Zita Vervoort
Zita Vervoort Creative 12 jan 2020

7x musea voor als je een dagje niks te doen hebt en cultuur wil snuiven

Als je een dagje niks te doen hebt is het soms chill om lekker achterover te hangen, maar je kan je dag ook anders besteden. In Nederland hebben we tal van musea waar je gegarandeerd nog niet geweest bent. Deze musea moet je zeker bezoeken als je een beetje cultuur wil snuiven op je vrije dag.

Het Rijksmuseum en het Kröller-Müller museum kennen we inmiddels wel, maar er zijn nog een hoop andere musea die we kunnen bezoeken.

Musea in Nederland

Musea bestaan in alle soorten en maten, vaak hebben ze bijvoorbeeld verschillende thema’s. Zo zijn er veel kunstmusea, maar ook veel musea met een eigen specialiteit. In Nederland hebben we heel veel musea en van sommige wist je niet eens hoe leuk ze eigenlijk zijn.

Hoeveel musea Nederland heeft hangt af van hoe je een museum definieert. In het ene geval zijn dat er elfhonderd, in het andere geval vierhonderd (wow, zo veel). In beide gevallen hebben we genoeg keuze om onze middag in een museum door de brengen.

1. Kunsthal KAdE in Amersfoort

Als je van kunst houdt en op de hoogte wil zijn van alle nieuwe en moderne kunst is een bezoekje aan dit museum zeker de moeite waard. Kunsthal KAdE biedt tentoonstellingen aan op het gebied van hedendaagse moderne kunst, architectuur, vormgeving, design en eigentijdse beeldcultuur. Klinkt dat vet of niet? Kunsthal KAdE heeft geen eigen collectie, maar is met haar tentoonstellingen naar buiten gericht en open voor impulsen vanuit de hele wereld. Let’s go.

2. Museum Beelden aan Zee in Den Haag

De naam van dit museum zegt het eigenlijk al: dit museum ligt aan zee en toont ons verschillende beelden. Niet alleen binnen, maar ook buiten staan prachtige beelden. De stijlen én materialen die gebruikt worden lopen sterk uiteen en dat maakt de tentoonstelling heel interessant.

Het museum bevindt zich aan het strand van Scheveningen, dus sluit je museumbezoek af met een heerlijke strandwandeling. Sprookjes en legenden over de zee zijn het onderwerp van de sprookjestuin op de boulevard, dus die kan je ook lekker meepakken. Let wel goed op de weervoorspelling voordat je er als een verzopen katje bijloopt.

3. De Vleeshal in Middelburg

Nee, de tentoonstellingen in dit museum hebben niks met vlees te maken, maar de herkomst van het museum wel. De Vleeshal Markt is gevestigd in het voormalig stadhuis op de markt van Middelburg. Op deze markt werd vroeger uiteraard ook vlees verkocht, maar in de hal zelf niet. Sinds 1979 worden er tentoonstellingen georganiseerd in de Vleeshal Markt en is dit het centrum voor hedendaagse kunst. Voor die geweldige kunst kan je hier terecht, voor een stukje vlees moet je toch echt naar de slager.

4. Body Worlds in Amsterdam

Als je zin hebt in iets anders is een bezoekje aan Body Worlds in Amsterdam een heel goed idee. In dit museum maak je een wonderbaarlijke reis door het menselijk lichaam. De lichamen in dit museum zijn van échte mensen geweest (wow). Het is niet alleen super interessant, maar ook heel erg leerzaam.

Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke dingen ons gelukkig maken en wat de effecten daarvan op onze gezondheid zijn. Je ziet letterlijk álles van het mensenlijk lichaam: hoe onze organen werken en wat het effect is van veel voorkomende ziektes en gewoontes zoals roken. Interessant of niet?

5. Youseum in Amsterdam

Van jou bestaat er maar één en dat is precies waar het in het Youseum over gaat. Youseum is een kunstervaring die speciaal voor jou ontworpen is. De vele foto’s in het museum laten het effect van social media met een knipoog aan ons zien.

De wereld zit tegenwoordig vol met perfecte foto’s, maar zijn deze wel zo perfect? Youseum laat je ziet wat er gebeurt als jij die selfie neemt: is het kunst? Heeft het een bepaalde impact of doet het er eigenlijk wel toe? En hey, jij staat centraal, dus dan wordt het sowieso fantastisch, toch?

6. Micro Art Museum in Amsterdam

Oké, bij dit museum geloof je bijna niet wat je ziet, omdat je het bijna niet kan zien. Huh? De kunst die in het Micro Art Museum wordt tentoongesteld is zó klein dat we heel goed moeten kijken. Denk aan de kleinste Nachtwacht ooit geschilderd op een pompoenpit of een Turks stadsgezicht op de vleugels van een wesp. Dit kan bijna niet echt zijn, maar dat is het zeker wel.

Je hoeft je bril op sterkte niet mee te nemen, want een loep krijg je daar. Neem je kleinste vriend of vriendin mee naar de mini kunstobjecten.

7. Bizarium Museum in Sluis

Hoe vaak heb jij gedacht dat een bepaalde uitvinding eigenlijk te bizar voor woorden is? In het Bizarium Museum vind je de meest bizarre, maar briljante uitvindingen ever. Bizarium inspireert en verrast met geniale, wetenschappelijke en knotsgekke uitvindingen. Denk maar aan een vliegfiets, een wandelende duikboot, een haargroeihelm, een zwemparaplu. Ja, dit bestaat echt. Misschien dat je tijdens je bezoek zelf ook op een bizarre uitvinding komt? Bi-zar leuk dit museum.

Heb je dus een dagje niks te doen en geen zin om de hele dag op de bank te liggen? Ga erop uit en bezoek één van deze leuke musea. We weten zeker dat je met een blij gevoel naar huis gaat.

Reageer op artikel:
7x musea voor als je een dagje niks te doen hebt en cultuur wil snuiven
Sluiten