Sophie Witlox
Sophie Witlox Food 28 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

6 awesome food-feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist

1. Het waterijsje // Nalatigheid smaakte nog nooit zo goed, dankzij Frank Epperson. In 1905 liet de 11-jarige Frank een bekertje water met frisdrank poeder en een roerstaafje een nacht lang op z’n veranda staan. ‘s Nachts vroor het waardoor het jongetje de volgende ochtend getrakteerd werd op – tadaaa! – een ijsje. Dat viel enorm in de smaak en het waterijsje was geboren.

2. Chocolate chips // Nu verwerkt in een van de bekendste koekjes, ooit een noodoplossing. Ruth Wakefield – eigenaresse van een herberg in Massachusetts – vond ooit chocolate chips uit toen ze geen banketbakkerschocolade meer had, maar haar beroemde toetje met roomijs en koekjes moest maken met een in stukjes gehakte reep pure chocolade van Nestlé, die vervolgens niet voldoende oploste in het mengsel. Een ander claimt zelfs dat Ruth ook verantwoordelijk is voor de uitvinding van de chocolate chip cookie, maar dat is nog steeds een mysterie.

3. Bier // Het is moeilijk om precies vast te stellen wanneer bier is uitgevonden, maar velen geloven dat deze drank 10.000 jaar geleden voor het eerst werd gebrouwen door de Mesopotamiërs – inwoners van het huidige Irak. De plekken waarop dit volk hun graan bewaarde werden soms vochtig door de damp die er hing. Het graan kon dan niet meer gebruikt worden voor brood, maar ze wilden het ook niet weggooien. Het is onduidelijk wie besloot om het gefermenteerde graan te gebruiken om bier van te maken. Wie het ook was, we willen hem of haar graag bedanken.

4. Cornflakes // Al zijn cornflakes redelijk basic, er zijn verschillende mythes ontstaan rondom de uitvinding van dit knapperige maïsontbijt. De een beweert dat John Harvey Kellogg — de eigenaar van de fabriek waar ontbijtgranen geproduceerd werden – geloofde dat gedroogd voedsel, zoals granen en noten, seksuele behoeften kon temmen. De beste man geloofde namelijk dat masturbatie en seks beide zondig waren en zo kwam hij op het idee om gedroogde maïs te produceren. Op de website van Kellogg’s staat echter weer iets anders: ‘Kellogg experimenteerde met verschillende granen om granola te maken, maar dit mislukte, totdat flaked maïs een succes bleek te zijn.’

5. Cola // Tegenwoordig is Coca-Cola over heel de wereld te koop, van rijke buurten in Los Angeles tot de jungle van Sumatra. Vroeger werd de frisdrank echter alleen voor medicinale doeleinden gebruikt, voornamelijk tegen hoofdpijn en zenuwaandoeningen. In 1880 creëerde apotheker John Pemberton een bruine siroop die van wijn en extracten uit cocabladeren gemaakt was (jawel, denk hierbij aan cocaïne), genaamd Pemberton’s French Wine Coca. Toen er tijdens de drooglegging in Atlanta een verbod op alcohol kwam, werd de wijn vervangen door koolzuurhoudend water. Deze drank werd gedoopt tot Coca-Cola. In de huidige brain tonic zit natuurlijk ook geen coca-extract meer.

6. Sandwiches // Volgens meerdere historici is de sandwich geboren vanuit een ‘gokprobleem’. De graaf van het dorpje Sandwich – John Montagu – bracht altijd enorm veel tijd door aan de goktafel om kaartspelletjes te spelen. Hij vroeg op een avond de kok om hem iets te eten brengen dat hij makkelijk kon nuttigen tijdens het gokken. De kok gaf hem een stuk vlees tussen twee stukken brood. De graaf genoot zo van dit gerecht, dat hij dit door heel Engeland verkondigde als ‘de sandwich’, vernoemd naar zijn dorp. Dankzij de gokgewoontes van deze graaf kunnen wij dus vandaag de dag genieten van broodjes.

Kijk hier voor 12 feiten die je moét weten over alledaags voedsel. Je zult schrikken van de hoeveelheid suiker die er tegenwoordig in cola zit.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 awesome food-feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist
Sluiten