Vivian
Vivian Love & Life 5 jul 2019

6 tekenen dat jij weleens vreemd zou kunnen gaan

Als je in een monogame relatie zit, loop je doorgaans niet met het idee rond om met een ander het bed in te duiken – althans, dat hopen we in ieder geval. Toch gebeurt het wel degelijk. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 45 en 60 procent van de getrouwde volwassenen weleens vreemd is gegaan tijdens, in dit geval, het huwelijk.

Veel van deze mensen dachten waarschijnlijk dat ze nooit overspel zouden plegen, maar volgens Mira Kirshenbaum, medisch directeur van Chestnut Hill Institute, gebeurt vreemdgaan nooit zomaar. “An affair is almost always the result of a slow-building storm of unmet needs, resentments, and hurts — all of which eventually lead you into the arms of another.”

Signalen dat je vreemd zou kunnen gaan

Wat voor wrok en wat voor soort behoeftes kunnen dan tot vreemdgaan leiden? Kirshenbaum legt zes verschijnselen uit die er uiteindelijk voor zouden kunnen zorgen dat je het geluk bij iemand anders zoekt. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

1. Je vertelt je partner niet wat je wilt in bed. Misschien wil je een keer samen seksspeeltjes proberen, maar ben je te bang om het er met je vriend of vriendin over te hebben. Wellicht ben je bang dat je partner je een of andere freak zal vinden of dat hij of zij compleet tegen het idee is. Dit kan er toe leiden dat je uiteindelijk iemand zoekt die mee wil gaan in jouw fantasieën – in plaats van het te zeggen – waarbij jij je niet hoeft te schamen voor je behoeftes in bed. Communication is key, dus stel je idee gewoon eens voor. Ook al heb je er een wijntje voor nodig.

2. Je zeurt vaak over je partner tegenover vrienden en vriendinnen. Ja, het is vervelend als zij de hele avond met haar mobiel zit te kloten of hij áltijd zijn sokken overal laat slingeren, maar dat is geen reden om je vuile was buiten te hangen. Zo zegt Kirshenbaum: “Badmouthing is a form of cheating, because it’s a betrayal. It’s a way of showing that you don’t care about or respect your partner.” Deze kleine daden van ontrouw creëren een steeds grotere afstand tussen jou en je partner, wat uiteindelijk tot vreemdgaan kan leiden. Als jij en je partner problemen hebben, is therapie nog altijd een betere oplossing dan roddelen tegen je vriendinnen. Advies kun je altijd vragen, maar doe er vervolgens ook iets mee.

3. Je leeftijd eindigt op een 9. Hoewel dit in eerste instantie vrij onbelangrijk lijkt, heeft je leeftijd toch wel degelijk invloed op ontrouw. Mensen zullen eerder vreemdgaan gedurende het jaar voor een mijlpaal, zoals je dertigste of veertigste verjaardag. Volgens een onderzoek van vreemdgangers-site Ashley Madison zijn 29, 39, 49 en 59 jaar populaire leeftijden om vreemd te gaan. “If you’re feeling unfulfilled at the dawn of a new decade, you’re more at risk of engaging in damaging behaviors like cheating on your current partner”, aldus the Proceedings of The National Academy of Sciences.

4. Je vertelt je partner geregeld kleine leugens, waar je ook nog eens mee weg komt. Hier hebben we het natuurlijk niet over leugens om beleefd te doen, want een paar leugentjes om bestwil mogen best. Het is een ander verhaal als je liegt om dingen te verbergen of om jezelf te beschermen. Volgens een onderzoek in het Journal of Language and Social Psychology zijn mensen die geregeld liegen tegen hun partner, eerder in staat om overspel te plegen. Ook hier speelt communicatie weer een grote rol. Hoe erg je er ook tegen opziet om je partner te vertellen dat het etentje met je single collega toch wel erg gezellig was, is het het beste om het hier gewoon over te hebben.

5. Over collega’s gesproken: je brengt wel héél veel tijd door met een knappe collega. “Fantasizing is no more cheating than thinking about chocolate cake is going off your diet, but if you’re thinking about this other person a lot and in detail, and if you’re in frequent contact, then you’re sliding down a slippery slope”, zegt Kirshenbaum. Om een uitglijdertje te voorkomen is het belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf over je gevoelens voor je collega en te beslissen hoe je daarmee omgaat. Merk je dat je hem of haar toch echt wel interessant vindt, en ben je bang dat je hier misschien te ver in gaat? Zorg dan bijvoorbeeld altijd voor een derde persoon bij je meeting of project, en vermijd bepaalde borrels.

6. Wanneer je naar je partner kijkt, zie je alleen maar dingen die je storen. Niemand is perfect, dus het is ook helemaal niet raar als je wat negatieve punten aan je partner opmerkt. Maar wanneer je je stoort aan het feit dat hij áltijd twee kilometer per uur boven de snelheidslimiet rijdt, of dat zij áltijd te veel zout op het eten doet, moet je oppassen. Door alleen op de negatieve punten te letten, zet je je relatie op het spel. Je gaat bijvoorbeeld andere personen vergelijken met je partner – die er dan altijd het slechtste uitkomt. Probeer je daarom altijd te richten op het positieve.

Wil je vreemdgaan omdat het simpelweg over is? Dan is het misschien tijd om andere dingen te bespreken. Oftewel: afsluiten, en dan verdergaan. Iets nieuws beginnen door vreemd te gaan is misschien niet de mooiste optie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 tekenen dat jij weleens vreemd zou kunnen gaan
Sluiten