Vivian
Vivian Love & Life 13 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

6 wetenschappelijke redenen waarom je een hond moet nemen

Als je bent opgegroeid met honden of de film Hachi: A Dog’s Tale hebt gezien (huilen, zo ongelofelijk veel huilen), weet je dat je geen betere vriend kunt hebben dan een hond.

Ze zijn altijd blij om je te zien, luisteren naar je (meestal dan) en zijn natuurlijk enorm schattig. Als dat je nog niet overhaalt om een hond te nemen, zijn er nog wat andere voordelen aan het hebben van een trouwe viervoeter – volledig ondersteund door onderzoek.

1. Ze zorgen voor sociale steun. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een huisdier je zelfvertrouwen een boost kan geven. Daarnaast is het fijn dat je altijd iemand hebt om naar huis toe te komen. Of je nu van een slechte date of een lange dag op werk komt, je trouwe viervoeter is er altijd voor je.

2. Ze verlichten stress. Het aaien van een hond kan angstgevoelens verminderen en juist zorgen voor rust. Harvard Medical School heeft zelfs een eigen ‘therapiehond’, om een vrolijke en relaxte omgeving voor haar medewerkers te creëren.

3. Ze zorgen voor een verantwoordelijkheidsgevoel (ook bij je kinderen). Het zorgen voor een hond brengt zeker een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Je moet hem of haar op bepaalde tijdstippen uitlaten, ervoor zorgen dat er altijd genoeg water in het bakje zit, hem/haar genoeg voer geven, noem het maar op. Als je kinderen hebt, is de kans groot dat je dit verantwoordelijkheidsgevoel al bezit, maar ook je kinderen ondervinden voordeel van het hebben van een hond. Kinderen die een sterke verbondenheid met hun huisdieren voelen, zijn vaak socialer en meer verbonden met hun omgeving.

4. Ze zorgen voor minder allergieën bij je kinderen. Dit klinkt wellicht wat tegenstrijdig met alle hondenharen die rond dwarrelen in de kamers, maar volgens the National Academy of Sciences hebben kinderen die opgroeien met huisdieren (en dus blootgesteld worden aan bepaalde allergenen) een kleinere kans op astma en allergieën voor stof, ambrosia en natuurlijk andere dieren.

5. Ze zorgen ervoor dat je actiever wordt. Je moet een hond nou eenmaal uitlaten, wat betekent dat je minstens drie keer per dag de deur uit moet voor een wandeling. Niet alleen goed voor de hond, maar ook voor jouw gezondheid. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat hondeneigenaars ook naast de dagelijkse wandelingen meer bewegen dan mensen zonder huisdier.

6. Ze zorgen ervoor dat je beter oud wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een hond ervoor zegt dat je je minder eenzaam voelt (vooral op latere leeftijd) en na het pensioen zorgt voor een gevoel van betekenis. Daarnaast helpt het hier ook dat het hebben van een hond zorgt voor meer beweging, wat ook op latere leeftijd zeer van belang is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 wetenschappelijke redenen waarom je een hond moet nemen
Sluiten