6 must-read smartphone tips waarmee je perfecte filmpjes maakt

1. Goede belichting is het allerbelangrijkst
Voldoende licht is belangrijk voor alle soorten camera’s, maar al helemaal voor de kleine lenzen en sensoren van smartphone camera’s. Daglicht is natuurlijk het allermooiste, echter heb je dat met deze donkere dagen weinig tot je beschikking. Film daarom altijd in een goed belichte ruimte om opvallende schaduw en korreligheid te voorkomen. Let er echter ook op dat je de lens niet recht voor een sterke lichtbron plaatst, waardoor je beeld overbelicht zal zijn. Smartphone camera’s zijn wat minder snel in het aanpassen van lichtsterktes. Zet de focus eventueel vast om dit soort problemen te beperken.

Eén van de betere smartphone camera’s van deze tijd zit absoluut in de nieuwe Samsung Galaxy S6 edge, die geoptimaliseerd is om onder alle omstandigheden mooi beeld af te leveren. Hoe zo’n filmpje er vervolgens uit kan gaan zien? Geloof het of niet, maar bovenstaande video, gemaakt door Sjoerd de Bont voor The Next Film Project, is oprecht met de camera van de nieuwe Galaxy S6 edge gefilmd.

2. Beweeg zo min mogelijk
Als je wil dat je beeld er niet al te amateuristisch of blurry uit gaat zien, is het uiterst belangrijk dat je je camera stil houdt. Gebruik beide handen om je smartphone vast te houden en houd deze zo dicht mogelijk bij je lichaam. Wil je het écht goed aanpakken? Gebruik dan een stabilizer voor vloeiende beelden. Geen budget voor? Zet je smartphone dan op een tafel, boekenplank of bijvoorbeeld stoel.

3. Houd niet teveel afstand
Hoe dichter je bij je onderwerp bent, hoe beter de beeldkwaliteit zal zijn. Houd de focus op je onderwerp, letterlijk en figuurlijk. De meeste smartphone camera’s hebben enkel digitale zoom, die we niet aanraden te gebruiken.

4. Irritatiepunt van 2015: verticaal filmen
We hebben ze allemaal wel eens voorbij zien komen: de onnodig verticaal gefilmde video’s. Dit lijkt misschien een handige uitkomst wanneer je één persoon wilt filmen, echter kun je weinig met dit beeld wanneer je er een echt vette video van wilt maken. Houd je camera liggend zodat je nog na kunt genieten van je video op alle mogelijke beeldschermen – die schermen zijn namelijk ook liggend. Naast de camerakwaliteit zijn we trouwens ook enorm te spreken over de beeldschermkwaliteit van de Galaxy S6 edge! Mocht je veel video’s kijken op je telefoon, go check this one out.

5. Vergeet de audio niet
Natuurlijk is het enorm aan te raden om een externe microfoon te gebruiken, zeker als je een professionele video op wilt nemen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je hier misschien geen budget voor hebt en bovendien ‘gewoon’ leuke video’s wilt maken. Zorg er dan voor dat je op een plek filmt met weinig wind en afleidende geluiden, bij voorkeur in een afgesloten ruimte. Blijf ook voor de beste audiokwaliteit zo dicht mogelijk bij het onderwerp, en houd je hand enigszins om de microfoon heen om ongewenste geluiden licht te kunnen uitsluiten.

6. Gebruik de juiste apps
Hoewel je waarschijnlijk wel enkele dingen kunt doen met je standaard camera app, is het zeker aan te raden ook wat geld uit te geven aan wat meer professionele applicaties. Natuurlijk zijn die er ook gratis, maar voor de betere tel je wel enkele euro’s neer. Denk aan Top Camera, Pinnacle Studio, VideoPix en MovieSlate.

Deze regisseurs doen voor hoe het moet
Voor The Next Film Project kregen 3 verschillende regisseurs ieder 48 uur de tijd om 2 minuten aan smartphone film te creëren met de Samsung Galaxy S6 edge. Deze drie delen komen samen in een korte film van 6 minuten, die je hier snel kunt bewonderen. Hoe dat er aan toe ging, als pro filmen met een smartphone, dat zie je hierboven in de behind-the-scenes video! Ga jij jezelf ook tot het uiterste drijven?

Reageer op artikel:
6 must-read smartphone tips waarmee je perfecte filmpjes maakt
Sluiten