Laura Gommans
Laura Gommans Love & Life 3 feb 2016

5 tekenen dat je sollicitatiegesprek goed ging

1. Je wordt aan het team voorgesteld. Je sollicitatie is van een gesprek van een half uurtje uitgegroeid tot een meeting van anderhalf uur. Als je door je interviewer gevraagd wordt of je een rondleiding wil of de rest van het team wilt ontmoeten, is dat waarschijnlijk een goed teken. Dit betekent dat je een serieuze kandidaat bent en dat ze even willen peilen hoe je in de groep ligt. Iedereen die je ontmoet is dus belangrijk, want ze hebben waarschijnlijk ook invloed op of je gekozen wordt of niet. Behandel iedereen ook zo!

2. Je krijgt een gedetailleerd kijkje in de baan. Als ze je tijdens je gesprek al uitleggen hoe hun interne systeem werkt, is dat een goed teken. Voor een kandidaat waar ze niet zo enthousiast over zijn zullen ze niet zo veel moeite nemen. Ook is het een goed teken dat je vast beter kennis kan maken met jouw (waarschijnlijk) toekomstige rol, zodat je volledig op de hoogte bent van wat jouw verantwoordelijkheden zullen zijn. Krijg je zo’n kijkje in de spreekwoordelijke keuken? Zorg dat je veel vragen als je ze hebt en let vooral goed op. Je maakt een goede indruk als je dingen onthoudt en snel onder de knie hebt!

3. Ze vragen naar je verwachtingen over salaris. In een eerste kennismakingsgesprek zal niet snel over salaris worden gesproken, zeker niet met een kandidaat waar ze geen serieuze interesse in hebben. Zorg dat je voorbereid bent op deze vraag! Doe wat research naar wat een gemiddeld salaris in deze positie betaalt, zodat je voorbereid en professioneel overkomt. Dit is niet de tijd om te onderhandelen over salaris, daar hoef je je pas druk over te maken als je een formeel aanbod krijgt.

4. Ze doen hun research naar je. Als je mogelijke nieuwe werkgever contact opneemt met je referenties weet je zéker dat je goed zit. Ze willen zo veel mogelijk informatie over je krijgen voordat ze hun eindbesluit maken, maar als een bedrijf niet serieus is over een kandidaat, nemen ze niet de moeite om hun referenties (of andere professionele contacten) te onderzoeken.

5. Ze vragen wanneer je zou kunnen beginnen. Deze spreekt natuurlijk wel voor zich: ze willen weten hoe snel je aan de slag zou kunnen. Het is verleidelijk om te zeggen: ‘Zo snel mogelijk!’, maar misschien heb je wel wat tijd nodig om te ontspannen voordat je in nieuwe baan induikt. Als je van baan wisselt kun je laten weten dat je nog ongeveer twee weken nodig hebt om daar alles af te ronden.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 tekenen dat je sollicitatiegesprek goed ging
Sluiten