Bente De Bruin
Bente De Bruin Home & Interior 25 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

7 Redenen waarom schoonmaken eigenlijk best leuk is

Schoonmaken is niet onze favoriete taak, maar toch moet het regelmatig gebeuren. En wat voelt het heerlijk als alles weer netjes en schoon is. Achteraf was het alle moeite waard en schoonmaken geeft je een goed gevoel.

Maar waarom? Hieronder staan dé acht redenen waarom schoonmaken eigenlijk best leuk is. And remember: een schoon huis is een ‘schoon’ hoofd!

1. Het brengt je hoofd op orde. Word je rustig van schoonmaken, ben je zeker niet de enige. Een schoner huis zorgt er direct voor dat je jezelf ook een stuk kalmer voelt van binnen. Maak je in het weekend je huis een beetje op orde, zal dat je het gevoel geven alsof je de week fris kan starten.

2. Het geeft je een tevreden gevoel. Als je hele huis (of kamer) opgeruimd én schoongemaakt is heeft dat je waarschijnlijk genoeg moeite gekost. Is het eenmaal af, kun je tevreden gaan zitten en genieten van je schone stulpje. En gelijk heb je!

3. Het geeft je een gevoel van controle. Ken je het gevoel dat een ruimte zo rommelig is dat je niet weet waar je moet beginnen? Het einde lijkt ver te zoeken en je ziet er enorm tegenop. Is het eenmaal opgeruimd, heb je het gevoel van controle weer helemaal terug! Mensen blijken wezens die graag bijhouden wat er om hen heen gebeurt en hier – zo veel mogelijk – controle over willen hebben. Door schoon te maken en op te ruimen bereiken we dat resultaat, wat zorgt voor een opgelucht gevoel.

4. Hoe je huis eruit ziet, is een reflectie van hoe jij je voelt. Klinkt dramatisch, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Voel je je rot dan ben je geneigd minder goed voor jezelf te zorgen. Ook zul je ook minder de tijd nemen om thuis schoon te maken. Wanna make a change? Ruim dan lekker op en maak schoon!

5. Het zorgt voor minder stress. Ja echt! Even lekker met iets anders bezig zijn dan werken, school of andere stressfactoren voelt goed. Schoonmaken is geen ontwijkend gedrag: het is iets wat toch moet gebeuren én je wordt er rustig van.

6. Het is een vorm van meditatie. In onze drukke levens kan de gedachteloosheid van schoonmaken als een soort meditatie werken. Het neemt onze gedachten mee weg van alle dagelijkse zorgen. Schoonmaken is ook nog eens simpel: je hoeft er niet bij na te denken, wat de rust in je hoofd bevordert.

7. Het is een work-out waar je vrolijk van wordt. Je verbrandt calorieën en je maakt endorfine aan. Endorfine is een stofje in ons lichaam waar we ons vrolijk door gaan voelen. Endorfine komt al na 20 minuten schoonmaken vrij. Zet er een lekker muziekje bij op en jouw dag kan niet meer stuk!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 Redenen waarom schoonmaken eigenlijk best leuk is
Sluiten