Josca
Josca Food 17 mei 2016

7 manieren om eten te gebruiken als dit niet meer super vers is

Zo gebruik je groenten en fruit nog optimaal, ook als ze al een beetje aan de overrijpe kant zijn.

1. Maak jam van je bessen.
Beginnen je aardbeien, frambozen of bramen een paar zachte plekjes te krijgen? Maak er jam van! Dit doe je door je fruit te koken in een pannetje met suiker, totdat het fruit uit elkaar valt en je een eigen jam krijgt. Niet alleen heerlijk op je broodje, maar ook als garnering voor ijs. Dit is oprecht zo enorm makkelijk! Probeer het eens.

2. Maak je eigen pesto met overgebleven kruiden en bladgroenten.
Wanneer je doorkrijgt dat je basilicum of spinazieblaadjes een beetje slap beginnen te hangen, kun je dit in de keukenmachine gooien met wat olijfolie, nootjes en kaas om je eigen pesto te maken. Noten die hier goed bij passen zijn walnoten en pijnboompitten. Rasp wat kaas van bijvoorbeeld Parmezaan of pecorino en meng dat hier doorheen. Niet alleen smaakt dit heerlijk op een sandwich, maar kun je het ook door je pasta gooien voor wat extra smaak. Dankzij de olijfolie blijft het wel even goed.

3. Rooster overgebleven knoflook.
Met knoflook kun je toch zóveel meer dan alleen wat pit geven aan een gerecht. Als je knoflookbol groene stelen begint te krijgen of de teentjes een beetje zacht raken, kun je een spread maken van je knoflook. Knip de bovenkant van de hele knoflookbol af zodat de teentjes een beetje zichtbaar zijn. Giet er wat olijfolie overheen en doe er wat zout en eventueel peper bij, waarna je de bol in aluminiumfolie wikkelt. Bak deze voor drie kwartier in de oven op 175 graden. De knoflook is hierna een soort pulp geworden, die een heerlijke smaak kan geven aan bijvoorbeeld aardappelpuree of zelfs bruikbaar is als spread op brood.

4. Meng en bak groenten die je anders weg zou gooien.
Zijn je wortels niet meer rauw te eten vanwege de taaie consistentie en heb je nog wat pastinaak over, zoete aardappel of radijsjes? Snijd dit allemaal in hapklare stukjes en rooster ze in je oven met wat olijfolie, zout, peper en kruiden naar keuze.

5. Doe overrijpe tomaten in de oven.
We hebben het hier over tomaten die al een beetje rimpelig beginnen te worden omdat ze eigenlijk al íets te lang op je aanrecht liggen. Je hoeft deze echter niet weg te gooien! In plaats daarvan halveer je ze en leg je ze uit op een bakplaat. Sprenkel een beetje zout over de halve tomaten en bak het voor een uurtje of twee op een lage stand, waarna je ze eruit haalt als ze nog steeds een beetje flexibel en vochtig zijn. Tadaa, je eigen gedroogde tomaten! Als je ze nog iets langer bakt, worden ze compleet droog en kun je ze als poeder of kruid gebruiken in bijvoorbeeld salades.

6. Maak een dip van je aubergine.
Als je aubergine te zacht begint te worden om er verder nog iets mee te kunnen, is een auberginedip ideaal. Hierbij wordt de aubergine gekookt tot moes, waarna het gemengd wordt met onder andere heel veel knoflook en andere kruiden. Meng er wat feta doorheen voor een heerlijke dipsaus of gooi het over je pasta.

7. Gebruik overrijpe bananen in smoothies.
Overrijpe bananen zijn altijd wat zoeter, wat vooral in smoothies in je voordeel kan werken. Nóg beter: snijd je overrijpe bananen in plakjes en bewaar ze even een poosje in de vriezer. Als je deze vervolgens in je blender gooit met eventueel nog andere vruchten of yoghurt naar keuze, hoef je niet eens ijs toe te voegen omdat het geheel al heerlijk koel is. Natuurlijk is bananenbrood ook een optie voor je overrijpe bananen.

Heb je brood over en weet je niet wat je ermee moet doen? Dit zijn 17 recepten om je leftover brood in te gebruiken:

Reageer op artikel:
7 manieren om eten te gebruiken als dit niet meer super vers is
Sluiten