Recruiters scannen jouw cv in 6 seconden: hier letten ze op

Recruiters en HR-managers krijgen soms wel tientallen cv’s op een dag te lezen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat ze in slechts 6 seconden besluiten of jouw cv op de ja- of nee-stapel terecht komt. In die 6 seconden moet je hem of haar dus overtuigen dat jij de persoon voor de baan bent. Maar hoe doe je dit? Waar kijken HR-managers en recruiters naar als ze jouw cv scannen?

Door eye tracking-technologie weten we precies welke informatie ze bekijken en hoe lang ze naar elk onderdeel kijken.

Waar kijken recruiters en HR-managers naar op een cv?

Niet geheel verrassend kijken de recruiters en HR-managers het meest naar je naam, je huidige functie, je werkgever en de start- en einddatum. Vervolgens wordt er precies op dezelfde manier gekeken naar de functie en werkgever die je daarvoor had. Ook de opleiding die je gevolgd hebt krijgt de aandacht van de recruiter of HR-manager. In totaal wordt 80 procent van die 6 seconden besteedt aan deze punten. Vaak is hierna de beslissing al gemaakt.

In de overige seconden wordt jouw cv vaak gescand op bepaalde keywords. Deze zijn afhankelijk van je vakgebied en de functie waarop je solliciteert, maar het zijn vaak bepaalde competenties en vaardigheden die je nodig hebt voor de functie. Denk aan keywords als ‘omzet’ en ‘winst’ als je op een sales-functie solliciteert. Of ‘JavaFX’ en ‘Oracle DBMS’ voor software programmeurs.

Wat je met deze informatie kan doen

Nu je deze informatie hebt, kan je dit in je voordeel gebruiken. Dat betekent vooral dat je een overzichtelijk en scanbaar CV moet maken. Dus niet ellenlange alinea’s waar je uitweidt over wat je dagelijkse werkzaamheden waren bij een bepaalde functie, maar vetgedrukte titels en bullet points.

Ook is het goed om na te denken over welke keywords de recruiter of HR-manager bij jouw functie zal gebruiken en deze dan toe te voegen. Zet bijvoorbeeld altijd je vaardigheden in bullet points op je cv. Let wel op dat je niet je jouw cv helemaal volpropt met van die keywords. Onthoud dat het door een persoon gelezen moet worden, waardoor ze altijd context moeten hebben.

En hoe zit het met een mooie opmaak? Je ziet steeds vaker hele kunstwerkjes voorbij komen. Bekijk ook de do’s en don’ts voor een creatief cv, waar de grootste les is dat je vooral niet met doorschieten. Laten zien dat je er moeite in hebt gestopt is oké, maar zorg ten alle tijden dat je cv goed leesbaar is. Als een recruiter of HR-manager moet zoeken, ben je dus je doel voorbij geschoten.

Een kleine nuance in dit artikel is wel even nodig. Dat je cv in 6 seconden wordt bekeken, geldt dus vooral voor recruiters en HR-managers van grote bedrijven. Als je bij een klein bedrijf solliciteert waar niet veel aanmeldingen komen, zal je cv grondiger worden bestudeerd. Toch is het ook hier belangrijk dat je cv overzichtelijk en scanbaar is.

Test je cv

Om zeker te weten of jouw cv lekker leesbaar en scanbaar is, kan je jouw cv het best laten bekijken door een aantal mensen. Kijk waarover zij struikelen en welke onderdelen ze overslaan. Misschien hebben ze nog wel opmerkingen over sterke punten die je nog niet genoemd hebt. Pas hun feedback aan en je cv is klaar om jou die baan te bezorgen.

Lees ook: Deze 5 fouten maak je waarschijnlijk op je cv

Reageer op artikel:
Recruiters scannen jouw cv in 6 seconden: hier letten ze op
Sluiten