Josca
Josca Love & Life 31 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

5 tips om je uitstelgedrag tegen te gaan

Het web en je telefoon zijn de meest afleidende factoren die je dagelijks tegenkomt, maar daarnaast zijn er nog zat andere manieren waarop je tegengehouden wordt om aan het werk te gaan.

We zetten een paar tips voor je op een rij hoe je weer wat productiever wordt.

1. Houd je ideeën niet voor jezelf

We’ve all been there: je had een geweldig idee en schreef het niet op, omdat je dacht het toch wel te onthouden. Óf je houdt een goed idee voor je, omdat je denkt dat iemand anders er mee aan de haal gaat als jij er niet snel genoeg iets mee doet. En laat je daar nu net even geen tijd voor hebben.

Als je een idee deelt met anderen, creëert dat meteen een gevoel van verantwoordelijkheid. Daarbij verwachten deze mensen dat jij er gauw iets mee gaat doen, wat druk op je legt, waardoor je er waarschijnlijk sneller mee bezig gaat.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat de mensen waarmee je het idee gedeeld hebt, dit overnemen of van je stelen, ze zullen toch nooit zoveel werk in jóuw idee stoppen als jij. En anders weet je ook wel weer wie je echte vrienden zijn.

10 gewoonten die je stiekem minder productief maken

2. Word niet kwaad als je een dag minder productief bent

Dit gevoel herkennen we maar al te goed: je ligt vrij laat in bed en speelt de afgelopen dag nog eens af in je hoofd, met het idee dat je eigenlijk helemaal niet zoveel uitgevoerd hebt. Je voelt je er schuldig over.

Je hebt de dag doorgebracht met je geliefde televisie, met een zak chips op schoot, terwijl je eigenlijk andere dingen had moeten doen. Als je dit vaker doet, wordt het alleen maar makkelijker om je werk uit te stellen.

Het enige waar je voor moet zorgen is dat de improductieve dagen de productieve dagen niet overschaduwen. Zo nu en dan lekker op de bank liggen niksen is helemaal geen probleem, maar ken je grenzen. Beloof jezelf dat je de ochtend na je rustdag weer goed aan de slag gaat.

Druk, druk, druk – 5 tips om niet meer druk maar wel productief te zijn

3. Plan vooruit

Dit is misschien wel de sleutel om goed en gericht werk te kunnen verrichten. Je kunt je programma voor een week maken, maar ook per dag. Stel een specifiek doel wat je wil halen op een dag. Als je dit doel vervolgens haalt, zal het voelen alsof je een grote stap verder bent gekomen.

Wat je uiteraard moet voorkomen, is dat je de planning te vol maakt en je geen vrije tijd meer hebt. Tijd voor jezelf moet je namelijk óók inplannen. Als je denkt dat er teveel taken op je to-do list staan, kun je beter wat verplaatsen naar de volgende dag.

4. Download de juiste apps

Als je echt wat meer discipline nodig hebt wat betreft het surfen op internet terwijl je eigenlijk aan je werk hoort te zijn, dan is Chrome Nanny ideaal. Je kunt deze app installeren op Google Chrome en hiermee op specifieke tijden websites blokkeren en weer open zetten.

Als je makkelijk afgeleid raakt door je Facebook timeline, is dit dus een uitkomst. Plak de URL van de website die je wilt blokkeren in je Chrome Nanny app en kies de tijdstippen waar tussen je deze niet kunt gebruiken.

Ga je toch op desbetreffende website, dan krijg je een pop-up in beeld waarop staat dat je aan het werk moet gaan. Een site deblokkeren tussendoor is moeilijk, maar kost wel echt veel moeite.

Download ook een handige to-do list app als Wunderlist of Todoist. Check ook deze 5 apps via ons zusje WorkJuice die je zeker gaan helpen met je productiviteit.

5. Wil niet alles in één keer afmaken

Er is in principe veel mogelijk, jawel, maar je moet er wel om denken dat je niet zomaar alles in één keer goed kan doen. Er staat je een grote klus te wachten en je denkt deze wel snel te kunnen klaren, totdat je erachter komt hoeveel hooi je op je vork hebt genomen.

Verdeel je project daarom in kleine stukjes waar je mee bezig gaat op verschillende tijdstippen, die langzaamaan een geheel vormen. Zo hoef je niet continu bezig te zijn met hetzelfde en heb je na je pauzes weer een frisse blik en kans op nieuwe inzichten.

Drukke week? 7 tips om toch te kunnen ontspannen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 tips om je uitstelgedrag tegen te gaan
Sluiten