Vivian
Vivian Love & Life 30 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

7 dingen die met je lichaam gebeuren wanneer je stopt met toegevoegde suikers

Het maakt dus niet uit of je die verleidelijke chocolademuffin afslaat, ongemerkt krijg je nog best wat suikers binnen. Sommige mensen kiezen dan ook voor een eetpatroon zonder al die toegevoegde suikers.

Dat dat kan zorgen voor gewichtsverlies zal voor niemand een verrassing zijn. Maar stoppen met suiker kan nog andere positieve gevolgen hebben. Lees hieronder de zeven dingen die er met je lichaam kunnen gebeuren wanneer je stopt met toegevoegde suikers.

1. Je huid zal er beter uitzien. Niet alleen zuivel kan bijdragen aan een onzuivere huid, ook suiker kan hier een rol in spelen.

Volgens onderzoek heeft eten met een hoge glycemische index, zoals frisdranken, taartjes en chocolade, een directe impact op je huid. Voedsel en drinken met een hoge GI worden snel opgenomen in de bloedstroom. Dit zorgt voor pieken in de hormoonniveaus die onder andere de talgproductie regelen. En hoe meer talg er wordt aangemaakt, hoe sneller je puistjes zult zien.

2. Je zal er jonger uitzien. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leiden kan suiker een verouderend effect op je huid hebben. Zij deden een onderzoek onder een groep mensen tussen de vijftig en zeventig jaar oud, en concludeerden dat de mensen met een significant hoger glucoseniveau er ouder uitzagen dan hun leeftijdsgenoten met een lager glucoseniveau.

Hieruit concludeerden de onderzoekers ook dat voor elke extra honderdtachtig gram glucose per liter bloed, je zo’n vijf jaar ouder zal worden geschat.

“Normally collagen bulks out the skin and gives it a younger plump look”, vertelt dr. Ross Perry, cosmetisch arts bij de Cosmedics Clinic in Londen. “If you persistently eat a high-sugar diet, then as a result, the collagen and elastin will become more rigid, so it will become easier for wrinkles to form and the skin will lose that youthful plumpness.”

3. Je slaapt beter. Wat je eet, hoeveel energie je hebt en hoe je slaapt, hebben allemaal met elkaar te maken. Het eten van niet genoeg vezels, meer verzadigd vet en meer suiker wordt gelinkt aan een lichte slaap, waarin je makkelijk wakker wordt en daarna niet makkelijk weer in slaap komt.

4. Je hart zal gelukkiger zijn. Drie keer zo gelukkig, om precies te zijn. Niet omdat je nu ineens op magische wijze de liefde van je leven vindt, maar omdat je kans op hart- en vaatziekten is verminderd. Volgens cardiovasculair wetenschapper James J. DiNicolantonio hebben personen die vijfentwintig procent of meer calorieën vanuit toegevoegde suikers binnenkrijgen, hebben bijna drie keer zoveel kans op hart- en vaatziekten dan mensen die niet zoveel suiker binnenkrijgen.

5. Je hebt een beter humeur. Die zelfhaat die je voelt als je weer eens te veel donuts of taart naar binnen hebt gewerkt heeft misschien dan tóch een wetenschappelijke onderbouwing. Onderzoekers hebben aangetoond dat een hoge consumptie van toegevoegde suikers kan leiden tot een incidentele vorm van depressie. Hierdoor ben je een korte periode erg geïrriteerd en humeurig.

Daarnaast heeft het onderzoek aangetoond dat consumptie van suikerrijke producten bij postmenopauzale vrouwen een risicofactor is in de ontwikkeling van depressie.

6. Je onthoudt de naam van de scharrel van je vriendin. Of de naam van de hond van de oma van je vriend, of iets anders wat je normaal gesproken snel vergeet.

Een onderzoek van University of California Los Angeles ontdekte een verband tussen het eten en drinken van veel suikerrijke producten en cognitieve vaardigheden. Dit onderzoek werd uitgevoerd op dieren, maar de onderzoekers gaan ervan uit dat deze resultaten – al dan niet in mindere mate – ook toepasbaar zijn op mensen.

7. Je valt af. Misschien wel het minst verrassende punt op dit lijstje, maar daarom niet minder belangrijk. Wanneer je stopt met het eten van toegevoegde suikers, verlies je gewicht. Dit onderzoek uit 2012 laat een verband tussen suikers en gewichtstoename zien.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen dan ook aan om onder de 25 gram suiker per dag te blijven. Het is erg makkelijk om hier overheen te komen, vooral als je bedenkt dat er in een blikje cola al 35 gram suiker zit.

NSMBL’s Anne-Margreet ging een week lang zonder toegevoegde suikers. Benieuwd hoe dit ging? Je leest het hier:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 dingen die met je lichaam gebeuren wanneer je stopt met toegevoegde suikers
Sluiten