Anne-Margreet
Anne-Margreet Home & Interior 24 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

8 dingen waar je over na moet denken als je van plan bent om een huis te kopen

1. Maak een verlanglijstje
Het kopen van je eerste huis is een big deal en het is niet gek dat je niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Waarschijnlijk zie je je ideale woning allang in gedachten voor je, maar weet die nu nog maar eens te pinpointen. Maak daarom voordat je begint met zoeken een verlanglijstje van alles wat het stekje uit je dromen zou hebben. Maak daarna een lijstje met alles wat jouw toekomstige huis minimaal zou móeten hebben. Vervolgens ga je op zoek naar huizen met alles wat daar tussenin valt. Ieder huis dat niet aan je minimale eisen voldoet, valt af.

2. Bereken wat je je kunt veroorloven
Ook handig om je zoektocht meer richting te geven. Zet voor jezelf op een rijtje wat je nu verdient, wat je in de toekomst verwacht te gaan verdienen en wat je al hebt gespaard, zodat je uitkomt op een veilig bedrag waarvan je zeker weet dat je het je kunt veroorloven. Ook kan het helpen om met een financieel adviseur te kijken naar jouw financiële situatie. Zoek vervolgens alleen naar huizen in die prijscategorie, zodat alles wat daar buiten valt automatisch wordt gefilterd.

3. Zet mogelijke onvoorziene kosten op een rijtje
Houd in je budget ook ruimte voor mogelijke onvoorziene kosten. De prijs van het wonen is één ding, maar je hebt ook te maken met belastingen, verzekeringen en onderhoud. Zorg er voor dat je dit van tevoren al incalculeert, om achteraf niet voor verrassingen te staan.

4. Ga na wat voor hypotheekmogelijkheden je hebt
Doe van tevoren onderzoek naar de verschillende mogelijkheden die voor jou aantrekkelijk zijn en ga na wat je hiervoor nodig hebt. Hou ook rekening met eventuele schulden en andere zaken die hierop van invloed zouden kunnen zijn, zodat je voorbereid bij een hypotheekadviseur naar binnen stapt.

5. Vraag hulp van een deskundige
Als je voor het eerst van plan bent om een huis te kopen, kan het geen kwaad om advies in te winnen bij een makelaar. Ondanks dat het verstandig is om zelf ook je huiswerk te doen, is het fijn iemand te hebben die het hele proces al vaker heeft doorlopen. Een makelaar heeft daarnaast ook beter zicht op huizen die net op de markt zijn gekomen en kan je helpen om snel te schakelen.

6. Overhaast niets
Het is niet zomaar een paar schoenen dat je gaat afrekenen, dus denk goed na voordat je een definitieve beslissing maakt. Kijk niet alleen naar het huis zelf, maar bijvoorbeeld ook naar de buurt en de bereikbaarheid van het plekje dat je hebt uitgezocht.

7. Laat een potentiële aankoop eerst grondig inspecteren
Als een huis eenmaal van jou is, kun je niets meer verhalen op een huurbaas. Na de aankoop ben jij verantwoordelijk voor het huis, dus verzeker jezelf ervan dat alles naar behoren werkt. Je zou kunnen overwegen om hier iemand voor in te huren die er meer verstand van heeft dan jij, zodat je achteraf niet voor onvoorziene kosten opdraait.

8. Koop niet alle meubels tegelijkertijd
Bij een eerste huis, hoort ook een nieuw interieur. Waarschijnlijk ben je van plan om voor een langere tijd in het huis te blijven wonen, dus daarom is het belangrijk dat je meubels uitkiest die je niet snel zat bent. Begin met de belangrijkste stukken en bouw de rest daar langzaam omheen. Op die manier heb je er waarschijnlijk nog vele jaren plezier van.

Zit een nieuwe woning er voorlopig even niet in? Met deze 13 tips is je huidige plekje ook zo weer als nieuw:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 dingen waar je over na moet denken als je van plan bent om een huis te kopen
Sluiten