admin
admin Love & Life 11 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

6 dingen die er met je lichaam gebeuren na een break-up

Dat je volledig gebroken bent na een break-up overkomt the best of us. Je kunt niet stoppen met huilen, wil het liefst de hele dag in bed liggen met ijs en niemand spreken. Je bent ontroostbaar en je heb het gevoel dat je hele leven overhoop ligt.

Maar naast dat je emotioneel niet oké bent, gebeurt er lichamelijk ook heel veel; iets wat de meesten van ons helemaal niet weten. Het kan ook zijn dat je je emotioneel best sterk voelt, maar deze lichamelijke dingen ervaart zonder dat je het überhaupt doorhebt.

1. Je eetlust is nergens te bekennen
Normaal ga je juist meer eten als je stress ervaart, maar als je uit elkaar gaat heb je toch een andere soort stress. De kans is groot dat je daardoor juist al je eetlust verliest, door alle adrenaline en cortisol die door je lichaam giert.

2. Je hebt pijntjes, zonder een duidelijke aanleiding
Vaak denk je dat emotionele pijn je lichaam niet verder kan aantasten, maar dat kan dus wel: emotionele pijn triggert dezelfde stukken in je hersenen als fysieke pijn. Zo kun je tijdens je break-up dus last krijgen van pijn in je borst en dat kan je het gevoel geven dat je echt een gebroken hart hebt.

3. Je hebt last van haarverlies
Dit is ook een oorzaak van de stress die je dan vaak voelt. Wanneer je gestrest bent geeft je hersenen neurotransmitters door je hele lichaam af die je immuunsysteem aantasten en er voor zorgen dat je haar in de ‘rust’-fase komt en dus uitvalt. Dit kan weken of maanden na het incident nog doorgaan.

4. Je spijsvertering is niet wat het geweest is
Naast je eetlust, heeft je spijsvertering ook veel te verduren. Door het te veel aan cortisol wat door je lichaam gaat, trekt bloed weg uit je spijsverteringskanaal. Dat zorgt voor veel ongemakken, zoals het gevoel dat je niet kunt eten, je last hebt van je maag en je het gevoel hebt dat je de hele tijd naar de wc moet.

5. Je slaapritme is in de war
Nachtenlang wakker liggen, terwijl je ontzettend moe bent of juist een gat in de dag slapen; dit is heel herkenbaar wanneer je net een heftige periode achter de rug hebt gehad. Ook dit wordt veroorzaakt door stress die er bij komt kijken; je hebt te veel adrenaline in je lichaam om tot rust te kunnen komen.

6. Je immuunsysteem wordt zwakker
De break-up stress eist echt zijn tol op je immuunsysteem; de kans dat je flink ziek wordt is dan ook groot. Je lichaam geeft zijn eigen bescherming om ziektes buiten te houden, maar door de stress geven je hersenen een signaaltje af om deze bescherming te laten vallen.

HelloGiggles

Reageer op artikel:
6 dingen die er met je lichaam gebeuren na een break-up
Sluiten