Josca
Josca Love & Life 8 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

7 oorzaken van moeheid die niks met slaap te maken hebben

Ben je ook zo moe? En heb je het gevoel dat de oorzaak niks met slaap te maken heeft? Je bent lang niet de enige die genoeg uurtjes in bed spendeert maar alsnog doodmoe opstaat. Voor moeheid zijn meer verklaringen dan alleen te weinig slaap per nacht.

Zo speelt het ijzergehalte in je lichaam of je suiker- en vochtinname bijvoorbeeld mee. Wij hebben alle oorzaken van moeheid op een rijtje gezet:

1. Je beweegt niet genoeg

Na een lange dag zit je hoogstwaarschijnlijk niet te wachten op een intensieve work-out, maar geloof ons: dit zal je juist meer energie geven. Regelmatig lekker bewegen helpt tegen moeheid en brengt je energielevel weer goed op peil. Kun je nu ook eindelijk eens vol gaan voor dat strakke buikje waar je al zo lang naar streeft.

2. Je krijgt niet genoeg ijzer binnen

IJzer is essentieel als het om energie gaat. Als je lichaam te weinig rode bloedcellen heeft om zuurstof te verspreiden in je lichaam, raak je vermoeid. Je kunt bij de dokter laten checken of dit inderdaad het geval is, maar ook zelf ijzerrijke producten toevoegen aan je dieet, zoals zeevruchten, rood vlees, donkergroene bladgroenten, noten en zaden.

3. Je bent depressief

Dit klinkt inderdaad wel heel erg ernstig, maar toch kan dit ook de oorzaak zijn: één van de symptomen van een depressie is nu eenmaal vermoeidheid. Als je nu geen energie meer hebt voor alledaagse dingen waar je eerder vrolijk van werd, moet je je afvragen of de oorzaak misschien wat dieper ligt. Twijfel? Ga langs bij een specialist.

4. Je huis is een rotzooi

Je hebt de afwas laten liggen, je bed niet opgemaakt en je garderobe ligt over de vloer verspreid in je slaapkamer. De gedachte eraan alleen al maakt je moe. Een rommelig huis kan daadwerkelijk je energiepeil naar beneden halen en tevens je concentratievermogen aantasten. De oplossing? Schoonmaken en ervoor zorgen dat niet alles zich weer opstapelt de volgende keer.

5. Je eet teveel suiker

Deze heb je vast wel eens vaker voorbij zien komen. We weten hoe groot je liefde is voor suiker, maar teveel hiervan haalt je energiegehalte omlaag. Ja, het zorgt allereerst voor een energy boost, maar wanneer deze over is word je hartstikke moe en krijg je juist meer zin in suiker. Als je denkt dat de oorzaak van je moeheid inderdaad bij suiker ligt, doe je er goed aan de chocoladereepjes eens links te laten liggen of te stoppen met dat standaard toetje in de avond.

6. Je drinkt niet genoeg

En bij niet genoeg drinken hebben we het niet over frisdrank die je achterover slaat. Water is de oplossing. Moeheid, hoofdpijn en een slecht concentratievermogen zijn allemaal mogelijke symptomen van dehydratie. Voeg drinken toe aan je dagelijkse routines en neem desnoods overal een flesje water mee naartoe. Dit kan echt al wonderen doen.

7. Je hebt een burn-out

Is je agenda bomvol en zeg je nog steeds ja op nieuwe afspraken, terwijl je het er eigenlijk niet meer bij kunt hebben? Neem ook eens wat tijd voor jezelf; dit helpt niet alleen tegen je moeheid, maar ook voor je geluk.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 oorzaken van moeheid die niks met slaap te maken hebben
Sluiten