Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 23 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Minder zin in seks? 7 oorzaken die effect kunnen hebben op je libido

Je komt laat thuis na een lange werkdag, gaat meteen aan de slag met koken en voor je het weet lig je al in bed te slapen. Herkenbaar? Je partner had misschien andere plannen, maar het laatste waar je zin in hebt is seks. Een verlaagd libido is heel normaal en vrijwel iedereen heeft hier af en toe last van. Wij vertellen de oorzaken die effect kunnen hebben op je libido.

Tegen je zin in intiem zijn met je liefje is natuurlijk geen optie, maar wat doe je om wél weer zin te krijgen?

Je libido

Minder zin in seks hebben is niets raar. Voel je je daar prima bij? Dan is het geen enkel probleem natuurlijk. Zit het je wel dwars? Dan is het eens tijd om goed te onderzoeken waar dit vandaan komt. Wij hebben zeven oorzaken voor jou op een rijtje gezet.

1. Stress

We weten allemaal hoe het voelt om thuis te komen en een lange takenlijst te hebben. Of het nu om school, je werk of persoonlijke stress gaat, het is erg makkelijk om je daarover snel druk te maken. Probeer meer self-care aan je routine toe te voegen, zo voel je je wat meer uitgerust.

2. Bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen kunnen een lagere libido hebben als bijwerking. Als je onlangs bent begonnen met nieuwe medicijnen, is het een goed idee om naar de lijst met bijwerkingen te kijken. Als het je (seks)leven beïnvloedt is het een goed idee kom met je huisarts te praten over andere opties.

3. Gebrek aan slaap

Stress in combinatie met gebrek aan slaap heeft een grote invloed op je libido. Als je niet acht uur slaap per dag binnenkrijgt, zal je libido steeds lager worden. Probeer voor een goede nachtrust wat lavendelolie op je kussen te spuiten en zet alle elektronica een uur voor het slapengaan uit. Je zult merken dat je libido hiervan op zal knappen.

4. Negatief lichaamsbeeld

Als je je niet op je gemak voelt of je lichaam niet accepteert, is het moeilijk om iemand anders je lichaam te laten zien. De angst en zelfbewustzijn over je lichaam tijdens seks is reden genoeg dat je minder zin krijgt. Probeer eens yoga of koop een nieuwe setje lingerie, zo krijg je misschien wat meer zelfvertrouwen in de slaapkamer.

5. (Mentale) gezondheidsproblemen

Als je worstelt met depressie of andere mentale gezondheidsproblemen, kan dit een groot effect hebben op je libido. Dit kan te maken hebben met diverse redenen, zoals je medicatie of angst. Er zijn zoveel manieren waarop een psychische aandoening je libido kan beïnvloeden, daarom is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts en de mogelijkheden te bespreken.

6. Pijnlijke seks

Er is een kans dat een medische oorzaak de boosdoener is. Als je een aandoening zoals vulvodynie of endometriose hebt, kan dit erg veel pijn tijdens de seks veroorzaken. Hierdoor raak je minder snel opgewonden, wat hartstikke logisch is. Als je denkt dat je deze aandoening hebt is het een goed idee om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

7. De anticonceptiepil

De pil kan de hormonen in je lichaam zoals testosteron verlagen, hierdoor krijg je minder snel zin in seks. Slik je de pil alleen als voorbehoedsmiddel? Dan zijn er gelukkig ook andere alternatieven, denk aan de spiraal, condoom of een andere anticonceptiepil.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Minder zin in seks? 7 oorzaken die effect kunnen hebben op je libido
Sluiten