Aartie Narain
Aartie Narain Fashion 12 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

7 tips om je garderobe een detox te geven (en het is goed voor je mentale gezondheid)

Een garderobe detox heeft veel voordelen: van het herontdekken van oude favorieten tot het creëren van meer overzicht. Dat laatste doet meteen ook je mentale gezondheid ten goede, want een opgeruimde kledingkast is immers een opgeruimd hoofd. Daarnaast kun je aan de kleding waar je vanaf wilt nog een leuk zakcentje aan verdienen, bijvoorbeeld door het te verkopen via online tweedehands kledingplatformen.

Met deze zeven handige tips is je garderobe binnen no-time opgeruimd.

Garderobe detox

Naast het feit dat je écht kunt zien welke outfits je moet dragen, is een Marie Kondo garderobe detox ook goed voor je mentale gezondheid. Iets dat we allemaal heel serieus moeten nemen tijdens zulke angstige tijden, aka de pandemie. Wil je opruimen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier is onze gids om het zelf te doen in zeven eenvoudige stappen.

1. Haal al je kleding eruit

Haal alles uit je kledingkast, pak vervolgens uit het stapeltje tien items en leg ze op je bed. Kijk naar de kwaliteit van elk item. Is het vervaagd? Gekrompen? Beslis of je het leuk vindt of dat het weg moet. Het is heel belangrijk om je garderobe detox op deze manier op te ruimen, omdat het je de mogelijkheid geeft om naar elk item te kijken. Het is ook minder overweldigend om met één item tegelijk om te gaan. Een garderobe detox is nooit zo simpel geweest.

2. Ruim alleen kleding in het seizoen op

Focus je alleen op de kleding die momenteel in het seizoen is. Dit zal je helpen beslissen wat je wilt bewaren voor je garderobe detox, afhankelijk van wat je dus daadwerkelijk draagt. Daarbij is het bijvoorbeeld wanneer het zomer wordt, makkelijker een nieuwe eigenaar te vinden voor een rokje dan een winterjas.

3. Verander de kledinghangers uit je garderobe

Draadhangers zijn erg slecht voor je kleding omdat ze items uit hun vorm buigen. Houten hangers lijken dan de oplossing, maar ze zijn groot en onhandig en nemen veel ruimte in beslag in je kledingkast. Geef daarom de voorkeur aan antisliphangers voor je garderobe detox. Je kunt ze goedkoop online of bij Primark kopen. Het oogt misschien goedkoper in je garderobe, maar is wel beter voor je kleding.

4. Hang je kettingen op

De enige sieraden die in een sieradendoosje moeten worden bewaard, zijn ringen, armbanden en oorbellen. Voor kettingen is het beter als het wordt opgehangen, in je garderobe bijvoorbeeld. Zo zie je ze ook beter en kun je creatiever zijn bij het spelen met outfits en het voorkomt ook dat ze verstrikt raken. Door het psychologische effect van het zien van je kettingen lijkt het alsof het minder moeite kost om elke dag een andere ketting te dragen en het is beter voor je garderobe detox.

5. Geef je kleding een tweede leven

De beste manier om ervoor te zorgen dat je kleding niet wordt weggegooid, is door het te verkopen. Je items kun je doorverkopen via online platformen zoals Vinted. Zo neem je verantwoordelijkheid door het item een nieuw leven te geven én verdien je wat geld terug. Winning.

6. Doneren of recyclen

Naast kleding verkopen, kan je de kleding die je niet meer draagt natuurlijk ook doneren aan een kringloopwinkel. Heb je tijdens je garderobe detox kleding gevonden dat versleten is? Breng het dan naar een textielbak bij jou in de buurt. Kleding die echt niet meer bruikbaar is, wordt zo veel mogelijk gerecycled.

6. Garderobe stijlvolgorde

Sommige mensen vinden het prettig dat hun garderobe een kleurcode hebben, maar je kunt het liever in stijlvolgorde organiseren. Bijvoorbeeld een stukje werkkleding, een stuk casual en een stuk gelegenheidskleding. Door deze garderobe detox zal het je leven veel gemakkelijker maken iedere ochtend. Do we need to say more?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 tips om je garderobe een detox te geven (en het is goed voor je mentale gezondheid)
Sluiten