Kelly Kulk
Kelly Kulk Love & Life 4 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

7 Mythes over het gebruik van alcohol en hoe je het beste met een kater om kunt gaan

Mythe 1: Wodka met frisdrank of water is beter voor je, want dat hydrateert je tijdens het drinken
Niet waar. Het gebruiken van frisdrank of water als mix verhoogt juist de opname van alcohol in je lichaam. Steven Richardson, werkzaam bij Synergy Medical Group, beveelt je dan ook aan om gewoon pure vodka met ijs te drinken. Hierdoor skip je ook nog eens wat extra calorieën van de frisdrank.

Mythe 2: Drink lichtere dranken in plaats van donkere
Waar. Congeners, een goedje dat geproduceerd wordt tijdens het fermentatieproces van alcohol, maakt donkere dranken donker. Hoe meer congeners erin zit, hoe groter de kans is dat je een kater krijgt. Deze studie toont aan dat het drinken van whiskey – waar 37 meer congeners in zit dan vodka – voor een ergere kater zorgt dan vodka.

Mythe 3: Glaasjes water tussendoor drinken voorkomt de kater
Niet waar. Een kater ontstaat niet alleen door uitdroging. Het is een combinatie van uitdroging, je bloedsuikerspiegel en de schade aan je cellen. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen water meer hoeft te drinken, op deze manier doe misschien wel rustiger aan met de alcohol. Nog een tip: neem nipjes van alcohol, drink het niet in één keer weg.

Mythe 4: Een aspirientje nemen voor het slapen gaan voorkomt een kater
Niet waar. Richardson zegt niet alleen dat dit niet werkt, ook adviseert hij je om dit niet te doen. “Motrin or aspirin can give you gastric ulcers when mixed with alcohol,” zegt hij. “If you do decide to try this, make sure to take [the pills] with food.” Volgens hem kun je beter 100mg Thiamine (vitamine B1) nemen.

Mythe 5: De volgende ochtend (energie)drankjes drinken met veel suiker verhelpt de kater
Niet waar. Aangezien je uitgedroogd raakt is het natuurlijk wel belangrijk om genoeg te drinken. Maar skip de drankjes met een enorme hoeveelheid suiker, water doet prima zijn werk. Daarnaast is groene thee ook een goede kater-killer. Alcohol veroorzaakt namelijk oxidative stress aan de cellen, en laat groene thee nou net volzitten met antioxidanten die de cellen weer kunnen helen. Zorg er dus voor dat je voor het uitgaan twee koppen drinkt én twee voor het slapen gaan. Dit zou je hoofdpijn de volgende ochtend kunnen verzachten.

Mythe 6: Vet voedsel na een avondje stappen is helemaal niet zo slecht voor je
Niet waar. We zijn vast allemaal wel schuldig aan het feit dat we na het uitgaan craven naar voedsel, voornamelijk naar vet voedsel. Er wordt juist aangeraden om geen gefrituurde maaltijden te eten. Aangezien alcohol al een aanslag is op je lichaam, kan je lichaam het niet aan om ook nog eens een vette hap te verwerken. Hierdoor kan de kater alleen maar erger worden. Als je toch iets wilt eten, kun je het beste gaan voor iets waar veel proteïne in zit. Eieren, kalkoen, kip, vis en noten zijn een goed alternatief.

Mythe 7: Het helpt om de volgende ochtend nog meer alcohol te drinken
Waar en niet waar. De methanol die door de alcohol in je lichaam komt, wordt de volgende dag afgebroken naar formaldehyde – iets waardoor je zo’n enorme kater krijgt met hoofdpijn en misselijkheid. De enige manier om deze bijwerkingen tegen te gaan is door weer ethanol (alcohol) in je systeem te krijgen, dit is in feite “tegengif” voor het stofje methanol. Wij raden je daarentegen aan om de volgende dag gewoon goed uit te rusten, veel water te drinken en maaltijden te eten waar veel proteïne in zit.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 Mythes over het gebruik van alcohol en hoe je het beste met een kater om kunt gaan
Sluiten