freelance-problemen op een rijtje met daaronder de oplossing.

Probleem 1: geen collega’s hebben

Voor jezelf beginnen is naast onwijs tof, ook erg spannend. Het maken van beslissingen is moeilijker, omdat je niemand hebt om de voor- en nadelen mee te bespreken; alle verantwoordelijkheid ligt bij jou. Ook is er niet altijd iemand die maandag aan je vraagt hoe je weekend was. Freelancer of zzp’er zijn kan daarom best eenzaam voelen, maar gelukkig hoeft dit niet zo te zijn.

De oplossing

Er zijn genoeg groepen (op Facebook bijvoorbeeld) waar jij je bij aan kunt sluiten en je vragen over het ondernemen kunt stellen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de Facebook-groep ‘Ambitieuze Meisjes‘. Volg daarnaast andere ondernemers op Instagram en reageer eens op hun foto’s. Ook kun je ervoor kiezen om een plekje in een co-working space te huren. Dit hoeft echt niet per se vijf dagen per week. Kortom: put yourself out there. Ook als het een beetje ongemakkelijk voelt.

Wie zei vroeger als klein meisje nog meer dat ze een rijke succesvolle man zou trouwen, en weet nu dat ze net zo goed zelf een big shot kan worden? ?‍♀️

36 Likes, 3 Comments – WorkJuice (@workjuice) on Instagram: “Wie zei vroeger als klein meisje nog meer dat ze een rijke succesvolle man zou trouwen, en weet nu…”

Probleem 2: niet kunnen stoppen met werken

Geen vaste werktijden hebben is zeker fijn, maar het betekent ook dat er geen vaste tijd is om te stoppen. Bovendien is het – zeker als je ook nog eens thuis werkt – moeilijk om je werk niet mee naar huis te nemen. Herkenbaar? Het kan lastig zijn om je “werk brein” uit te zetten en ‘s avonds lekker te chillen.

De oplossing

Onthoud dat jij je eigen baas bent en er daarom niemand anders dan jezelf denkt aan jouw mental health. Uitgeblust zijn gaat niemand helpen en al helemaal je bedrijf niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat een goede balans tussen werk en privé productiviteit en creativiteit stimuleert.

Je kunt afspraken met jezelf maken. Zoals: op zondag klap ik mijn laptop niet open. Is dat gelukt? Dan kun je vanaf daar verder een balans proberen te ontwikkelen.

Probleem 3: niet zeker weten of het tijd is om mensen in te gaan huren

De stap van solopreneur naar ondernemer met iemand in dienst is een grote stap en met deze grote stap komen ook de zorgen. Moet je wel echt iemand aannemen? En hoe doe je dat in hemelsnaam? Huur je iemand te vroeg in, dan spendeer je jouw zuurverdiende centen aan iemand die je niet nodig hebt. Huur je te laat iemand in, dan kom je om in het werk en lever je het niet af naar jouw standaarden.

De oplossing

Experts zeggen dat het tijd is om iemand in te schakelen als je regelmatig nee moet zeggen tegen werk, als je een nog een manier hebt gevonden waarop je geld verdient, of als je geen tijd meer hebt om je te focussen op belangrijke aspecten als klantenservice en de groei van je bedrijf.

Je hoeft niet meteen te beginnen met een fulltimer. Huur een freelancer in voor één project en zie hoe het gaat. Je leert te managen en te delegeren, en krijgt een glimp van hoe het zou kunnen zijn.

Heb jij je doelen voor 2019 al gesteld? Het kan lastig zijn waar je moet beginnen. Wij zetten 7 vragen op een rij die jou een handje kunnen helpen. Bijvoorbeeld: ✅ Waar ben je het meest trots op in 2018? ✅ Wat was de grootste fout die je afgelopen jaar maakte? ✅ Hoe ben je veranderd dit jaar? Je vindt de hele lijst via de link in bio!

30 Likes, 1 Comments – WorkJuice (@workjuice) on Instagram: “Heb jij je doelen voor 2019 al gesteld? Het kan lastig zijn waar je moet beginnen. Wij zetten 7…”

Probleem 4: niet weten hoe je je uurtarief kunt verhogen

18% van de zzp’ers maakt zich zorgen over de financiële situatie. Dat komt niet alleen omdat ze moeite hebben met het vinden van opdrachtgevers, maar ook omdat ze niet goed weten wat ze kunnen vragen. Een uurtarief bedenken is soms al lastig, maar het verhogen van je uurtarief al helemaal. Want hoe vertel je het jouw opdrachtgevers?

De oplossing

Je uurtarief verhogen is minder lastig dan je denkt. Als je goede redenen hebt (je bent bijvoorbeeld gegroeid en hebt meer kennis), dan vinden je opdrachtgevers het niet erg.

Probleem 5: het vinden van nieuwe klanten of opdrachtgevers

Zeker voor beginnende freelancers is het lastig om nieuwe klanten of opdrachtgevers te vinden. Jij weet dat je goed werk aflevert, maar niemand weet nog dat je bestaat.

De oplossing

Daar komt PR om het hoekje kijken. En nee, dat hoeft echt niet duur te zijn. Je website en socialmedia-kanalen zorgen namelijk ook al voor PR. Zorg in ieder geval dat je zichtbaar bent.

Workjuice

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 veelvoorkomende problemen van freelancers en hoe je ze oplost
Sluiten