Zita Vervoort
Zita Vervoort Food 14 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

7x lekkere en gezonde theesoorten die goed zijn voor lichaam en geest

Naast koffie is ook thee in Nederland ontzettend populair. Sterker nog: het drinken van verschillende ‘echte’ theesoorten (meestal niet uit zakjes) wordt steeds populairder. Volgens de Koninklijke Nederlandse vereniging voor koffie en thee consumeren we per dag zo’n 3,5 miljoen liter thee (wow). Dat komt neer op bijna drie koppen thee per persoon per dag.

Het is niet gek dat dit drankje zo populair is, want je hebt ze in alle soorten en smaken. Maar naast dat dit drankje ontzettend lekker is, is het ook erg gezond.

Theesoorten

Er zijn ontzettend veel theesoorten. Van sommigen wisten we niet eens dat ze bestonden. Wist je bijvoorbeeld dat wijn thee of gele thee bestond? Welke theesoort is nou goed voor wat? Daar wilden wij zelf ook meer over te weten komen en zo kwamen tot een interessant lijstje van zeven theesoorten die op een positieve manier bijdragen bij het gezond houden van ons lichaam.

1. Groene thee

Groene thee bevat krachtige antioxidanten, vitaminen en mineralen die helpen ziektes te bestrijden. Wanneer je drie kopjes groene thee per dag drinkt zorgt dat ervoor dat je immuunsysteem versterkt. Word je toch ziek? Dan kan groene thee de tijd dat je ziek bent sterk verminderen.

Ook heeft onderzoek aangetoond dat groene thee ons cholesterolgehalte kan verlagen, maar dan moet de rest van je eetpatroon natuurlijk ook in orde zijn.

2. Kamille thee

Kamille thee is een kalmerende drank die perfect is om te drinken wanneer je last hebt van stress, angst of slapeloosheid. De thee heeft namelijk kalmerende eigenschappen die ervoor zorgen dat je je meer ontspannen gaat voelen.

Ook helpt kamille thee de klachten van spijsverteringsproblemen zoals gas, brandend maagzuur, constipatie en diarree te verlichten. Last but not least is de drank een natuurlijke spierontspanner.

3. Gember thee

Gember thee wordt gemaakt van de gemberwortel en zit vol met antioxidanten, vitamines en mineralen. Gember thee kalmeert o.a. de maag, versterkt het immuunsysteem en verbetert de doorbloeding.

Ook schijnt dit drankje bijzonder goed te zijn voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid omdat het deze symptoom helpt tegengaan. Bij verkoudheid en griep kan een kopje gemberthee ook bijdragen aan herstel.

4. Rozenbottel thee

Thee van de rozenbottel helpt mensen ook hun verkoudheid of griep te verlichten. Dit komt omdat dit drankje veel vitamine C en verschillende antioxidanten bevat. Ook voor mensen met blaasontsteking is het drinken van een paar kopjes rozenbottel thee verstandig. Het helpt de blaas reinigen en bij het wegspoelen van slechte bacteriën.

5. Brandnetel thee

Brandnetelthee bevat meestal geen cafeïne. De drank helpt tegen huidproblemen zoals acne, psoriasis en eczeem. Bij het vasthouden van veel vocht kan de thee het afvoeren daarvan stimuleren. Ook is het een reinigende thee. Brandnetelthee wordt dan ook veel gebruikt bij mensen die hun lichaam willen ontgiften.

6. Zoethout thee

Zoethout thee is ideaal voor mensen die last hebben van een zere keel of van de luchtwegen. De thee bevat glycosiden. Dat zijn genezende stoffen die het dikke slijm in de luchtwegen afbreken.

Na het drinken van deze drank merken mensen vaak dat ze minder hoeven te hoesten en makkelijker kunnen ademen. Daarnaast helpt de thee ook de pijn in de keel te verlichten doordat het een zacht laagje in de keel aanbrengt.

7. Munt thee

Munt thee verbetert de alertheid van mensen. Daarnaast is het voornamelijk goed voor de spijsvertering omdat het verstoppingen helpt tegen te gaan in de darmen. De thee is net als zoethout thee goed voor de luchtwegen en het is ook nog eens slijmoplossend.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl.

Bedrock

Reageer op artikel:
7x lekkere en gezonde theesoorten die goed zijn voor lichaam en geest
Sluiten